Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO-VIDEO: Cel mai influent Cardinal de la Vatican, Leonardo Sandri, la Blaj pentru discuții legate de o vizită papală în Mica Romă. Liturghia la Catedrala „Sfânta Treime”

Publicat

151 Prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale, Cardinalul Leonardo Sandri, se află la Blaj, în acest weekend, pentru o misiune extrem de importantă, deși neanunțată încă oficial: pregătirea vizitei Papei Francisc din 2018.

În acest context, Cardinalului Sandri a vizitat sâmbătă Câmpia Libertății, posibil loc al celebrării de beatificare a episcopilor greco — catolici martiri, decedați în închisoare în timpul prigoanei comuniste, dar și un loc potențial de unde Papa Francisc s-ar putea adresa credincioșilor.

În primăvară, Papa Francisc a fost invitat oficial, pentru anul viitor, la Blaj, de către cardinalul Lucian.

Duminică, Prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale participă la Sfânta Liturghie care are loc în Catedrala „Sfânta Treime”, precum și la sfințirea pietrei de temelie a unei capele destinată minorității de etnie rromă. Este posibil ca în cadrul unuia dintre aceste momente, Cardinalul să anunțe acceptul Papei și data vizitei sale la Blaj.

 

Cardinalul Sandri Este pentru a treia oară când Cardinalului Sandri vine în România (a mai fost în după 2010 și în 2014). De data aceasta, vizita sa are însă o însemnătate mai profundă. Sâmbătă, Leonardo Sandri a a fost primit la sediul Curiei Arhiepiscopiei Majore, de către Cardinalul Lucian, Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice din România, și de Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, Claudiu. De asemenea, au fost prezenți la eveniment și ceilalți episcopi ai Bisericii Greco-Catolice, precum și Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Maury Buendia.

După cuvântul de bun venit adresat Cardinalului Sandri de către Preafericirea Sa Lucian, Prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale a transmis salutul Sfântului Părinte, exprimându-și totodată și bucuria de a se afla la Blaj. Cardinalul Sandri a participat și la lucrările Sinodului Episcopilor Bisericii Greco-Catolice și la o sesiune științifică prilejuită de aniversare a 100 de ani de la înființarea Congregației pentru Bisericile Orientale.

Cardinalul favorit al Papei Ioan Paul al II-lea

Leonardo Sandri este în prezent unul dintre cei mai importanți oameni de la Vatican, considerat de unele voci din lumea catolică drept cel mai influent dintre cardinali. S-a născut în 1943, la Buenos Aires, într-o familie de emigranți italieni. A studiat foarte mult și a urcat în ierarhia Bisericii, pas cu pas. Vorbește engleză, franceză, germană, italiană și spaniolă.

În 1974 a devenit Nunțiu Apostolic în Madagascar și Mauritius și s-a ocupat și de insulele Comoros și Reunion din Oceanul Indian. Apoi a servit la Secretariatul de Stat al Vaticanului și ulterior a devenit Nunțiu Apostolic în SUA, apoi în Venezuela și Mexic. Influența sa a devenit foarte mare, încă din timpul Papei Ioan Paul al II-lea, ale cărui texte le citea public, odată cu deteriorarea stării de sănătate a Papei. În seara zilei de 2 aprilie 2005, Leonardo Sandri a fost cel care a anunțat moartea Papei, spunându-le celor din Piața Sfântul Petru: ”Cu toții ne simțim ca niște orfani, în această seară”.

Cardinalul poate deveni el însuși Papă. Este eligibil să participe la Conclav până când va împlini 80 de ani, în noiembrie 2023.

Congregația pentru Bisericile Orientale (lat. Congregatio pro Ecclesiis Orientalibus) este un Dicasteriu al Curiei Romane, fondat la 1 mai 1917  prin Motu Proprio Dei Providenti al Papei Benedict al XV-lea ca și „Congregația Sacră pentru Bisericile Orientale”.

Dicasteriul este responsabil cu coordonarea Bisericilor Catolice Răsăritene şi cu relaţia Bisericii Catolice cu Bisericile Răsăritene neunite. În data de 9 iunie 2007, Sfântul Părinte, Papa Benedict al XVI-lea, l-a numit ca Prefect al acestei Congregaţii pe Arhiepiscopul Leonardo Sandri, care a preluat funcţia la 1 iulie 2007.

Din această Congregaţie mai fac parte 27 de cardinali şi 4 episcopi numiţi de Papa pentru mandate de câte 5 ani. Membri de drept ai acestui organism sunt Prefectul Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor şi Patriarhii, respectiv Arhiepiscopii Majori ai Bisericilor Răsăritene Unite cu Roma.

Cardinalul Sandri a primit Ordinul naţional Steaua României în grad de Mare Ofiţer în anul 2004, iar în anul 2012 Ordinul Național Steaua României în grad de Mare Cruce.

Este cea de-a treia vizită a Cardinalului Sandri în România, după cele din anii 2010 și 2014.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate