Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Legea pensiilor speciale, retrimisă de CCR în Parlament. Judecătorii au constatat că unele articole sunt neconstituționale

Publicat

Legea pensiilor speciale a fost retrimisă în Parlament, miercuri, de către Curtea Constituțională a României. Judecătorii CCR au constatat că unele articole legate de pensiile magistraților sunt neconstituționale.

Decizia referitoare la pensiile magistraților a fost luată în unanimitate, au declarat pentru G4Media.ro surse din CCR. Curtea a lăsat deschisă posibilitatea supraimpozitării pensiilor speciale, inclusiv ale magistraților, cu condiția să nu ducă la o diminuare substanțială a pensiilor și să nu fie discrimintorie, adică  supraimpozitarea să se aplice tuturor.

Faptul că legea nu a fost declarată neconstituțională în ansamblu permite aplicarea ei în ce privește categoriile de bugetari (polițiști, militari, diplomați, etc.) în cazul cărora nu au fost declarate articole neconstituționale.

Preşedintele CCR, Marian Enache a explicat, într-o declaraţie de presă, că actul normativ se va reîntoarce în Parlament pentru a fi pus în acord cu decizia Curţii.

„Curtea a reţinut că recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată afectează securitatea juridică în componenta de neretroactivitate a legii. Securitatea juridică cere şi impune o protecţie a garanţiilor referitoare la conservarea dreptului care a fost dobândit prin emiterea deciziei de pensionare.

Curtea a mai observat că partea necontributivă a pensiei de serviciu poate face parte unei impozitări distincte faţă de partea sa contributivă, condiţionat de aplicarea acesteia tuturor categoriilor de beneficiari ai pensiilor de serviciu, fără distincţie.

Legea criticată introduce astfel o impozitare, însă nu stabileşte cu claritate baza de impunere, ceea ce este contract exigenţelor de calitate a legii”, a precizat președintele CCR.

Potrivit acestuia, Curtea Constituțională a mai reținut că impozitarea nu poate avea un caracter sancţionator pentru că se ajunge practic la o regândire şi restructurare indirectă a însăşi bazei de calcul a pensiei de serviciu.

sursa: agerpres.ro, g4media.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. vaile

    miercuri, 02.08.2023 at 16:35

    nu este logic si ar trebui schimbata constitutia sa nu se dea voie ca anumite istitutii sa-si ofere beneficii prin legile care le promulga, este normal sa zica ca nu este contitutional deoarece si dansii sunt magistrati

  2. Pripon Marius

    miercuri, 02.08.2023 at 18:10

    Rușine să vă fie USR, PSD,PNL!Din 2020 ne mințiți cu nerușinare!Legea a fost prost concepută intenționat ca CCR- UL să respingă tăierea acestor pensii nesimțite!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax