Connect with us
Advertisement

Educație

Legea ”FĂRĂ PENALI în ȘCOLI” a fost promulgată. Din 23 august, profesorii infractori nu mai au ce căuta în învățământ

invatator

Publicat

Profesorii nu vor mai putea ocupa funcții didactice, de conducere, de îndrumare, de control sau chiar și de cercetare, până la intervenirea reabilitării, amnistiei sau a grațierii, în situația condamnării acestora pentru anumite infracțiuni intenționate. Legea ”fără penali în școli” a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis și se aplică începând din data de 23 august 2020.

Legea nr. 184/2020 pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011 a apărut în Monitorul Oficial nr. 762 (din 20 august) stabilește că profesorii care – de la momentul intrării în vigoare a Legii nr. 184/2020 – vor fi condamnați penal pentru anumite infracțiuni nu vor mai putea să ocupe o funcție didactică, până la momentul:

-intervenirii reabilitării (mecanismul prin care drepturile interzise sau alte limitări dispar, după o anumită perioadă de timp de la momentul executării pedepsei aplicate);

-amnistiei

-grațierii.

Condamnarea trebuie să îndeplinescă trei condiții, pentru ca interdicția să se aplice:

  • profesorul să fie condamnat pentru o infracțiune contra persoanei (cum sunt, de exemplu, lovirile, vătămările corporale, lipsirile de libertate în mod ilegal sau amenințarea);
  • acea infracțiune să fie intenționată (de exemplu, vătămările corporale din culpă, deși infracțiuni contra persoanei, nu vor atrage interdicția de mai sus);
  • infracțiunea să fie comisă în împrejurări legate de exercitarea profesiei (o lovire a unui elev ar fi un exemplu de infracțiune ce îndeplinește această din urmă condiție, în timp ce o lovire a unei persoane, într-un bar, în afara orelor de serviciu și care nu are legătură cu relațiile profesionale ale profesorului, nu s-ar încadra).

Concret, profesorilor le va fi interzisă ocuparea funcțiilor din sistemul de învățământ (didactice, auxiliare, de conducere, de îndrumare, de control sau chiar și de cercetare), până la momentul intervenirii reabilitării, amnistiei sau a grațierii, dacă vor fi îndeplinite condițiile de mai sus.

Legea ”Fără penali în școli”- Expunere de moțive AICI

Când a fost înregistrat în Parlament proiectul de lege, se dorea ca această interdicție să se aplice doar pentru pedepse privative de libertate (însă chiar și pentru situațiile în care s-ar fi dispus suspendarea executării pedepsei).

În documentul final interdicția se aplică și în cazul unor condamnări penale la plata unei amenzi, deci nu mai este obligatoriu ca procesul penal să se finalizeze cu o soluție de condamnare la o pedeapsă privativă de libertate.

Legea ”Fără penali în școli” – Document

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

ARTICOL UNIC

Legea educației naționale nr. 1/2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2011, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

1. La articolul 234, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins:

(3) Nu pot ocupa funcțiile prevăzute la alin. (1) persoanele condamnate penal definitiv pentru infracțiuni contra persoanei săvârșite cu intenție în împrejurări legate de exercitarea profesiei, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării.

2. După articolul 293 se introduce un nou articol, articolul 293^1, cu următorul cuprins:

Articolul 293^1Nu pot ocupa o funcție didactică persoanele condamnate penal definitiv pentru infracțiuni contra persoanei săvârșite cu intenție în împrejurări legate de exercitarea profesiei, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării.

Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 și ale art. 76 alin. (1) din Constituția României, republicată.

PREȘEDINTELE CAMEREI DEPUTAȚILOR
PREȘEDINTELE SENATULUI,

Inițiativa legislativă a aparținut unui deputat USR- Cristina Irușniți

”De astăzi, persoanele condamnate penal nu mai pot fi cadre didactice. Proiectul USR, al cărui iniţiator sunt, a fost promulgat de preşedintele Klaus Iohannis a transmis deputatul USR care a inițițiat legea pe siteul Camerei Deputaților

”Siguranţa copiilor trebuie să devină o prioritate în România, iar legislaţia naţională trebuie armonizată cu legislaţia europeană.
 
Legea iniţiată în Parlament răspunde nevoilor de siguranţă nerespectate de statul român care nu avea niciun filtru clar pentru stoparea abuzurilor, agresiunilor fizice sau violurilor asupra minorilor.
 
Legea USR prevede că nu pot ocupa o funcţie didactică persoanele condamnate penal definitiv pentru infracţiuni contra persoanei săvârşite cu intenţie în împrejurări legate de exercitarea profesiei.
 
Proiectul iniţial de lege a fost amendat, din păcate, de către parlamentarii PSD în sensul restrângerii condamnărilor penale care fac imposibilă angajarea în şcoli şi universităţi la infracţiuni împotriva persoanei, săvârşite cu intenţie, în exerciţiul profesiunii.
Corupţia, de pildă, nu face parte din ele. Nici plagiatul.
 
Vom reveni asupra legii când vom avea majoritatea parlamentară!USR este de părere că legea adoptată de Parlament şi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis este un pas important în crearea cadrului legal prin care siguranţa fizică şi psiho-emoţională a copiilor să fie protejată.
 
Proiectul a plecat de la cazuri concrete de abuz din partea profesorilor şi tergiversări în justiţie.
 
Cel mai mediatizat caz este abuzul profesorului de sport Maternik, din localitatea Șanţ, care de ani de zile agresează copii, fără ca justiţia să aibă o decizie şi o poziţie fermă în privinţa accesului său la activităţile didactice.
 
În momentul de faţă, respectivul profesor are încă două dosare penale de purtare abuzivă asupra copiilor, dar şi o distrugere de documente oficiale.”- se arată în comunicatul postat pe siteul Camerei Deputaților.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement