Actualitate
Liceul de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia, partener într-un proiect Erasmus+. Elevii pot învăţa diferite materii, prin intermediul muzicii
Liceul de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia este partener într-un proiect Erasmus+ prin intermediul căruia elevii pot dobândi competenţe-cheie în diverse domenii, prin intermediul muzicii. „Music is … life long learning” include, pe lângă liceul din Alba Iulia, şi școli din Italia, Spania, Portugalia și Polonia.
Music LLL este un proiect de parteneriat strategic ȋntre școli care a obținut finanțarea Erasmus+, în cadrul programului Key Action 2 (Acțiunea cheie 2). Urmăreṣte dobândirea competențelor cheie stabilite de Uniunea Europeană în diverse domenii prin intermediul muzicii. Elevi de la școli din cele 5 țări partenere în proiectul derulat pe perioada 2016-2018 vor participa la o serie de activități de învățare a unor materii diferite prin intermediul muzicii.
Partenerii Liceului de Arte din Alba Iulia sunt: „Istituto Comprensivo di Alba Adriatica” Alba Adriatica, Italia (coordonator); „Ceip Gloria Arenillas” Zaragoza, Spania (partener); „Agrupamento de Escolas de Vieira de Leiria” Vieira de Leiria, Portugalia (partener); „Szkola Podstawowa nr. 2 im. Jana Kochanowskiego” Zabki, Polonia (partener).
Grupul țintă al proiectului cuprinde elevi cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani, educatori, învățători și profesori de gimnaziu sprijiniți în demersul lor de profesori de muzică și de limba engleză, familiile elevilor implicați în proiect și în mobilitățile internaționale, precum și comunitatea școlară.
Printre obiectivele proiectului se numără: propunerea și testarea de bune practici și metode active de predare a anumitor discipline prin intermediul muzicii, îmbunătățirea dobândirii abilităților-cheie, promovarea incluziunii pentru elevii dezavantajați, crearea unui mediu de învățare și cercetare în jurul celor mai bune practici prezentate de țările partenere privind competența cheie cercetată, valorificarea abilităților promovate prin monitorizarea țărilor partenere, evidențierea concretă a produselor finale pentru beneficiari.
Activitățile din proiect
În perioada 28 noiembrie – 5 decembrie 2016, directorul Stelian Feraru și prof. Livia Dioṣan și Monica Incze de la Liceul de Arte “Regina Maria” vor participa la întâlnirea de proiect organizată de instituția coordonatoare din Italia, Istituto Comprensivo di Alba Adriatica, în Alba Adriatica, unde se vor stabili direcțiile de derulare a activităților de proiect.
Activitățile sunt împărțite ȋn 5 sesiuni, fiecare sesiune fiind condusă de un partener cu expertiză în domeniul ales – Spania (martie 2017), România (iunie 2017), Portugalia (noiembrie 2017), Polonia (martie 2018), Italia (iunie 2018) – fiecare partener fiind responsabil de valorificarea unei competențe cheie prin intermediul muzicii astfel:
Spania – competența de comunicare în limba maternă.
Romȃnia – competențe de bază în domeniul științific.
Portugalia – competențe matematice și digitale.
Polonia – incluziunea și nevoile educative ale elevilor cu mai puține oportunități
Italia – competența de a învăța să înveți.
În cadrul întâlnirii din România, Liceul de Arte „Regina Maria” va găzdui timp de o săptămână elevi și profesori din toate școlile partenere care vor participa la activități dedicate dezvoltării abilităților de bază în domeniul știinṭific (științele naturii, chimie, fizică) prin intermediul muzicii. Din cadrul Liceului de Arte „Regina Maria” vor participa elevi de la clasele de muzică și arte plastice, liceul aducând un plus de valoare în implementarea acestui proiect, fiind singura instituție specializată în muzică.
Activitățile reflectă concentrarea pe ideea de dezvoltare a competențelor cheie din Cadrul European prin utilizarea muzicii, proiectul constând în schimbul de bune practici testate anterior de fiecare partener, fiind studiate în profunziune și aplicate în școlile partenere, impactul fiind evaluat prin abilitățile elevilor. Se va edita un Manual de Bune Practici pentru a implementa activitățile în diferite școli, realizȃndu-se și un ghid de îndrumare.
„Dacă „muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nicio întrebare”, cum spune Nichita Stănescu, atunci un răspuns poate fi o experienṭă vie: de muzică, de cultură, de copii și de dascăli ai lor, de școală și de Europa, prin învăṭare pe tot parcursul vieṭii. Prin muzică și înapoi la ea”, au transmis reprezentanții Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News