EVENIMENT
LIVE-VIDEO: Raed Arafat explică restricțiile care intră în vigoare luni. „Oriunde suntem în spațiu deschis să purtăm masca”
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, clarifică restricțiile ce intră în vigoare luni, în România, în contectul epidemiei COVID-19.
Material în curs de actualizare.
Principalele declarații făcute de Raed Arafat:
„Ne aflăm într-o situație dificilă, e nevoie de implicarea tuturor. Deznodământul va depinde în următoarea perioadă de implicarea fiecăruia dintre noi și la nivel instituțional și la nivel personal. Fiecare dintre noi, numai prin gesturi simple poate să ajute și să fie parte din acest efort major.
Măsurile vor intra în vigoare începând cu ziua de luni, și efectul lor va avea o durată de implementare de 30 de zile. La finalul celor 30 de zile urmează să se facă o nouă evaluare și urmează să fie adaptate măsurile.
Măsurile propuse la nivel național sunt menite să reducă impactul virusului.
Portul măștii va fi generalizat, în spații deschise, indiferent de incidență. Dacă până acum am avut portul măștii în spații deschise în funcție de incidență, în spațiile deschide va fi generalizat oriunde, indiferent de incidență. Este măsura principală pentru încetinirea răspândirii virusului SARS-COV-2, dacă este respectată.
Închiderea magazinelor la ora 21:00. Menirea ei este limitarea mobilității și a contactului și reducerea riscului de răspândire. Sunt excepții: livrarea la domiciliu, farmacii și benzinării.
Limitarea deplasărilor între orele 23:00 – 05:00. De ce între orele acestea. Pentru că acesta este intervalul în care tinerii se deplasează pentru vizite și petreceri. Sunt studii făcute și în alte state care au arătat că există impact. Excepții, în baza unor documente justificative, fie titlu de călătorie, legitimație de serviciu, adeverință de la angajator sau declarație pe propria răspundere. Excepțiile includ: deplasări în interes personal, pentru asistență medicală, pentru procurare medicamente, pentr îngrijire sau însoțire persoane bolnave, cu dizabilități sau în cazul unui deces survenit. Dacă un avion aterizează la 1 noaptea, de exemplu, evident este exceptată deplasarea nocturnă.
Interzicerea reuniunilor cu prilejul petrecerilor, aniversărilor, sărbătorilor în spații deschise sau închise. Aici nu vorbim de membrii unei familii. Petreceri, sărbători, onomastici se interzic tot pentru reducerea contactelor și limitarea mobilității.
A fost introdusă o clarificare privind ce înțelegem prin „terasă”. Poate ați observat că terase au fost închise cu pereți pentru a menține căldura. Atunci acestea devin spații închise. Am preluat definiția din legea privind produselor de tutun. Orice spațiu cu acoperiș și două laturi este tratat ca spațiu închis. Aceste spații nu sunt terase deschise.
Interzicerea funcționării piețelor, târguri, etc. cu excepția piețelor agroalimentare în spații deschise, care rămân funcționale cu respectarea regulilor.
Decalarea programului de muncă cu cel puțin o oră, urmând să fie efectuate verificări din partea Ministerului Muncii, unde angajații sunt peste 50.
Se reduce impactul asupra transportului în comun și se reduc contactele între persoane și răspândirea virusului.
Organizarea muncii la domiciliu este obligatorie acolo unde activitatea o permite. Devine obligație prin ordonanță de urgență.
Creșele și afterschool-urile rămân deschise. Prin ordin al ministrului educației va fi o trecere generală, națională, privind trecerea școlilor în sistem online. Până acum am avut un mecanism individual pentru școli, acum, fiind o decizie generală, este nevoie de o măsură națională. Atribuția revine la ministrul Educației.
Prin ordonanță de urgență s-au adăugat echipamente la lista de stocuri strategice.
S-au adăugat ventilatoare pentru ventilație non-invazivă – 1.500 de bucăți / oxigenoterapie în flux mare: 1.000 de bucăți / concentratoare de oxigen pentru a mări capacitatea la spitale: 3.000 individuale și 50 de capacitate mare / teste rapide antigen: 3 milioane / măști chirurgicale: 50 milioane / seringi: 10 milioane pentru campania de vaccinare. Suma totală: 67 de milioane de euro (estimat), dar prețurile vor fi negociate.
România va achita o nouă tranță de 200.000 de euro pentru mecanismul european de achiziție de vaccin împotriva COVID-19.
Avem nevoie să facem echipă toți, împreună.
Trebuia să luăm aceste decizii pentru a nu ajunge într-o situație în care e prea târziu.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.