Connect with us
Publicitate

Actualitate

„Lista neagră” a şoferilor români, pregătită de asigurători. Conducătorii auto cu probleme în traficul rutier ar putea fi refuzaţi pentru poliţele CASCO

Publicat

Până la sfârşitul acestui an, Asociaţia naţională a asigurătorilor (UNSAR) intenţionează să realizeze o bază de date comună a daunelor înregistrate de şoferi. Iniţiativa a fost luată pentru verificarea istoricului daunelor autovehiculelor asigurate prin intermediul poliţelor facultative CASCO.

Prin intermediul unei aplicaţii IT, societăţile vor putea verifica istoricul daunelor autovehiculelor. Baza de date comună va permite asigurătorilor să evite încheierea unei poliţe CASCO în cazul unui autovehicul grav avariat şi pentru care s-a plătit deja o despăgubire, dar se încearcă încheierea unei noi poliţe facultative CASCO, au precizat reprezentanţii UNSAR.

Baza de date se va dovedi utilă nu doar în cazurile de fraudă, ci şi ca un instrument de evaluare precisă a riscurilor generate de fiecare şofer. Concret, şoferii care au avut numeroase probleme în trafic vor achita prime cu mult mai mari decât ceilalţi, dacă vor să aibă o asigurare CASCO şi aceasta în condiţiile în care nu vor fi consideraţi prea riscanţi şi vor fi refuzaţi.
Au fost cazuri în care maşini foarte vechi reintră în circulaţie prin diverse metode şi ulterior se încearcă asigurarea acestora în scopul obţinerii unor sume necuvenite, respectiv prin înscenarea unei daune totale (incendiu, furt sau accident).
În unele situaţii, pentru aceeaşi serie de şasiu, au fost plătite despăgubiri pentru daună totală de către mai mulţi asigurători într-un anumit interval de timp. Prin intermediul aplicaţiei, se va putea verifica în baza de date comună şi astfel ar putea fi reduse despăgubirile plătite şi, implicit, reduse tarifele de primă.
Potrivit estimărilor UNSAR, valoarea potenţialelor fraude din domeniul auto este de circa 90 milioane de euro.
Piaţa asigurărilor a atins 8,29 miliarde de lei în 2013, cu 0,4% mai mult faţă de anul precedent, potrivit datelor provizorii ale Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
Pe segmentul asigurărilor generale, care au însumat 6,64 miliarde de lei, cea mai mare parte a primelor subscrise s-a înregistrat pe clasa RCA (răspundere civilă auto), cu o pondere de 37,18% din total, respectiv 2,467 miliarde lei.
Avansul primelor RCA în 2013 a fost de 15,5%.
A doua clasă de asigurare ca pondere în totalul primelor subscrise pentru asigurări generale a fost CASCO, cu o cotă de 27%, unde veniturile au cumulat 1,795 miliarde de lei, în scădere cu 6,33% faţă de anul 2012.
În privinţa despăgubirilor, sumele plătite de asigurători pentru segmentul asigurărilor generale au fost de 4,198 miliarde de lei, în scădere cu 5,74% faţă de anul 2012.
Defalcat, pe RCA s-au plătit daune de 1,925 miliarde de lei, cu 3,37% mai mult faţă de anul 2012.
La poliţele CASCO, despăgubirile au scăzut cu 9,5%, la 1,762 miliarde de lei.

Un sistem asemănător, gestionat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, este aplicat pentru poliţele RCA. Baza include istoricul de risc al şoferilor, în funcţie de care fiecare client cu RCA este încadrat într-o anume categorie de risc. În funcţie de respectiva categorie, şoferul va beneficia de un bonus sau, după caz, malus, care se aplică la preţul RCA. De exemplu, un şofer cu mai mult de trei daune în ultimii patru ani va plăti un RCA de două ori mai scump faţă de preţul de bază.

foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. albanezul

    joi, 05.06.2014 at 18:30

    Pe cand si o lista alba? De penalizat sunteti ffff buni,dar bonusuri pt cei fara evenimente?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate