Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

LIVE-VIDEO: Raed Arafat explică restricțiile care intră în vigoare luni. „Oriunde suntem în spațiu deschis să purtăm masca”


Publicat

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, clarifică restricțiile ce intră în vigoare luni, în România, în contectul epidemiei COVID-19.

Material în curs de actualizare. 

Principalele declarații făcute de Raed Arafat:

„Ne aflăm într-o situație dificilă, e nevoie de implicarea tuturor. Deznodământul va depinde în următoarea perioadă de implicarea fiecăruia dintre noi și la nivel instituțional și la nivel personal. Fiecare dintre noi, numai prin gesturi simple poate să ajute și să fie parte din acest efort major. 

Măsurile vor intra în vigoare începând cu ziua de luni, și efectul lor va avea o durată de implementare de 30 de zile. La finalul celor 30 de zile urmează să se facă o nouă evaluare și urmează să fie adaptate măsurile.

Măsurile propuse la nivel național sunt menite să reducă impactul virusului.

Portul măștii va fi generalizat, în spații deschise, indiferent de incidență. Dacă până acum am avut portul măștii în spații deschise în funcție de incidență, în spațiile deschide va fi generalizat oriunde, indiferent de incidență. Este măsura principală pentru încetinirea răspândirii virusului SARS-COV-2, dacă este respectată.

Închiderea magazinelor la ora 21:00. Menirea ei este limitarea mobilității și a contactului și reducerea riscului de răspândire. Sunt excepții: livrarea la domiciliu, farmacii și benzinării.

Limitarea deplasărilor între orele 23:00 – 05:00. De ce între orele acestea. Pentru că acesta este intervalul în care tinerii se deplasează pentru vizite și petreceri. Sunt studii făcute și în alte state care au arătat că există impact. Excepții, în baza unor documente justificative, fie titlu de călătorie, legitimație de serviciu, adeverință de la angajator sau declarație pe propria răspundere. Excepțiile includ: deplasări în interes personal, pentru asistență medicală, pentru procurare medicamente, pentr îngrijire sau însoțire persoane bolnave, cu dizabilități sau în cazul unui deces survenit. Dacă un avion aterizează la 1 noaptea, de exemplu, evident este exceptată deplasarea nocturnă.

Interzicerea reuniunilor cu prilejul petrecerilor, aniversărilor, sărbătorilor în spații deschise sau închise. Aici nu vorbim de membrii unei familii. Petreceri, sărbători, onomastici se interzic tot pentru reducerea contactelor și limitarea mobilității.

A fost introdusă o clarificare privind ce înțelegem prin „terasă”. Poate ați observat că terase au fost închise cu pereți pentru a menține căldura. Atunci acestea devin spații închise. Am preluat definiția din legea privind produselor de tutun. Orice spațiu cu acoperiș și două laturi este tratat ca spațiu închis. Aceste spații nu sunt terase deschise.

Interzicerea funcționării piețelor, târguri, etc. cu excepția piețelor agroalimentare în spații deschise, care rămân funcționale cu respectarea regulilor.

Decalarea programului de muncă cu cel puțin o oră, urmând să fie efectuate verificări din partea Ministerului Muncii, unde angajații sunt peste 50.

Se reduce impactul asupra transportului în comun și se reduc contactele între persoane și răspândirea virusului.

Organizarea muncii la domiciliu este obligatorie acolo unde activitatea o permite. Devine obligație prin ordonanță de urgență.

Creșele și afterschool-urile rămân deschise. Prin ordin al ministrului educației va fi o trecere generală, națională, privind trecerea școlilor în sistem online. Până acum am avut un mecanism individual pentru școli, acum, fiind o decizie generală, este nevoie de o măsură națională. Atribuția revine la ministrul Educației.

Prin ordonanță de urgență s-au adăugat echipamente la lista de stocuri strategice.

S-au adăugat ventilatoare pentru ventilație non-invazivă – 1.500 de bucăți / oxigenoterapie în flux mare: 1.000 de bucăți / concentratoare de oxigen pentru a mări capacitatea la spitale: 3.000 individuale și 50 de capacitate mare / teste rapide antigen: 3 milioane / măști chirurgicale: 50 milioane / seringi: 10 milioane pentru campania de vaccinare. Suma totală: 67 de milioane de euro (estimat), dar prețurile vor fi negociate.

România va achita o nouă tranță de 200.000 de euro pentru mecanismul european de achiziție de vaccin împotriva COVID-19. 

Avem nevoie să facem echipă toți, împreună.

Trebuia să luăm aceste decizii pentru a nu ajunge într-o situație în care e prea târziu.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Șase medalii de argint și bronz câștigate de sportivi din Alba, la Campionatul Național de Haltere – Juniori I

Publicat

Doi sportivi de la Sportivii CS Unirea Alba Iulia au câștigat șase medalii, de argint și bronz, la Campionatul Național de Haltere – Juniori I, desfășurat la Bascov, județul Argeș.

Competiția s-a desfășurat în perioada 26-27 octombrie 2021.

Nicu Alexandru Vîlcu și Virginia Mîrza au obținut 3 medalii de argint și 3 de bronz.

Rezultate CS Unirea Alba Iulia:

  • Nicu Alexandru Vîlcu (15 ani – categoria 96 kg) – 3 medalii de argint (câte una la smuls, aruncat și total);
  • Virginia Mîrza (16 ani – categoria 81 kg)  – 3 medalii de bronz (câte una la smuls, aruncat și total).

Sportivii secției de haltere sunt pregătiți de către antrenorii Ioan Frățilă și Daniel Ordean.

”CS Unirea Alba Iulia continuă, astfel, seria rezultatelor foarte bune din această toamnă. Cu toate că a fost un an dificil, asupra căruia pandemia și-a pus amprenta, am reușit să obținem performanțe excepționale. Îi felicit pe sportivi și pe antrenori”, a spus Corneliu Mureșan, director CS Unirea Alba Iulia.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

CPECA: Proiectul „Necenzurat”, implementat în școlile și liceele din Alba. Elevii, învățați să reziste influențelor sociale

Publicat

Agenţia Naţională Antidrog (ANA), prin Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Alba, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Alba, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Alba şi Consiliul Judeţean Alba, implementează în anul școlar 2021 – 2022, în 35 unităţi de învăţământ din judeţul Alba, proiectul naţional de formare de abilităţi „Necenzurat”.

Proiectul ”Necenzurat” este implementat de către specialişti din cadrul CPECA Alba şi de către psihologii şcolari formaţi în cadrul proiectului, specialiştii CPECA Alba asigurând atât coordonarea, cât şi monitorizarea implementării proiectului în cele 35 unităţi de învăţământ.

Noile tehnici de prevenire au ca scop formarea de abilităţi sociale care, odată învăţate şi exersate, ajută la creşterea rezistenţei la presiunea grupului de egali și la îndemnul de a consuma droguri.

Scopul acestei abordări este de a dezvolta, în rândul elevilor de 12-14 ani, aptitudini specifice şi resurse de care au nevoie pentru a rezista influenţelor sociale, de a înţelege corect cunoştinţele despre droguri si efectele lor asupra sănătăţii individuale şi colective.

Influenţa socială este cuprinsă în programe ca un factor de protecţie în prevenirea consumului de droguri, iar metodele interactive utilizate în proiectul „Necenzurat” sunt axate pe intensificarea abilităţii de a integra relaţiile sociale și o puternică reţea socială este antrenată în modul de abordare a drogurilor, a consumului de droguri şi a urmărilor acestuia.

Proiectul este compus din 12 lecţii, planificate pentru a fi parcurse în timpul unui semestru şcolar, şi au un caracter interactiv, dinamic, bazat pe multe jocuri de rol, exerciţii practice care stimulează creativitatea, invită participanţii la reflexie, dezvoltă o atitudine critică la adresa comportamentului adictiv şi îmbogăţesc cunoştinţele despre substanţele psihoactive şi efectele acestora asupra dezvoltării psihosomatice.

Programul conţine şi o componentă adresată părinţilor copiilor participanţi, cu scopul de a facilita interacţiunea dintre elevi-familie-şcoală, prin îmbunătățirea relaţiilor şi raporturilor educaţionale privind educaţia pentru viaţă, precum şi dobândirea de abilităţi privind prevenirea consumului de droguri, formarea de atitudini potrivite şi modele adecvate cu privire la abordarea situaţiei de consum.

Cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba, au fost tipărite materialele necesare implementării proiectului, respectiv caietele pentru elevi și ghidurile metodice pentru psihologii şcolari şi specialiştii CPECA care vor desfăşura lecţiile „Necenzurat”.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Beniamin Todosiu: Lotul II al Autostrăzii A10, între Alba Iulia și Aiud, va fi deschis circulației cel târziu în decembrie

Publicat

Lotul II al Autostrăzii A10 Sebeș – Turda, între Alba Iulia și Aiud, va fi deschis circulației până în luna decembrie a acestui an, susține deputatul USR de Alba, Beniamin Todosiu. Potrivit acestuia, întârzierile de pe acest tronson au fost deblocate de fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă.

„În timpul mandatului de ministru, colegul nostru s-a asigurat că antreprenorul își respectă graficele asumate, astfel încât anul acesta să circulăm pe întreaga autostradă Sebeș-Turda.

Am făcut, alături de colegii mei, o vizită pe șantierul autostrăzii, iar rezultatele sunt vizibile de la o zi la alta. Astfel, constructorii ne-au informat că săptămâna viitoare vor finaliza turnarea covorului asfaltic, iar în paralel se lucrează la montarea parapeților de drum și a gardurilor exterioare.

 

USR și fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, și-au asumat că tronsonul acesta de autostradă va fi terminat în 2021 și acum avem certitudinea că, cel târziu în decembrie, vom circula pe Lotul II al Autostrăzii Sebeș – Turda.La Oiejdea, în zona alunecărilor de teren, se va da drumul circulației doar pe o singură bandă pe o lungime de 1 kilometru, pentru că mai este foarte mult de muncă la stabilizarea dealului care a produs problemele menționate.

Însă, tot constructorii preconizează că, în 2022, va fi finalizată și această porțiune de 1 km și toată autostrada va fi operațională.

 

Autostrada Sebeș – Turda este unul dintre proiectele de infrastructură prioritare pentru România, iar finalizarea acesteia deschide calea unor noi investiții în localitățile traversate de autostradă.

Aiud, Ocna Mureș, dar și comune precum Ciugud sunt zone tot mai căutate de investitori tocmai pentru că sunt pe traseul acestei autostrăzi.

 

Mă bucur că fostul ministru, Cătălin Drulă, a reușit să urgenteze un proiect care era tărăgănat de peste 7 ani din cauza incompetenței, birocrației și dezinteresului politic.

 

Cu siguranță în următoarea perioadă vom vedea cum politrucii locali și naționali se vor înghesui să taie panglica la un proiect pe care, fără Cătălin Drulă, l-ar fi terminat în alți 7 ani de zile”, a transmis deputatul USR Beniamin Todosiu.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Schimb de experiență Interregional în cadrul proiectului S3UNICA, organizat de Agenția Locală a Energiei Alba

Publicat

În data de 27.10.2021 s-a desfășurat Seminarul Interregional al proiectului european S3UNICA organizat de Agenția Locală a Energiei Alba. Acesta a avut loc în format online din cauza condițiilor impuse de pandemie.

Proiectul S3UNICA ”Specializare inteligentă pentru campusuri universitare” este cofinanțat prin Programul INTERREG Europe având ca principal obiectiv îmbunătățirea politicilor regionale și implementarea ciclului de inovare al eficienței energetice în clădirile din campusuri universitare (de la invenție, prin testare / validarea pieței, până la extindere) și îmbunătățirea ecosistemelor regionale și interregionale legate de acest sector.

În România instrumentul de politică regională abordat prin proiect este Planul de Dezvoltare al Regiunii Centru, principalul document de planificare și programare elaborat la nivel regional și asumat de către factorii de decizie din Regiunea de Dezvoltare Centru.

Un rezultat important al proiectului in România va fi elaborarea Planului de Acțiune pentru îmbunătățirea instrumentului de politica abordat.

”Seminarul Interregional S3UNICA” a avut drept scop reunirea părților interesate (stakeholderi) ale proiectului la nivel european pentru derularea de activități de schimb de experiență.

Activitățile care au avut loc în cadrul acestui eveniment au abordat în special schimbul de bune practici, know – how și soluții inovative legate de eficiența energetică în clădirile campusurilor universitare.

Au participat un număr mare de reprezentanți din toate regiunile europene implicate în S3UNICA, evenimentul bucurându-se de un număr semnificativ de participanți și din rândul părților interesate din România (intre acestea si reprezentanți a 7 universități tehnice).

Acest fapt arată interesul legat de acest domeniu atât din partea universităților cât și din partea autorităților locale și regionale din țara noastră.

Întâlnirea a fost deschisă de reprezentantul partenerului coordonator al proiectului S3UNICA – Regiunea Autonomă Friuli Venezia Giulia din Italia cu o descriere succintă a proiectului urmat de reprezentantul ALEA care a detaliat rezultatele obținute în implementarea S3UNICA la nivel național.

Apoi reprezentantul ADR Centru a evidențiat importanta domeniului eficienței energetice în planificarea dezvoltării regionale, exemplificând sursele de finanțare și politicile regionale în domeniu derulate de către ADR Centru.

A urmat o sesiune tehnică în care Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea Valahia din Târgoviște și Universitatea Tehnică din Cluj au expus inițiativele lor în domeniul abordat de S3UNICA – eficiența energetică in clădirile publice: au fost prezentate modele de management energetic al clădirilor publice, soluții inovative de eficiență energetică în clădirile universitare, soluții de monitorizare și management al consumurilor energetice, precum și echipamente instalate de producere si stocare a energiei din surse regenerabile.

În cadrul evenimentului a avut loc și o intensă activitate de networking între cei aproape 40 de participanți prezenți, prin care aceștia au putut să discute cu omologi din alte țări.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate