Connect with us
Advertisement

Eveniment

LIVE VIDEO Parada militară de 1 Decembrie 2024 de la Alba Iulia: peste 1000 de militari, vehicule blindate, elicoptere, avioane

Publicat

Parada militară de 1 Decembrie 2024 de la Alba Iulia: Unul dintre cele mai așteptate evenimente organizate de Ziua Națională a României se desfășoară pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 din municipiu. Peste 1000 de militari, aliați UE, trupe NATO participă la parada militară.

Municipiul este survolat de elicoptere IAR 330 SOCAT, IAR 330 PUMA NATO și avioane F-16 Fighting Falcon.

Vezi PROGRAM 1 Decembrie 2024 – Ziua Națională la Alba Iulia. Paradă militară, concerte și foc de artificii, de sărbătoarea Marii Uniri

Parada militară de 1 Decembrie 2024 la Alba Iulia


Generalul maior Bogdan Cernat, comandantul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”

Defilarea este deschisă de generalul maior Bogdan Cernat, comandantul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”. Prezintă onorul dintr-o mașină de luptă VAMTAC.

De-a lungul unei cariere militare de peste 30 de ani, ofițerul a ocupat funcții importante în cadrul structurii de forțe a Armatei României, atât la nivel tactic cât și în cadrul structurilorcentrale: comandant de batalion, șef secție la Comandamentul Logistic Întrunit, şef al Serviciului Poliţie Militară în Statul Major al Apărării, comandant al Brigăzii 30 Gardă.

La nivel internațional, generalul maior a îndeplinit funcția de comandant al Centrului Întrunit de Analiză și Lecții Învățate al NATO din Portugalia.

Pe parcursul carierei ofițerul a participat la numeroase cursuri de carieră atât în țară cât și în străinătate, inclusiv Colegiul de Război Forțe Terestre din Statele Unite ale Americii.

Începând cu luna noiembrie a anului 2022, generalul maior Bogdan CERNAT asigură comanda Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

Parada militară de 1 Decembrie 2024 la Alba Iulia. Forțele militare terestre

Divizia 4 Infanterie Gemina

Blocul de defilare pe jos este comandat de colonelul Florin Ștefănescu, locțiitorul pentru operații și instrucție al șefului de stat major al Diviziei 4 Infanterie „Gemina”. Colonelul Florin Ștefănescu este un ofițer cu experiență atât la comanda  structurilor de manevră  și a celor de instruire, confirmată și în mediu multinațional, în misiuni desfășurate în afara teritoriului României.

A fost decorat cu Ordinul Virtutea Militară în grad de cavaler cu însemn de război, conferită de către Președintele României.

Defilarea continuă cu  Drapelul de Luptă al Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, purtat de militari ai Batalionului 400 Sprijin „Feleacu”. Drapelului de Luptă al Diviziei 4 Infanterie „Gemina” i-a fost conferit, în anul 2023, de către președintele României, Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Mare Ofițer, cu însemn de pace pentru militari.

Detașamentul steagurilor de identificare ale unităților din subordinea Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, purtate de militari din structurile acesteia – locotenent-colonel Daniel Silviu Mâțu, comandantul Batalionului 817 Artilerie „Petru Rareș”.

Marile unități și unitățile din compunerea Diviziei 4 Infanterie „Gemina” deservesc mai mult de jumătate din suprafața teritoriului național  și au fost angajate, de-a lungul timpului, în exerciții, atât în țară, cât și în afara acesteia,  precum și în misiuni externe sub egida NATO, a Uniunii Europene sau în cadrul unor parteneriate și coaliții.

Parada militară de 1 Decembrie 2024 la Alba Iulia. Detașamentul Pandurii Vladimirescului

Detașamentul Pandurii Vladimirescului, comandat de plutonierul Ionuț Săvescu.

  • participă la defilarea din cetatea Alba Iulia  pentru al 4-lea an consecutiv
  • s-a înființat în anul 2021 cu ocazia sărbătoririi  bicentenarului de la revoluția lui Tudor Vladimirescu
  • are în componența sa membri pasionați de istorie civili dar și cadre militare active.

Parada militară de 1 Decembrie 2024 la Alba Iulia. Garda Națională

Urmează două detașamente ale Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia

Primul reprezintă o reconstituire a Gărzii Naționale de la Alba Iulia, condusă de Ștefan Borza din cadrul Muzeului Național al Unirii.

Detașamentul reprezintă armata românilor ardeleni, constituită în noiembrie 1918. Aceasta a avut un rol decisiv în preluarea și controlul teritoriilor românești din Imperiul austro-ungar. A avut sarcina de a asigura securitatea pe perioada pregătirilor și desfășurării Adunării Naționale de la Alba Iulia.

Efectivele pentru apărarea orașului Alba Iulia la 1 decembrie au fost suplimentate cu trupe de moți, care purtau straiele tradiționale, primind doar pușcă și brasardă tricoloră.

Al doilea detașament, condus de Cătălin Drăghici, președintele Asociației Historia Renascita. Reprezintă armata română a anului 1918. Efortul ostașilor a fost unul uriaș, cu pierderi de peste 300.000 de români.

Trupele de reconstiturie istorică sunt organizate de Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, cu ajutorul Asociației Historia Renascita (cu sediul în Pitești, o asociație cu 130 de membri și voluntari) și Asociația Culturală Tomis – filiala Galați.

Parada militară de 1 Decembrie 2024 la Alba Iulia. Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”

Detașamentul este comandat de locotenent-colonelul Felix Mihalachi. Drapelul de Luptă al marii unități, structură de elită a Forţelor Terestre, a parcurs, în anul 2023, un amplu proces de operaționalizare, la finalul căruia a fost evaluată și certificată pentru a fi pusă la dispoziția NATO.

Din blocul de defilare al brigăzii fac parte militarii Batalionului 812 Infanterie „Bistrița” – Șoimii Carpaților, conduşi de comandantul batalionului, locotenent-colonelul Ionuț Ilisei.

Batalionul este o prezență constantă la exercițiile de amploare care se desfășoară atât pe teritoriul național cât și în afara granițelor țării, alături de aliații și partenerii NATO.

Parada militară de 1 Decembrie 2024 la Alba Iulia. Batalionul 814 Tancuri „Mihai Vodă”

Blocul de defilare și Drapelul de Luptă al Batalionului 814 Tancuri „Mihai Vodă” este comandat de maior Ionuț-Răzvan Vatavu.

Începând cu luna ianuarie 2023, Batalionul 814 Tancuri „Mihai Vodă” a început executarea unor exerciții comune cu partenerii străini din cadrul grupului de luptă francez dislocat în Cincu. Aceste exerciții au contribuit la creșterea nivelului de instruire, precum și la creșterea interoperabilității și armonizarea procedurilor de comandă-control între structurile NATO.

Parada militară de 1 Decembrie 2024 la Alba Iulia. Batalionul 53 Geniu ”Scorilo”

Drapelul de Luptă și detașamentul Batalionului 53 Geniu ”Scorilo”, din subordinea Diviziei 4 Infanterie „Gemina” – comandantul unității este locotenent-colonelul Ion-Dan Diaconescu.

Printre misiunile Batalionului 53 Geniu ”Scorilo” se numără amenajarea căilor de comunicații, platform și amplasarea de obstacole explosive și neexplozive, în vederea asigurării mobilității forțelor proprii și contra mobilității forțelor inamice.

Geniștii din cadrul Batalionului 53 Geniu ”Scorilo” au adus o contribuție semnificativă prin procesul instrucției prin practicare la reabilitarea și modernizarea poligoanelor de instrucție din cadrul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”. Dintre cele mai recente lucrări se remarcă amenajarea infrastructurii necesare operării UAV-urilor Bayraktar TB2A respectiv amenajarea platformelor din poligonul Bucium în folosul partenerilor NATO în cadrul exercițiului Lion Eagle Challange 24.

Parada militară de 1 Decembrie 2024 la Alba Iulia. Batalionul 26 Cercetare Supraveghere Montană „Avram Iancu”

Detașamentul de defilare al Batalionului 26 Cercetare Supraveghere Montană „Avram Iancu” din cadrul Brigăzii 18 ISR „Decebal” – comandantul batalionului, locotenent-colonelul Flavius-Alexandru Bucur.

Drapelul de Luptă al unității a fost decorat în anul 2023, de către Președintele României, cu Ordinul „Virtutea Militară în grad de ofițer” cu însemn de pace pentru militari.

Militarii din inima munților Apuseni, sub deviza „Semper Paratus – Întotdeauna pregătiți!”, sunt fideli tradițiilor de luptă ale vânătorilor de munte.

Batalionul 136 Geniu „Apullum”

Drapelul de Luptă și detașamentul Batalionului 136 Geniu „Apullum”, din subordinea Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” – comandantul unității, locotenent-colonel Gheorge-Marius Păcurar.

Misiunile batalionului din Alba Iulia cuprind construcția și amenajarea drumurilor pentru deplasări tactice, deservirea punctelor de trecere peste cursurile de apă prin construcția de poduri fixe și plutitoare, precum și executarea lucrărilor de fortificații și a altor elemente de infrastructură.

Geniștii albaiulieni au răspuns prezent ori de câte ori a fost nevoie la solicitarea administrației publice centrale și locale pentru limitarea efectelor cauzate de situațiile de urgență în vederea sprijinirii populației greu încercate în astfel de situații.

Militari din Belgia, Franța și Polonia

Defilează militarii detașamentului belgian, comandați de locotenentul Quentin Angenot. Un pluton din cadrul companiei a 3-a din Batalionul de Linie 12/13, cea mai veche unitate din Belgia.

Unitatea a fost înființată în anul 1831, după obținerea independenței de stat a Belgiei. A luat parte la majoritatea conflictelor majore ale secolului XX, în Primul și al Doilea Război Mondial.

Detașament format din militari francezi care fac parte din Grupul de Luptă NATO din România, dislocat la Cincu, structură subordonată Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est.

Militarii sunt conduși de locotenentul Jean-Jacques Brun. Plutonul este parte componentă a companiei de sprijin prin foc, din Regimentul 1 Infanterie din Epinal, Franța.

Detașament de militari polonezi aparținând Contingentului Militar Polonez, prezent în România ca parte a prezenței înaintate adaptate a NATO. Detașamentul este comandat de locotenentul Damian Dzialdowski.

Contingentul Militar Polonez este dislocat la Craiova, în cadrul Brigăzii Multinaționale Sud-Est, încă din anul 2017, și se află la a cincisprezecea rotație pe teritoriul României, trupele din compunerea sa desfășurând activități de instruire în comun cu militarii români.

Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu

Detașamentul de studenți al Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, condus de colonelul Cristian Tanasă.

Academia este succesoarea şi continuatoarea tradiţiilor educaționale și militare ale primei şcoli de ofiţeri din România, cu o vechime de peste 177 de ani.

Misiunea principală a instituției sibiene este aceea de a forma, prin studii universitare de licenţă, de master și cursuri postuniversitare, ofiţeri de comandă din toate armele şi specialităţile militare aparţinând Forţelor Terestre Române şi altor instituții din cadrul sistemului național de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia

Drapelul de Luptă și detașamentul de elevi ai Colegiului Naţional Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, comandați de locțiitorul comandantului, locotenent-colonelul Lucian Moldovan.

Cu o istorie de mai mult de un secol de învățământ militar liceal în inima Transilvaniei, Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia a aniversat, în 2024, 105 ani de la înființare.

Cu patru titluri de „Școală Europeană”, instituția a înregistrat în ultimii 14 ani, procent de promovare de 100% la examenul de Bacalaureat.

Din blocul de defilare fac parte elevi ai claselor a XI-a, conduși de locotenentul Dănuț Plic, comandantul companiei a II-a elevi.

Parada militară de 1 Decembrie 2024 la Alba Iulia. Reprezentanți MAI

Jandarmeria Română

Blocul de defilare al Jandarmeriei Române, format din Drapelul de Luptă și militari ai Grupării de Jandarmi Mobilă „Regele Ferdinand I” din Târgu Mureș, conduși de colonelul Claudiu Oprea.

Gruparea de Jandarmi Mobilă Târgu Mureș funcționează ca structură destinată asigurării ordinii publice la evenimente de amploare şi intervenție în situațiile de tulburare a ordinii publice.

Blocul de defilare este constituit din elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica”  din Drăgășani. Este cea mai veche instituție de învățământ militar din Ministerul Afacerilor Interne. În fruntea acestora se află locotenent-colonelul Sorin Gavrea.

ISU Alba

Drapelul de Luptă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea”- colonel Florin Zecheru.

Detașamentul de pompieri militari este format din personal din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență . Aceștia au o vastă experiență în executarea misiunilor de stingere a incendiilor, descarcerare și prim-ajutor SMURD, salvarea persoanelor și limitarea pagubelor produse de inundații, alunecări de teren sau epidemii.

Penitenciarul Aiud

Reprezentanții Penitenciarului Aiud, unitate din subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor. Comanda detașamentului este asigurată de comisarul de poliție penitenciară Sergiu Pătruț.

Detașamentul este format din polițiști de penitenciare. În primele rânduri defilează membri ai structurii speciale care asigură intervenția pentru soluționarea incidentelor grave din penitenciare.

Crucea Roșie Română – Filiala Alba

Încheie defilarea pe jos  detașamentul Crucii Roșii Române Filiala Alba, condus de directorul organizației, Adrian Ionel Dușa.

Crucea Roșie Română a fost înființată în anul 1876 și misiunea sa este de a asistă persoanele vulnerabile în situații de dezastre și de criză.

Prin programele și activitățile sale în beneficiul societății, Crucea Roșie Română contribuie la prevenirea și alinarea suferinței sub toate formele, protejează sănătatea și viața, promovează respectul față de demnitatea umană, fără nicio discriminare.

Parada militară de 1 Decembrie 2024 la Alba Iulia. Autospeciale militare

Blocul de tehnică este comandat de colonelul Ștefan Abouriței, locțiitorul pentru sprijin al șefului de stat major al Diviziei 4 Infanterie „Gemina”. Prezintă onorul dintr-o mașină de luptă VAMTAC.

Colonelul Ștefan Abouriței este un ofițer cu peste 30 de ani de experiență în domeniul sprijinului logistic, un pilon esențial pentru succesul oricărei operații militare.

Ofițerul a participat la 2 misiuni în teatrele de operații Irak și Congo, în anii 2007 și 2014. Rezultatele obținute de-a lungul carierei militare de până acum i-au fost recompensate cu numeroase distincții naționale dintre care amintim: Emblemele de onoare ale Statului Major al Apărării, Statului Major al Forțelor Terestre, și a Direcției Logistice.

Tehnică din dotarea Forțelor pentru Operații Speciale – vehicule de luptă JLTV

Vehiculele de luptă JLTV (Joint Light Tactical Vehicle) au intrat în anul 2023 în dotarea Forțelor pentru Operații Speciale. Datorită blindajului extrem de rezistent, acesta poate duce acțiuni de luptă în cele mai ostile condiții. Asigură atât protecție împotriva dispozitivelor explozive improvizate, armamentului de infanterie și loviturilor aruncătoarelor de grenade.

JLTV este interoperabil cu tehnica de luptă din Forțele pentru Operații Speciale NATO, din punct de vedere al comunicațiilor, sistemelor de armament, tipurilor de muniție și al sprijinului logistic.

Transportoarele blindate pentru trupe PIRANHA 5

Transportoarele blindate pentru trupe PIRANHA V din dotarea Brigăzii 81 Mecanizate ”General Grigore Bălan” condus de locotenentul Adelin Filip.

Intrat în dotarea Batalioanelor de Infanterie din Forțele Terestre Române începând cu anul 2020, transportorul PIRANHA 5 este un autovehicul de luptă blindat, pe roți,care face parte din categoria vehiculelor tactice.

Transportorul permite executarea misiunilor în condiții ostile și asigură transportul atât pe distanțe scurte, cât și medii sau lungi a trupelor și echipamentelor militare, atât pe teritoriul național, cât și în afara acestuia.

Transportorul este echipat cu un tun de calibru 30 mm și o mitralieră de calibru 7,62 mm care permit angajarea țintelor cu precizie și într-un timp foarte scurt. Sistemul de conducere a focului este complet automatizat și utilizează sistemul electric de acționare și stabilizare, pentru a se obține Urmărirea Automată a Țintei.

PIRANHA 5 are un design modern, asigură o mobilitate sporită în câmpul tactic, protecție balistică superioară, blindaj performant, fiind dotat cu diferite instalații, printre care și sistemul combinat pentru încălzire, ventilaţie, aer condiţionat şi protecţie CBRN.

Transportoare blindate de trupe tip PIRANHA 3

Transportoare blindate de trupe tip PIRANHA III, din dotarea Brigăzii Multinaționale Sud-Est.

Destinate batalioanelor de infanterie din Forţele Terestre, transportoarele PIRANHA III asigură transportul şi o protecţie ridicată a unui echipaj format din nouă militari. De asemenea, PIRANHA III este dotat cu kituri de protecţie împotriva minelor şi a armelor chimice, biologice, radiologice şi nucleare.

Cu o greutate de 17 tone şi echipat cu un motor puternic, autovehiculul se poate deplasa cu uşurinţă în orice tip de teren, poate atinge o viteză de 105 km/h pe şoseaşi poate traversa, cu uşurinţă, cursuri de apă, prin plutire.

Transportoarele amfibii blindate B-33 „Zimbru”

Transportorul B-33 este o maşină de luptă amfibie românească, pe roţi, cu mare mobilitate, dotată cu armament. Oferă protecţia prin blindaj a echipajului și desantului, destinată pentru înzestrarea subunităților de infanterie din cadrul forțelor terestre.

Este înzestrat cu o mitralieră calibru 14,5 mm, care poate combate ținte aeriene și o mitralieră calibru 7,62 mm destinată împotriva țintelor terestre la distanțe de până la 2000m. Suplimentar este dotat cu spații de amenajare pentru lansatoarele individuale de rachete antiaeriene, mitraliere sau aruncătoare de grenade.

Transportorul B-33 ZIMBRU are o mobilitate mare datorită motorului de 280 de cai putere și autonomiei de aproximativ 700 km. De asemenea, transportorul are posibilitatea de a se deplasa pe apă cu o viteză de până la 9 km/ h și dispune de un troliu instalat în partea din față pentru auto-scoatere, masa totală a acestuia, cu echipaj și desant, putând ajunge până la 14 tone.

Fiabilitatea sa a fost dovedită în teatrele de operații, unde a fost folosit cu succes de batalioanele de infanterie din Forțele Terestre.

Vehiculele de recunoaștere cu protecție DINGO – armata legiană

Vehiculele de recunoaștere cu protecție DINGO 2 din înzestrarea detașamentului belgian, echipate cu turelă și mitralieră cal. 12,7 mm. Sunt în dotarea armatelor belgiene și luxemburgheze. Acestea au fost dislocate în Mali, Lituania și în România.

Vehiculul militar de mobilitate pentru infanterie DINGO 2 este complet protejat, rezistă la mine terestre, foc de infanterie, fragmente de artilerie și amenințări chimice, biologice și nucleare. Este dotat cu sistem de recunoaștere Remote Weapon SYSTEM, este deservit de 2 operatori și poate transporta până la 8 militari.

Vehiculele blindate de luptă pentru infanterie VBCI – armata franceză

Vehiculele blindate de luptă pentru infanterie VBCI din dotarea detașamentului francez, parte a Grupului de luptă NATO dislocat în România.

Intrate în dotarea armatei franceze în anul 2008, vehiculele blindate pot transporta o grupă de infanterie formată din 9 militari și 2 membri ai echipajului. Se remarcă prin capacitatea ridicată de protecție a personalului și mobilitatea foarte mare. Este un mijloc tehnic versatil, care se poate deplasa cu viteze de până la 100km/h și are o autonomie de 750 de kilometri.

Vehiculul blindat este dotat cu un tun calibru 25 mm care ii asigură o putere de foc remarcabilă.

Transportoare amfibii blindate ROSOMAK – armata poloneză

Infanteriştii polonezi prezintă onorul îmbarcați pe transportoare amfibii blindate ROSOMAK din dotarea Armatei Poloneze.

Transportorul amfibiu blindat pentru infanterie ROSOMAK este prevăzut cu turelă și tun automat calibru 30 mm.

Ca armă secundară are o mitralieră calibru 7,62 mm.

De asemenea, este dotat cu un aruncător de grenade calibru 40 mm care poate angaja şi distruge ţinte uşor blindate de la o distanţă de cel puţin 1500 m, ziua şi noaptea, de pe loc sau din mişcare. De asemenea, transportorul poate angaja şi distruge ţinte aeriene (elicoptere).

Lansatoare LAROM – Regimentului 69 Artilerie Mixtă ”Silvania”

Lansatoarele LAROM, din cadrul Regimentului 69 Artilerie Mixtă ”Silvania”. Detașamentul este condus de căpitanul Alexandru Bălaj.

Lansatoarele LAROM sunt mijloace auto propulsate de lovire, care execută, de regulă, trageri prin ochire indirectă. Au o mare putere de foc şi sunt apte să lovească o gamă largă de ţinte, îndeosebi de dimensiuni mari, dispuse în adâncimea dispozitivului de luptă inamic.

Lansatorul utilizează două tipuri de rachete: GRAD – calibru 122 mm, încărcate în două containere, fiecare a câte 20 tuburi de ghidare bătaie 2. Km şi LAR – calibru 160 mm, încărcate în două containere, fiecare a câte 13 tuburi de ghidare bătaie 45 km.

Lansatorul este montat pe autoşasiul DAC 665 T şi permite executarea ochirii atât prin acţionare automată, cât şi manuală, tragerea executându-se în salvă sau lovitură cu lovitură, din cabina maşinii sau prin acţionare de la distanţă.

Complexele antiaeriene GEPARD

complexele antiaeriene GEPARD aparținând Batalionului 3 Apărare Antiaeriană din Turda, conduse de locotenentul Marian TURI.

Complexele antiaeriene GEPARD sunt mijloace de artilerie antiaeriană blindate, performante, autonome, autopropulsate, cu mobilitate ridicată, care pot executa misiuni de luptă în orice condiţii meteorologice şi de bruiaj electronic.

Complexul antiaerian GEPARD se poate integra cu ușurință în sistemul de apărare antiaerian terestru și răspunde cerinţelor actuale ale câmpului de luptă, fiind dotat cu echipamente compatibile cu sisteme NATO. Este destinat pentru angajarea avioanelor şi elicopterelor de luptă care atacă prin surprindere, la joasă înălţime, putând fi utilizat totodată şi împotriva blindatelor.

Începând cu anul 2020, complexele antiaeriene GEPARD au fost dislocate în Polonia, în cadrul detaşamentelor româneşti de apărare antiaeriană participante la Grupul de luptă NATO, Enhanced Forward Presence.

Autocamioane cu mobilitate înaltă IVECO

Urmează defilarea tehnicii unităților de sprijin logistic din cadrul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, reprezentate de autocamioanele cu mobilitate înaltă IVECO. Au fost achiziționate începând cu anul 2020, în cadrul programului de înzestrare al Armatei României.

Platforma de transport auto pe şasiu de camion IVECO ATC, cu motor de mare putere poate transporta până la 32 de tone de materiale și echipamente.

Defilează, în continuare, autocisterna CL, destinată facilitării alimentării tehnicii militare cu carburanți pe timpul desfășurării acțiunilor de luptă, sau pe durata exercițiilor naționale sau multinaționale.

Urmează autocamioanele de transport IVECO 8×8 ACMR, IVECO 6×6 ACMD, IVECO 4×4 ACMCdestinate pentru transportul echipamentelor militare, cu capacitate cuprinsă între 8 și 14 tone.

Acesta este urmat de un vehicul de recuperare evacuare pe șasiu IVECO care asigură tractarea tehnicii militare cu nevoi de reparații.

Autospecialele Poliției

Tehnica din dotarea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba sub comanda comisarului șef Andrei Frânc.

Coloana este deschisă de autolaboratorul din dotarea Serviciului Criminalistic. Autospeciala, marca Ford Ranger, are în dotare un laborator criminalistic şi este folosită în misiunile de investigare a câmpului infracţional.

Urmează autospeciala marca Dacia Duster din dotarea poliției rutiere, care este folosită pentru supravegherea traficului rutier, intervenţii la evenimentele și în cazurile în care este necesară intervenția la evenimente rutiere.

Autospeciala este urmată de Laboratorul de Educație Rutieră, o autospecială dotată cu mijloace moderne folosite în educarea tinerilor, pentru deprinderea unui comportament preventiv, în trafic.

Ultimele două autospeciale pe care le prezintă Inspectoratul de Poliție Județean Alba aparțin Serviciului pentru Acţiuni Speciale. Sunt folosite, de poliţiştii acestei structuri, în intervențiile în forță, la evenimente care pot afecta siguranța publică sau viața și integritatea persoanelor, dar și la acțiunile de pericol care presupun depistarea și capturarea unor infractori periculoși.

Autospecialele prezentate beneficiază de toate dotările pentru desfășurarea, în bune condiții, a misiunilor, iar polițiștii sunt pregătiți și beneficază de toate dotările necesare pentru realizarea operativă a misiunilor încredințate.

Autospeciale ale Jandarmeriei Române

Urmează defilarea tehnicii Jandarmeriei Române – autospecialele Inspectoratului de Jandarmi Județean “Avram Iancu” Alba și ale Grupării de Jandarmi Mobilă „Regele Ferdinand I” Târgu Mureș.

Defilarea este deschisă de două autospeciale de intervenție. Autospeciala Jeep Wrangler Rubicon este destinată pentru acordarea primului ajutor și transport animale de serviciu.

Cea de-a doua autospecială, un Ford Ranger asigură o mobilitate crescută a jandarmilor montani pentru intervenția în zone greu accesibile.

Urmează 2 autospeciale Sangyong Musso Grand care consolidează capacitățile de intervenție ale jandarmilor în situații de urgență în zonele afectate de dezastre și pericole.

Acestea sunt urmate de autospecialele Opel Movano, cu o capacitate de 16+1 locuri, utilizată pentru transportul efectivelor de jandarmi la misiunile de intervenție, asigurare și restabilire a ordinii publice, contribuind astfel la creșterea operativității jandarmilor în executarea acestora.

Autospeciale ISU

Tehnica de intervenţie din dotarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Punctul de comandă mobil destinat pentru asigurarea suportului în vederea luării decizilor în teren în cazul unor situații de urgență majore. Este echipat cu sisteme de comunicații ce permit punerea în legatură audio a doi sau mai mulți interlocutori aflati pe oricare din sistemele TETRA, UHV, VHF, GSM, telefonie fixă și telefonie prin satelit, precum si sistemul telefonic intern.

Este urmat de autospeciala pentru stingerea incendiilor de capacitate mare. Este destinată intervenției în mediul urban și rural ce necesită cantități însemnate de substanțe stingătoare, realizarea în timp scurt a dispozitivului de intervenție și utilizarea apei cu randament ridicat de stingere. Acest tip de autospecială are capacitatea rezervorului de apă de 10.000 de litri și cu un rezervor de spumogen de 800 litri.

Urmează Ambulanţa SMURD tip C1 – pentru reanimare şi terapie intensivă mobilă destinată cazurilor critice care implică monitorizarea și susținerea funcțiilor vitale. Echipajul de pe o astfel de ambulanță este format din medic de anestezie și terapie intensivă sau medicină de urgență, asistent medical si 2 paramedici. Membrii echipajului care încadrează această ambulanță s-au aflat în prima linie de luptă împotriva COVID-19.

Autoplatformă de salvare

Autoplatformă de salvare Volvo FM 6×2 – este  destinată misiunilor de salvare persoane, refularea substantelor de stingere precum si ridicarea si transportul materialelor la înălțimi de până la 45 de metri. Utilizarea autospecialei elimină necesitatea folosirii scărilor culisante sau a alte echipamente având o eficiență ridicată în misiunile desfășurate la înălțime. De asemenea, vehiculul permite intervenții de salvare și sub cota solului, de aproximativ 8 m.

Autospeciala pentru stingerea incendiilor de capacitate medie (A 4.003) – este destinată intervenției pentru stingerea incendiilor și desfășurarea intervențiilor pentru descarcerare și prim ajutor medical, punându-se accent pe deplasarea rapidă, realizarea în timp scurt a dispozitivului de intervenție și utilizarea apei cu randament ridicat de stingere. Acest tip de autospeciala are capacitatea rezervorului de apă de 4.000 de  litri și cu un rezervor de spumogen de 210 litri.

Defilează autospeciala pentru transport scafandri și echipamente la locul intervenției și ambarcațiunea cu motor, chilă rigidă și borduri moi utilizată pentru intervenția pe mare, lacuri și râuri rezistentă la intemperii, acţiunea apei și abraziuni. Echipa de scafandri acționează pentru salvarea sau căutarea persoanelor din mediul acvatic la adâncimi de până la 40 de metri.

Autospeciale SRI

Defilează acum blocul de tehnică aparținând Serviciului Român de Informații, condus de maiorul Adrian IODI.

Acesta este alcătuit dintr-o autospecială de intervenție antiteroristă, cu rol de ripostă imediată, evacuarea și izolarea zonei în situația producerii unui incident de natură teroristă și două autospeciale de intervenție pirotehnică și CBRN având atașată remorca anti-bombă. Serviciul Român de Informații intervine în cazul unor amenințări cu dispozitive explosive improvizate și CBRN.

Prin Brigada Antiteroristă, Serviciul Român de Informații îndeplinește rolul de autoritate națională în domeniul prevenirii și combaterii terorismului, respectiv de coordonator tehnic al tuturor măsurilor instituite în acest scop.

Autospeciale penitenciar și poliția locală

Urmează o autospecială de transport a structurii de intervenție din Penitenciarul Aiud destinată transportului detașamentului de intervenție în misiunile desfășurate în exteriorul unității.

Urmează autospecialele aflate în dotarea Poliției Locale Alba Iulia, șef detașament CĂLIN CÂRA  Autoturismele sunt folosite pentru participarea la misiuni de ordine și liniște publică, circulație pe drumurile publice, protecția mediului, activitate comercială și disciplina în construcții.

Vehiculele se bazează pe conceptul de sustenabilitate, oferind automie electrică de peste 400 km.

Autospeciale Crucea Roșie

Urmează defilarea mijloacelor tehnice din cadrul Crucii Roșii Române Filiala Alba.

Astăzi, Crucea Roșie defilează cu ambulanțele tip B1/B2, utilizate pentru acordarea asistenței medicale de urgență și transport medical.

Organizația are o activitate umanitară neîntreruptă de peste 147 de ani. Crucea Roșie Română Filiala Alba este aproape de nevoile oamenilor aflați în situație de criză, prin acordarea de servicii medicale de înaltă calitate și asistență umanitară în caz de dezastre.

La nivelul județului Alba, Crucea Roșie ajută mii de oameni în fiecare an, prin proiecte și campanii de ajutorare a persoanelor vulnerabile, precum și prin programe de educație pentru sănătate și prim ajutor.

Garda de onoare – militari ai Batalionului 811 Infanterie „Dej” – Dragonii Transilvani

Detașamentul de onoare este condus de către comandantul batalionului locotenent-colonelul Mihai Dăiescu.

Batalionul  a fost prima unitate din structura de forțe a diviziei care a participat la misiunea de stabilitate şi reconstrucţie din Irak, în anul 2003.

Unitate tactică luptătoare capabilă să reacționeze imediat împotriva oricăror amenințări la adresa securității și apărării naționale, batalionul a fost evaluat și certificat în anul 2023 pentru a fi pus la dispoziția NATO.

De-a lungul celor 29 de ani de existență, infanteriștii dejeni și-au dovedit nivelul ridicat al pregătirii profesionale, pe parcursul participării la multiple exerciții naționale și multinaționale majore, desfășurate în comun cu aliați ai altor state membre NATO, precum și prin participarea la numeroase operațiuni și misiuni internaționale în Kosovo, Irak și Afganistan.

Aeronave

Elicoptere IAR 330 SOCAT, IAR 330 PUMA NATO, avioane F-16 Fighting Falcon ale Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement