Actualitate
Legea privind înfiinţarea Avocatului Copilului, adoptată tacit de Camera Deputaților
Proiectul de lege care prevede înfiinţarea Avocatului Copilului a fost adoptată tacit, marţi, de către plenul Camerei Deputaţilor, termenul constituţional de adoptare fiind depăşit din data de 13 iunie.
În data de 8 iunie, proiectul a fost supus votului în plen, comisiile juridică şi de adminstraţie publică propunând respingerea proiectului. Propunerea de respingere nu a întrunit în plen numărul de voturi necesar aşa că proiectul a fost retrimis la comisii. Între timp, s-a împlinit şi termenul de adoptare tacită.
Proiectul de lege urmează să fie trimis Senatului, spre dezbatere şi vot, acesta fiind forul decizional.
Potrivit proiectului de lege, instituţia Avocatului Copilului este o autoritate publică autonomă şi independentă faţă de orice autoritate publică, în condiţiile legii. Conducerea instituţiei se exercită de către Avocatul Copilului, ajutat de un adjunct şi de secretar general. Funcţiile de conducere şi de execuţie de specialitate din aparatul instituţiei se ocupă prin concurs sau examen.
Avocatul Copilului trebuie să fie cetăţean român, cu studii superioare, să aibă o experienţă recunoscută de minimum 15 ani în munca desfăşurată în domeniul drepturilor copilului.
Avocatul Copilului este numit în şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, iar propunerile se fac către Birourile Permanente al celor două Camere, la recomandarea societăţii civile. Mandatul este de şapte ani, iar funcţia este asimilată ca rang cu funcţia de ministru. Acesta beneficiază de o indemnizaţie egală cu indemnizaţia stabilită pentru Avocatul Poporului.
Atribuţiile Avocatului Copilului sunt legate de acţiuni pentru promovarea, protejarea şi monitorizarea drepturilor copilului, având drept scop protejarea copilului împotriva violenţei, cruzimii, exploatării, demoralizării, neglijării, precum şi împotriva altor rele tratamente.
sursa: news.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News