Eveniment
LIVE VIDEO: Festivalul ,,Datină străbună pe Secaşe”. Participă artiști de muzică populară din 15 comune din Alba și Sibiu
La Căminul Cultural din Doștat, duminică, a fost prilej de sărbătoare. Artiști din 15 localități din Alba și Sibiu participă la Festivalul ”Datină străbună pe Secaşe”, iniţiat în urmă cu jumătate de secol (1972) de etnograful Ioan Popa.
Una dintre cele mai importante manifestări cultural-artistice tradiționale din sudul Transilvaniei a fost organizată după doi ani de pauză din cauza pandemiei.
Un conținut autentic din Țara Secașelor, deosebit de valoros, a fost adus în atenția publicului prin prezența reprezentanților culturii tradiționale din 15 localități: Crăciunelu de Jos, Mihalț, Bucerdea Grânoasă, Șpring, Doștat, Ciugud, Valea Lungă, Cergău, Cut, Miercurea Sibiului, Loamneș, Slimnic, Păuca și Șura Mică.
În deschiderea evenimentului, inițiatorul festivalului de acum 50 de ani, etnograful Ioan Popa, a susținut o alocuțiune cu tema: ,,Datină străbună pe Secașe 1972 – 2022”.
Festivalul, cu o vechime de jumătate de secol
„Festivalul „Datină străbună pe Secaşe”, inițiat în urmă cu jumătate de secol, în anul 1972, de etnograful Ioan Popa, una dintre cele mai importante manifestări cultural-artistice tradiționale din sudul Transilvaniei, trebuie să-și regăsească drumul, să se adapteze la condițiile actuale și să meargă înainte. După o pauză lungă, de 2 ani, generată de contextul epidemiologic global, reluăm acest proiect cultural extrem de important pentru comunitățile din Țara Secașelor și promovăm astfel zestrea culturală și tradițională a acestor comunități frumoase”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.
Proiectul este organizat de Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” și Primăria Comunei Doștat, în parteneriat cu Consiliul Județean Sibiu.
Festivalului interjudeţean „Datină străbună pe Secaşe” este unul dintre cele mai vechi festivaluri de folclor și datini din România, iar prima ediție a acestei manifestări cultural-artistice a avut loc în anul 1972, la Roșia de Secaș – Alba. Festivalul a fost inițiat de profesorul Ioan Popa, din dorința de a promova zestrea culturală și tradițională din Ţara Secaşelor. Din anul 2003, județul Sibiu s-a alăturat județului Alba, în organizarea festivalului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News