Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Legea ”FĂRĂ PENALI în ȘCOLI” a fost promulgată. Din 23 august, profesorii infractori nu mai au ce căuta în învățământ


Publicat

invatator

Profesorii nu vor mai putea ocupa funcții didactice, de conducere, de îndrumare, de control sau chiar și de cercetare, până la intervenirea reabilitării, amnistiei sau a grațierii, în situația condamnării acestora pentru anumite infracțiuni intenționate. Legea ”fără penali în școli” a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis și se aplică începând din data de 23 august 2020.

Legea nr. 184/2020 pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011 a apărut în Monitorul Oficial nr. 762 (din 20 august) stabilește că profesorii care – de la momentul intrării în vigoare a Legii nr. 184/2020 – vor fi condamnați penal pentru anumite infracțiuni nu vor mai putea să ocupe o funcție didactică, până la momentul:

-intervenirii reabilitării (mecanismul prin care drepturile interzise sau alte limitări dispar, după o anumită perioadă de timp de la momentul executării pedepsei aplicate);

-amnistiei

-grațierii.

Condamnarea trebuie să îndeplinescă trei condiții, pentru ca interdicția să se aplice:

  • profesorul să fie condamnat pentru o infracțiune contra persoanei (cum sunt, de exemplu, lovirile, vătămările corporale, lipsirile de libertate în mod ilegal sau amenințarea);
  • acea infracțiune să fie intenționată (de exemplu, vătămările corporale din culpă, deși infracțiuni contra persoanei, nu vor atrage interdicția de mai sus);
  • infracțiunea să fie comisă în împrejurări legate de exercitarea profesiei (o lovire a unui elev ar fi un exemplu de infracțiune ce îndeplinește această din urmă condiție, în timp ce o lovire a unei persoane, într-un bar, în afara orelor de serviciu și care nu are legătură cu relațiile profesionale ale profesorului, nu s-ar încadra).

Concret, profesorilor le va fi interzisă ocuparea funcțiilor din sistemul de învățământ (didactice, auxiliare, de conducere, de îndrumare, de control sau chiar și de cercetare), până la momentul intervenirii reabilitării, amnistiei sau a grațierii, dacă vor fi îndeplinite condițiile de mai sus.

Legea ”Fără penali în școli”- Expunere de moțive AICI

Când a fost înregistrat în Parlament proiectul de lege, se dorea ca această interdicție să se aplice doar pentru pedepse privative de libertate (însă chiar și pentru situațiile în care s-ar fi dispus suspendarea executării pedepsei).

În documentul final interdicția se aplică și în cazul unor condamnări penale la plata unei amenzi, deci nu mai este obligatoriu ca procesul penal să se finalizeze cu o soluție de condamnare la o pedeapsă privativă de libertate.

Legea ”Fără penali în școli” – Document

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

ARTICOL UNIC

Legea educației naționale nr. 1/2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2011, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

1. La articolul 234, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins:

(3) Nu pot ocupa funcțiile prevăzute la alin. (1) persoanele condamnate penal definitiv pentru infracțiuni contra persoanei săvârșite cu intenție în împrejurări legate de exercitarea profesiei, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării.

2. După articolul 293 se introduce un nou articol, articolul 293^1, cu următorul cuprins:

Articolul 293^1Nu pot ocupa o funcție didactică persoanele condamnate penal definitiv pentru infracțiuni contra persoanei săvârșite cu intenție în împrejurări legate de exercitarea profesiei, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării.

Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 și ale art. 76 alin. (1) din Constituția României, republicată.

PREȘEDINTELE CAMEREI DEPUTAȚILOR
PREȘEDINTELE SENATULUI,

Inițiativa legislativă a aparținut unui deputat USR- Cristina Irușniți

”De astăzi, persoanele condamnate penal nu mai pot fi cadre didactice. Proiectul USR, al cărui iniţiator sunt, a fost promulgat de preşedintele Klaus Iohannis a transmis deputatul USR care a inițițiat legea pe siteul Camerei Deputaților

”Siguranţa copiilor trebuie să devină o prioritate în România, iar legislaţia naţională trebuie armonizată cu legislaţia europeană.
 
Legea iniţiată în Parlament răspunde nevoilor de siguranţă nerespectate de statul român care nu avea niciun filtru clar pentru stoparea abuzurilor, agresiunilor fizice sau violurilor asupra minorilor.
 
Legea USR prevede că nu pot ocupa o funcţie didactică persoanele condamnate penal definitiv pentru infracţiuni contra persoanei săvârşite cu intenţie în împrejurări legate de exercitarea profesiei.
 
Proiectul iniţial de lege a fost amendat, din păcate, de către parlamentarii PSD în sensul restrângerii condamnărilor penale care fac imposibilă angajarea în şcoli şi universităţi la infracţiuni împotriva persoanei, săvârşite cu intenţie, în exerciţiul profesiunii.
Corupţia, de pildă, nu face parte din ele. Nici plagiatul.
 
Vom reveni asupra legii când vom avea majoritatea parlamentară!USR este de părere că legea adoptată de Parlament şi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis este un pas important în crearea cadrului legal prin care siguranţa fizică şi psiho-emoţională a copiilor să fie protejată.
 
Proiectul a plecat de la cazuri concrete de abuz din partea profesorilor şi tergiversări în justiţie.
 
Cel mai mediatizat caz este abuzul profesorului de sport Maternik, din localitatea Șanţ, care de ani de zile agresează copii, fără ca justiţia să aibă o decizie şi o poziţie fermă în privinţa accesului său la activităţile didactice.
 
În momentul de faţă, respectivul profesor are încă două dosare penale de purtare abuzivă asupra copiilor, dar şi o distrugere de documente oficiale.”- se arată în comunicatul postat pe siteul Camerei Deputaților.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Pfizer anunță că vaccinul său împotriva COVID-19 e sigur pentru copiii cu vârste între 5 și 11 ani. Ce doză s-a folosit la teste

Publicat

Vaccinul Pfizer BioNTech împotriva COVID-19 este sigur la copiii cu vârste între 5 și 11 ani, au anunțat reprezentanții producătorului. Potrivit acestora, vaccinul generează un răspuns imun „robust”.

Producătorii vaccinului au testat pe copii aproximativ o treime din doza folosită pentru adolescenți și adulți, la 3 săptămâni distanță. 

Studiul a arătat că vaccinul Pfizer anti-COVID este sigur și generează un răspuns imun „robust”, relatează cnbc.com.

Vaccinul a fost bine tolerat și a produs răspuns imun. Efectele secundare sunt comparabile cu cele observate în studiul efectuat pe persoanele între 16 și 25 de ani.

Efectele secundare frecvente pentru adolescenți și adulți includ oboseală, cefalee, dureri musculare, frisoane, febră și greață, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Datele, care au inclus peste 2.200 de copii, vor fi transmise autorităților de reglementare „cât mai curând posibil”, arată compania.

„Suntem dornici să extindem protecția oferită de vaccin la populația mai tânără, mai ales având în vedere răspândirea variantei Delta și amenințarea substanțială pe care aceasta o reprezintă pentru copii”, a spus Albert Bourla, CEO al Pfizer.

Tulpina Delta a dus la o creștere a spitalizărilor din SUA, inclusiv în rândul copiilor mici care nu se pot vaccina.

sursa: mediafax.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Sebeș: Lucrări pentru modernizarea iluminatului public pe cinci străzi din municipiu. Cât este investiția

Publicat

pixabay manfredrichter

Primăria Sebeș anunță că încep lucrările de iluminat public pe cinci străzi din municipiu.

Proiectele prevăd realizarea de rețele de alimentare LES dedicate iluminatului stradal și montarea de stâlpi din oțel galvanizat prevăzuți cu corpuri de iluminat tip LED.

În urmă cu câteva zile, Primăria Municipiului Sebeș a predat amplasamentele în vederea execuției lucrărilor pentru modernizarea iluminatului public pe străzile:

  • Augustin Bena
  • Fântânele (tronson cuprins între str. Augustin Bena şi str. Ion Creangă)
  • Viilor
  • Răstoacă
  • Simion Bărnuţiu.

Valoarea totală a acestor investiții este de 855.000 lei.

Termenul de execuție a lucrărilor este de 3 luni.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

ÎPS Andrei Andreicuț, Mitropolitul Clujului S-A VACCINAT anti-COVID, deși a trecut prin boală și are anticorpi

Publicat

ÎPS Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului s-a vaccinat. Mitropolitul a confirmat informația pentru Cluj24 și a declarat că în această perioadă nu se află în România.

IPS Andrei a anunțat dealtfel încă de la Sfintele Paști că se va imuniza prin vaccinare după ce în toamna lui 2020 a trecut prin boală și a fost spitalizat timp de 10 zile.

”Eu nu m-am vaccinat, dar mă voi vaccina. Îmi veți zice de ce nu am făcut-o până acum?” a spus mitropolitul Clujului când a prezentat Pastorala de Paște în 2021

”Nu am făcut-o pentru că am trecut prin COVID. Am stat 10 zile în spital. Eu ascult de sfatul medicilor.

Atenție! Încă mai am anticorpi și parcă așa trebuie ca vaccinarea să fie la un moment potrivit, după câtăva vreme de ieșirea din spital”.

”Eu am suferit de o oboseală cruntă după ce am fost infectat”, declara ÎPS Andrei când a prezentat Pastorala de Paște.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Încărcător universal pentru telefoanele mobile în UE. Comisia Europeană a finalizat legea prin care sa poată obliga producătorii

Publicat

Comisia Europeană a ajuns la final cu un proiect de reglementare pentru impunerea unui încărcător de telefon universal, a anunțat luni Margrethe Vestager, vicepreşedinta responsabilă cu politica de concurenţă.

„Să ai un încărcător universal care se poate cumpăra independent de marca telefonului permite economisirea de resurse şi simplificarea lucrurilor”, a declarat comisarul european.

„Ne aflăm în ultima linie dreaptă pentru a da tuşa finală acestui proiect. Nu cunosc calendarul cu exactitate, dar credeţi-mă, suntem în ultima fază”, a adăugat ea, potrivit Franceinfo.

În ianuarie 2020, eurodeputaţii au adoptat o rezoluţie neconstrângătoare în favoarea unui încărcător universal pentru telefoanele mobile în Europa, în numele drepturilor consumatorilor şi mediului.

Ei au cerut atunci o legislaţie europeană în termen de şase luni, dar s-au lovit de mari reticenţe din partea industriei, cu Apple în frunte.

„Acest tip de normă este genul de lucruri la care putem şi trebuie să ne aşteptăm în Europa, noi toţi cetăţeni europeni şi utilizatori ai acestor diferite echipamente”, a mai spus Margrethe Vestager luni, insistând asupra cantităţii mari de încărcătoare depăşite stocate în gospodării.

Întrebată despre intrarea în vigoare a planului european pentru impunerea de noi constrângeri marilor giganţi din domeniul digital, comisarul european a afirmat că îşi pune speranţele în preşedinţia franceză a UE, în primul semestru a lui 2022, scrie Agerpres.

„Avem afaceri juridice în curs în mai multe ţări”, a declarat ea, citând „probleme” cu Google, Amazon şi Apple. „Nu este suficient, trebuie ca reglementarea să acţioneze înainte chiar de a exista o suspiciune privind orice ilegalitate”, a adăugat ea.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate