Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

LIVE-VIDEO: Raed Arafat explică restricțiile care intră în vigoare luni. „Oriunde suntem în spațiu deschis să purtăm masca”


Publicat

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, clarifică restricțiile ce intră în vigoare luni, în România, în contectul epidemiei COVID-19.

Material în curs de actualizare. 

Principalele declarații făcute de Raed Arafat:

„Ne aflăm într-o situație dificilă, e nevoie de implicarea tuturor. Deznodământul va depinde în următoarea perioadă de implicarea fiecăruia dintre noi și la nivel instituțional și la nivel personal. Fiecare dintre noi, numai prin gesturi simple poate să ajute și să fie parte din acest efort major. 

Măsurile vor intra în vigoare începând cu ziua de luni, și efectul lor va avea o durată de implementare de 30 de zile. La finalul celor 30 de zile urmează să se facă o nouă evaluare și urmează să fie adaptate măsurile.

Măsurile propuse la nivel național sunt menite să reducă impactul virusului.

Portul măștii va fi generalizat, în spații deschise, indiferent de incidență. Dacă până acum am avut portul măștii în spații deschise în funcție de incidență, în spațiile deschide va fi generalizat oriunde, indiferent de incidență. Este măsura principală pentru încetinirea răspândirii virusului SARS-COV-2, dacă este respectată.

Închiderea magazinelor la ora 21:00. Menirea ei este limitarea mobilității și a contactului și reducerea riscului de răspândire. Sunt excepții: livrarea la domiciliu, farmacii și benzinării.

Limitarea deplasărilor între orele 23:00 – 05:00. De ce între orele acestea. Pentru că acesta este intervalul în care tinerii se deplasează pentru vizite și petreceri. Sunt studii făcute și în alte state care au arătat că există impact. Excepții, în baza unor documente justificative, fie titlu de călătorie, legitimație de serviciu, adeverință de la angajator sau declarație pe propria răspundere. Excepțiile includ: deplasări în interes personal, pentru asistență medicală, pentru procurare medicamente, pentr îngrijire sau însoțire persoane bolnave, cu dizabilități sau în cazul unui deces survenit. Dacă un avion aterizează la 1 noaptea, de exemplu, evident este exceptată deplasarea nocturnă.

Interzicerea reuniunilor cu prilejul petrecerilor, aniversărilor, sărbătorilor în spații deschise sau închise. Aici nu vorbim de membrii unei familii. Petreceri, sărbători, onomastici se interzic tot pentru reducerea contactelor și limitarea mobilității.

A fost introdusă o clarificare privind ce înțelegem prin „terasă”. Poate ați observat că terase au fost închise cu pereți pentru a menține căldura. Atunci acestea devin spații închise. Am preluat definiția din legea privind produselor de tutun. Orice spațiu cu acoperiș și două laturi este tratat ca spațiu închis. Aceste spații nu sunt terase deschise.

Interzicerea funcționării piețelor, târguri, etc. cu excepția piețelor agroalimentare în spații deschise, care rămân funcționale cu respectarea regulilor.

Decalarea programului de muncă cu cel puțin o oră, urmând să fie efectuate verificări din partea Ministerului Muncii, unde angajații sunt peste 50.

Se reduce impactul asupra transportului în comun și se reduc contactele între persoane și răspândirea virusului.

Organizarea muncii la domiciliu este obligatorie acolo unde activitatea o permite. Devine obligație prin ordonanță de urgență.

Creșele și afterschool-urile rămân deschise. Prin ordin al ministrului educației va fi o trecere generală, națională, privind trecerea școlilor în sistem online. Până acum am avut un mecanism individual pentru școli, acum, fiind o decizie generală, este nevoie de o măsură națională. Atribuția revine la ministrul Educației.

Prin ordonanță de urgență s-au adăugat echipamente la lista de stocuri strategice.

S-au adăugat ventilatoare pentru ventilație non-invazivă – 1.500 de bucăți / oxigenoterapie în flux mare: 1.000 de bucăți / concentratoare de oxigen pentru a mări capacitatea la spitale: 3.000 individuale și 50 de capacitate mare / teste rapide antigen: 3 milioane / măști chirurgicale: 50 milioane / seringi: 10 milioane pentru campania de vaccinare. Suma totală: 67 de milioane de euro (estimat), dar prețurile vor fi negociate.

România va achita o nouă tranță de 200.000 de euro pentru mecanismul european de achiziție de vaccin împotriva COVID-19. 

Avem nevoie să facem echipă toți, împreună.

Trebuia să luăm aceste decizii pentru a nu ajunge într-o situație în care e prea târziu.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Teste ale sistemului ITS, pe lotul 1 al Autostrăzii A10 Sebeș – Turda. Primele imagini afișate pe panourile de informare

Publicat

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a testat miercuri seara sistemul inteligent de transport (ITS), pe lotul 1 al Autostrăzii A10 Sebeș – Turda. Panourile led de informare dintre Lancrăm și Alba Iulia au afișat primele imagini. 

Reamintim faptul că CNAIR împreună cu constructorul pregătesc deschiderea tronsonului între Lancrăm și Alba Iulia până pe data de 1 Decembrie. Potrivit reprezentanților companiei, deschiderea circulației ar putea fi amânată doar de vremea rea, respectiv în situația în care va interveni un îngheț.

Citește și Tronsonul Alba Iulia – Sebeș de pe Autostrada A10, deschis circulației până în 1 Decembrie. Mobilizare masivă înainte de alegeri

Sistemul ITS asigură participanțiilor la trafic o informare în timp real asupra condițiilor meteorologice și a condițiilor de trafic (punctele în care traficul este aglomerat) și furnizează informații către autorități ce țin de siguranța circulației.

Sistemele inteligente de transport oferă și servicii suplimentare de informare în timp real a șoferilor, constituind și baza viitoarelor aplicații de comunicare inteligentă între vehicul, drum și autoritățiile competente.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Legea adopției, modificată: Rudele copilului vor fi căutate o singură dată şi doar până la gradul al treilea

Publicat

adoptie

Legea adopției, cu modificări, a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. Potrivit noilor prevederi, rudele copilului vor fi căutate o singură dată şi doar până la gradul al treilea, fiind scurtate perioadele în care ei rămân în sistemul de protecţie. De asemenea, copiii care au inclusiv peste 14 ani vor rămâne adoptabili până la majorat.

Actul normativ vizează modificarea şi completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei, precum şi pentru abrogarea art. 5 alin. (7) lit. ş) şi cc) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 11/2014 privind adoptarea unor măsuri de reorganizare la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Prin modificările aduse, cadrul normativ în materia adopţiei este revizuit, fiind flexibilizată procedura de evaluare a adoptatorilor şi a etapei de monitorizare post-adopţie. Totodată, se elimină din procedură identificarea rudelor de până la gradul al IV-lea în cazurile în care planul individualizat de protecţie a copilului are ca finalitate adopţia; se flexibilizează procedura de adopţie pentru copiii care au împlinit vârsta de 14 ani, precum şi a grupurilor de fraţi care nu pot fi separaţi.

Rudele copilului vor fi căutate o singură dată şi doar până la gradul al treilea, fiind scurtate perioadele în care ei rămân în sistemul de protecţie. De asemenea, copiii care au inclusiv peste 14 ani vor rămâne adoptabili până la majorat.

În lege sunt introduse şi măsuri pentru părinţii adoptatori, fiind prelungită perioada de valabilitate a atestatului de adoptator de la 2 la 5 ani.

De asemenea, concediul de acomodare şi indemnizaţiile pe care aceştia le primesc sunt aliniate cu cele ale părinţilor biologici.

În cazul în care adoptatorul sau familia adoptatoare aparţine minorităţilor naţionale, evaluarea şi pregătirea se pot face, la cerere, în limba minorităţii naţionale respective. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Medic: Tehnologia vaccinurilor anti-COVID va putea fi folosită inclusiv pentru tratarea cancerului

Publicat

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, a explicat la Digi24 care este tehnologia pe baza căreia au fost dezvoltate vaccinurile aflate cel mai aproape de lansarea pe piață. El a spus că este o tehnologie revoluționară care va fi folosită în viitor și pentru tratarea altor boli, inclusiv a cancerului.

Vaccinurile dezvoltate de Moderna și Pfizer sunt pe bază de mesager ARN, care este un cod, și nu conțin virus inactivat.

Medicul a explicat că, după ce cercetătorii au obținut secvența genomică a coronavirusului SARS-CoV2, au pornit de la cunoștințele pe care le aveau deja legate de virusurile SARS și MERS. Proteina față de care se formează anticorpi protectori, existentă în virus, are un cod ARN.

„Reprezintă, dacă vreți, rețeta după care se fabrică acea proteină. Vaccinul conține de fapt acea rețetă, strict pentru acea proteină. Acest segment de ARN face parte din secvența ARN. Acest lucru a permis să avem într-un timp scurt o cantitate mare de ARN mesager care a putut fi studiat în aceste studii clinice. Este și motivul pentru care s-a putut ajunge în acest stadiu de studii de preaprobare într-un interval de câteva luni”, a spus medicul.

Valeriu Gheorghiță a precizat că odată administrat unei persoane, organismul acesteia decodifică acest mesaj și produce proteina fără să mai facă boala, însă va face anticorpi strict împotriva acestei proteine și va fi protejată față de infecția eventuală cu SARS-CoV2.

„Nu va fi finalul acestei vaccinări COVID, foarte probabil această tehnologie va fi folosită de aici înainte ani de zile pentru multe alte boli infecto-contagioase, dar și pentru terapii genice și pentru terapia în cancer și alte boli genetice. Este un salt uriaș pe care medicina l-a făcut și cred că tot acest efort conjugat al cercetării medicale furnizează rezultatele extrem de valoroase de astăzi”, a mai spus acesta.

sursa: digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Modificări în CODUL RUTIER: Noi reguli pentru înmatricularea și circulația tractoarelor. ITP și omologarea la RAR, obligatorii

Publicat

tractor

Legislația privind omologarea vehiculelor rutiere și eliberarea cărții de identitate în vederea admiterii în circulație pe drumurile publice din România a fost din nou modificată și completată cu noi obligații pentru proprietarii mașinilor agricole.

Este vorba, mai exact, despre Legea nr. 260 din 20.11.2020 pentru completarea Ordonanței Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cărții de identitate și certificarea autenticității vehiculelor rutiere în vederea comercializării, înmatriculării sau înregistrării acestora în România.

Legislația privind circulația tractoarelor pe drumurile publice a fost completată în ultima perioadă cu noi obligații pentru proprietarii mașinilor agricole. Încadrate conform Legii 260/2020 (publicată în Monitorul Oficial pe 20 noiembrie și intrată în vigoare din 23 noiembrie) în categoria vehiculelor lente, tractoarele și combinele trebuie să fie omologate la Regia Autonomă «Registrul Auto Român».

O altă obligație mai veche, dar care acum a intrat și la verificare este cea de a avea ITP valabil pentru toate mașinile agricole în circulație pe drumurile publice.

Ordonanța nr. 78/2000 cu modificările ulterioare prevede, la articolul 1, alin. 1 că ”Vehiculele rutiere pot fi comercializate, înmatriculate sau înregistrate în România numai după omologarea și certificarea autenticității acestora, după caz, de către Regia Autonomă «Registrul Auto Român», denumită în continuare R.A.R., organism tehnic specializat al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii”.

”Vehicul rutier lent”- categorie introdusă în lista de excepții

Deputații au introdus în lista de excepții o categorie nouă, cea a vehiculelor lente. În proiectul adoptat, vehicul rutier lent este „vehiculul antrenat de un motor încorporat şi care, constructiv, nu se poate deplasa cu o viteză mai mare de 25 km/h”.

Conform inițiatorilor, această categorie de vehicule este tot mai prezentă este deja legiferată în alte state, incluzând soluții eco-friendly, precum și soluții de transport avansate cu vehicule electrice care reduc poluarea.

Omologarea nu este obligatorie, la acest moment pentru utilajele care au fost omologate comunitar, cele care au fost înmatriculate ultima dată într-un stat membru al Uniunii Europene și pentru cele care nu au suferit modificări constructive în raport cu datele înscrise în certificatul de înmatriculare.

În plus la acest excepții, deputații au votat marți și alte două situații excepționale. Astfel, se introduc în legislație următoarele două articole:

  • Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) vehiculele rutiere noi achiziționate până la data de 30 aprilie 2020, aparținând categoriei T1, nivel de poluare I, echipate cu motoare a căror putere din construcție se situează între 37 și 75 kW. Aceste vehicule vor fi omologate, la cererea deținătorilor în vederea eliberării cărții de identitate, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi.”. UDMR precizează că amendamentul vizează tractoare agricole sau forestiere achiziţionate din fonduri nerambursabile şi a căror înregistrare este absolut necesară pentru a putea fi utilizate potrivit scopului pentru care au fost achiziţionate.
  • Sunt exceptate de la prevederile privind omologarea, vehiculele rutiere lente care au fost deja înmatriculate într-un stat membru al Uniunii Europene.

În lista vehiculelor lente care trebuie înmatriculate la RAR se află tractorul pe pneuri și combina agricolă pentru recoltat cereale sau furaje.

ITP obligatoriu pentru tractoare și remorci

O altă obligație în vigoare privind circulația tractoarelor este ca mașina agricolă să aibă Inspecția Tehnică Periodică valabilă.

Nu toate utilajele agricole necesită efectuarea de ITP, acest tip de verificare fiind obligatorie doar pentru utilajele care au motor sau care vin atașate unui autovehicul (tractor și remorcă) scrie agrointel.ro.

Prin urmare, plugul și semănătoarea, de exemplu, ies din discuție. Pe de altă parte, o inspecție tehnică pentru un tractor U445, de exemplu, costă 250 de lei, putând ajunge și la 1.100 de lei, în cazul tractoarelor mari.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate