Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Legea prin care creșele vor putea primi și nou-născuți a fost promulgată. Grupa mare, cu până la 20 de copii

Publicat

Legea prin care creşele vor primi chiar şi nou-născuţi, nu doar copii care au împlinit 11 luni, a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Potrivit actului normativ, la grupa mare vor putea fi înscriși până la 20 de copii.

Legea introduce grupe și la creșă, similar celor de la grădiniță. De asemenea, vârsta preșcolarilor care pot fi înscriși este de la cea a unui nou-născut – 0 luni, față de 11 luni cât prevăzuse Ministerul Educației.

Vezi și Ministrul Educației anunță posibile modificări în structura anului școlar 2022- 2023. Când ar putea începe elevii școala

Crește semnificativ numărul de copii care pot fi înscriși în aceste noi grupe, potrivit edupedu.ro. Anterior, la creșă puteau fi primiți copii cu vârste între 11 luni și 3 ani.

Grupa cu până la 20 de copii

Numărul maxim de copii pentru formarea grupelor mică, mijlocie și mare crește până la 20, diferențiat, astfel:

„educaţia antepreșcolară:

  • grupa mică cuprinde în medie 7 copii, dar nu mai puţin de 5 şi nu mai mult de 9;
  • grupa mijlocie cuprinde în medie 12 copii, dar nu mai puţin de 8 şi nu mai mult de 15;
  • grupa mare cuprinde în medie 12 copii, dar nu mai puţin de 8 şi nu mai mult de 20.”

Prin triplarea numărului de copii, de la 7 la 20, într-o grupă de creșă, cresc costurile pentru autorități.

Toate creșele existente, acreditate ”prin efectul legii”

Legea promulgată mai prevede ca toate creșele să devină acreditate ”prin efectul legii”, indiferent dacă se află în administrarea consiliilor locale sau că optează pentru trecerea la Ministerul Educației.

Acestea vor primi astfel finanțare de 15.000 de lei/copil antepreșcolar/an și nu mai trebuie să îndeplinească rigorile cerute de Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar, potrivit edupedu.ro.

Însă creșele care vor fi înființate după apariția acestei legi vor trebui să treacă prin procesul de autorizare și apoi acreditare.

În Alba, trei creșe sunt propuse pentru preluare la Ministerul Sănătății în anul școlar 2021-2022, iar alte trei rămân în administrare locală.

Prin OUG nr.100/2021 se prevede ca, începând cu anul şcolar 2021-2022, creşele de stat să fie arondate unităţilor de învăţământ preşcolar cu program prelungit, cu personalitate juridică, la solicitarea primăriilor, urmare a hotărârilor autorităţilor deliberative, prin decizia inspectoratelor şcolare judeţene.

În cazul în care autorităţile administraţiei publice locale nu solicită arondarea, creşele de stat rămân instituţii publice de subordonare locală, finanţarea fiind asigurată în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Autorităţile administraţiei publice locale pot contribui la finanţarea acestora, în limita bugetului aprobat, inspectoratele urmând să asigure coordonarea metodologică a acestor creşe.

surse: edu.ro, edupedu.ro

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax