Eveniment
LIVE VIDEO: Primele doze de vaccin anti-COVID, aduse în țară. Vaccinarea începe duminică
Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID sunt aduse în România vineri, pe cale terestră, prin Vama Nădlac 2 şi vor ajunge la centrul principal de stocare – Institutul „Cantacuzino” din Bucureşti sâmbătă dimineaţa.
La Vama Nădlac 2 se află şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi şeful Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea, dr. Valeriu Gheorghiţă.
Raed Arafat: Asistăm la un moment istoric, care arată că lumea a găsit o soluție, începem să o aplicăm. Vedem cum UE a reușit să nu dezamăgească cetățenii, astfel încât să înceapă campania în toate statele, inclusiv în România, care a contribuit și ea la acest lucru. Este o speranță, lumina de la capătul tunelului. Dar, atenție, nu înseamnă că lucrurile s-au rezolvat. E doar un început. De astăzi lucrăm pe două fronturi: de limitare a coronavirus și de vaccinare.
Valeriu Gheorghiță: Este o onoare pentru mine să fiu astăzi coordonator al campaniei, astăzi este ziua în care primim prima tranșă, simbolică, de 10.000 de doze. Această tranșă simbolică este alocată pentru cadrele sanitare din prima linie a COVID-19. Mă bucur că există atâta interes și dezbatere publică. Toate aceste activități sunt perfect centralizate și în acord cu ce se întâmplă în celelalte țări europene. Este un efort imens. Avem o strategie de vaccinare, prima etapă este cea adresată personalului medical, în etapa a doua sunt persoanele la risc și în a treia celelalte persoane.
Se estimează că a doua tranşă de vaccin va sosi pe 28 decembrie.
„Se estimează pe data de 28 decembrie. Este o estimare. Vom şti cu două zile înainte, dar calendarul de livrare în momentul de faţă se va derula săptămânal. Practic, în fiecare săptămână vor ajunge circa 140.000 – 150.000 de doze în România”, a spus Gheorghiţă.
Întrebat despre intenţia de vaccinare în România, dr. Valeriu Gheorghiţă a arătat că aceasta „nu reflectă refuzul, pentru că o bună parte dintre oameni, în momentul de faţă, au nevoie de mai multe informaţii pentru a se decide în final dacă se vor vaccina”.
„Deci, faptul că nu au răspuns în momentul de faţă cu da pentru vaccinare nu înseamnă un refuz”, a subliniat Gheorghiţă.
El a informat că rata de vaccinare este estimată, la populaţia generală, la circa 30% – 40%.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a explicat că este nevoie ca 60% – 70% din populaţie să fie vaccinată, pentru „a întrerupe cercul vicios” al infectării.
„Dar acest lucru depinde, bineînţeles, şi de participarea populaţiei şi va dura câteva luni. (…) Începerea vaccinării este un pas care, dacă este urmat corect şi făcut corect şi populaţia se convinge, răspunzând la întrebările lor, bineînţeles, de a se vaccina, când ajungem la 60% – 70% putem să spunem că cercul vicios poate fi întrerupt”, a punctat Arafat.
Potrivit dr. Valeriu Gheorghiţă, „la un nivel de acoperire vaccinală şi o imunizare colectivă la circa 60% – 70%, practic, din punct de vedere epidemiologic, consecinţele negative diminuează substanţial, circulaţia virusului scade foarte mult şi atunci putem într-adevăr să vorbim de o relaxare a restricţiilor”.
El a spus că succesul acestei campanii depinde de „comunicare, de informare, de transparenţă, de onestitate, de prezentare a tuturor beneficiilor a importanţei vaccinării şi a riscurilor care sunt asociate acestor activităţi”.
„Cred că dacă, etapă cu etapă, vom prezenta publicului într-o manieră cât se poate de transparenţă, de deschisă şi de onestă informaţiile din surse oficiale şi validate şi verificate ştiinţific, cred că doar prin acest mod putem creşte credibilitatea, putem creşte încrederea populaţiei în vaccinare, pentru că, realmente, este cea mai sigură şi scurtă cale medicală, corectă, prin care noi putem să punem punct acestei pandemii”, a mai spus dr. Valeriu Gheorghiţă.
Purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Arad, Claudia Ardelean, a declarat pentru AGERPRES că transportul a avut un culoar dedicat de trecere, iar formalităţile de frontieră au fost făcute rapid.
„Camionul a avut un culoar special de trecere, iar de la frontieră se va îndrepta spre Bucureşti”, a spus Ardelean.
Camionul cu primele doze de vaccin alocate României va fi escortat până în Capitală de echipaje ale Poliţiei Rutiere şi Jandarmeriei.
Sâmbătă, vaccinurile vor ajunge la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, desemnat Centru naţional de stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19. Ora aproximativă de sosire a vaccinurilor la Institutul Cantacuzino este 7,00.
Vaccinarea începe duminică în toate cele 10 spitale de boli infecţioase aflate în prima linie în luptă împotriva COVID-19.
Vezi și Întrebări și răspunsuri legate de campania de vaccinare împotriva Covid-19
Acestea sunt:
* Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” Bucureşti
* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Braşov
* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Dr. Victor Babeş” Bucureşti, inclusiv secţia externă modulară Pipera
* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca
* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa
* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” Craiova
* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Iaşi
* Spitalul de Pneumoftiziologie „Dr. Nicolae Ruşdea” Baia Mare
* Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava
* Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” Timişoara, inclusiv secţia exterioară a acestui spital – secţia clinică de recuperare cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timişoara.
sursă: Agerpres
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News