Eveniment
FOTO-VIDEO: Întâlnirea comisiei parlamentare „Centenar”, la Alba Iulia. Participă ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu
La Alba Iulia a avut loc marţi prima întâlnire a comisiei „Centenar” din Parlamentul României, organizată în afara Capitalei. La întâlnire au fost prezenți ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, senatori şi deputaţi din comisie precum și reprezentanții autorităților locale din Alba Iulia.
Întâlnirea s-a desfăşurat în 25 iulie, de la ora 10.00, în sala Senatului Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. La eveniment au participat, printre alții, ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, senatorii Robert Cazanciuc, Daniel Breaz, Laura Scântei, Ecaterina Andronescu, Mihnea Costoiu, deputații Florin Roman, Ioan Dîrzu, Dan Barna, vicepreședintele Academiei Române, academicianul Alexandru Surdu, prefectul județului Alba, Dănuț Hălălai, președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, viceprimarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, city-managerul municipiului Alba Iulia, Nicolaie Moldovan, reprezentanți ai Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și ai Inspectoratului Școlar Județean Alba.
„Am stabilit un regulament al Comisiei, avem promisiunea Academiei Române că până în noiembrie vom primi propuneri importante, integrate, despre ce înseamnă Centenarul și ce ar trebui să facem în cadrul acestui mare eveniment. Am primit mai multe propuneri de la Alba legate de Monumentul Unirii, legate de bibliotecă, legate de Sala Unirii. Este important să stabilim ce dorim de la acest proiect numit Centenar, pentru că el nu este doar despre istorie. Este despre istorie, despre prezent și mai ales despre viitor, ceea ce învățăm din lecțiile trecutului și cum facem ca uniți să mergem mai departe, mai puternici”, a spus senatorul Robert Cazanciuc.
„În acest moment, Secretariatul de stat pentru Centenar a avut întâlniri cu ministerele și instituțiile publice și a strâns până acum un număr de 310 proiecte. Departamentul pentru Centenar va avea rolul de a strânge aceste proiecte și de a filtra aceste proiecte printr-un filtru care să aibă la bază viziunea despre Centenar care va emana și din Comisia pentru Centenar, și la nivelul Academiei și la nivelul Guvernului, astfel încât acele proiecte calificate a face parte din programul național pentru Centenar să fie susținute la finanțare de către Guvern pentru bugetul pe 2018. Titularii de proiecte le vor și finanța în urma primirii banilor de la bugetul de stat. Secretariatul de stat pentru Centenar nu are atribuții directe de finanțare, dar va susține finanțarea acelor proiecte care se vor califica.
Nu am fost foarte bine pregătiți la un moment dat, au existat și deficiențe de comunicare. În acest moment suntem convinși că vom recupera întârzierile”, a declarat ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.
Ministrul a transmis că în prezent nu este conturat un buget pentru proiectele legate de Centenar.
„Nu avem un buget conturat, pentru că vrem să îl construim de jos în sus, în funcție de toate proiectele pe care le vom strânge și de importanța acestora. Probabil că o primă idee de necesar de finanțare vom avea la mijlocul lunii septembrie”, a spus Lucian Romașcanu.
„Se finanțează deja reparația Sălii Unirii și a Muzeului. Vor exista în perioada imediat următoare discuții pentru finanțarea obiectivelor importante cu conotație istorică și în măsura în care în PNDL (Programul Național de Dezvoltare Locală) 2 exită în acest moment 32 milioane de lei alocate în municipiul Alba Iulia, în momentul în care vor exista și dincolo de acești bani alte nevoi le vom discuta proiect cu proiect”, a mai transmis Ministrul Culturii.
„Primăria municipiului Alba Iulia nu a primit bani prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 2 pentru obiective legate de Centenar. Obiectivele care sunt propuse în acea listă și au fost aprobate în cuantum de 32 milioane de lei sunt obiective care privesc modernizarea unor străzi mai degrabă din cartierele secundare ale orașului, respectiv două unități de învățământ. În ceea ce privește alocarea unei sume de bani Sălii Unirii și Muzeului Național al Unirii sunt sumele de bani care se alocă prin contract Consiliului Județean Alba, instituție care are în subordine și administrare aceste două obiective”, a ținut să precizeze city-managerul municipiului Alba Iulia, Nicolaie Moldovan.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Conştiinţa vie.
sâmbătă, 29.07.2017 at 21:29
ROMÂNIA TREBUIE SĂ INTERZICĂ PARTIDELE CONSTITUITE PE CRITERII ETNICE (gen U.D.M.R.). ASTFEL DE PARTIDE SUNT O RUŞINE PENTRU DEMOCRAŢIE!