Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

LIVE VIDEO: ”Revista de front – Garda românească 1918”. Reconstituire istorică la Poarta a IV-a a Cetății Alba Carolina

Publicat

În programul Festival de România, participanții la Ziua Națională au ocazia să vadă spectacolul de reconstituire istorică ”Revista de front – Garda românească 1918”. Acesta se desfășoară pe esplanada Porții a IV-a a Cetății.

Garda Națională de la Alba Iulia este compusă din voluntari albaiulieni care dau viață formațiunii de soldați români transilvăneni care a contribuit la buna desfășurare a evenimentelor de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918. Excelenta lor organizare militară a constituit unul dintre argumentele forte pentru care Alba Iulia a fost aleasă ca loc pentru Marea Adunare Națională ce avea să hotărască unirea Transilvaniei cu României.

Vezi 1 DECEMBRIE 2019 la Alba Iulia: PROGRAMUL FINAL al manifestărilor dedicate Zilei Naționale, la Sărbătoarea MARII UNIRI

Trupa de reenactment de la Alba Iulia a apărut în anul 2016 în urma unui proiect câștigat de Muzeul Național al Unirii Alba Iulia în sesiunea de finanțare a Administrației Fondului Cultural Național. Pe lângă reconstituirea echipamentelor și executarea unor manevre militare specifice, scopul formațiunii este acela de a prezenta publicului informații legate de istoria Unirii de la 1 Decembrie 1918.

Cum a apărut ”legiunea” care asigura paza orașului acum 101 ani

„Legiunea” a activat în preajma Unirii de la 1 Decembrie 1918, având rolul esențial de a păzi orașul ce găzduia lucrările Marii Adunări Naționale. Existența acestei formațiuni și excelența ei organizare au constituit chiar un argument forte pentru alegerea orașului Alba Iulia ca loc pentru realizarea Unirii cu România.

Cei mai mulți gardiști ai acesteia au fost recrutați dintre soldații proaspăt întorși de pe front. În lipsa altor structuri din Transilvania după dezmembrarea Imperiului austro-ungar, rolul gărzilor naționale a fost cu atât mai important.

Garda Națională de la Alba Iulia a fost pusă sub comanda unui sfat militar de 12 persoane, în frunte cu căpitanul I.F. Negruțiu, membru în Consiliul Național Român al comitatului, și cu căpitanul Florian Medrea. La data înființării, 4 noiembrie, avea 120 de soldați, număr care va spori la 800 în săptămânile următoare.

Evenimentele de Ziua Națională 2019 de la Alba Iulia continuă după următorul PROGRAM:

Ora 18.00 ”Tănase simfonic” – concert omagial Maria Tănase – Casa de Cultură a Sindicatelor. Voce: Alexandra Fits, pian: Mariano Castro, acompaniază: Orchestra Filarmonicii de Stat Tîrgu Mureș,dirijor: Cristian Oroșanu. Intrarea pe bază de invitație în limita locurilor disponibile. Invitațiile se găsesc la Casa de Cultură a Sindicatelor

Ora 20.00 ”Intrarea Armatei Române în Alba Iulia” – spectacol de reconstituire istorică – Poarta I, Poarta a II-a, Poarta a III-a, esplanada Obeliscului

Ora 20.30 ”Retragerea Armatei Române cu torțe” – spectacol reconstituire istorică  – Poarta a III-a, Monumentul Unirii

Ora 21.00 La mulți ani, ROMÂNIA! – spectacol de artificii, Piața Cetății

Ora 21.30 Sala 67 – SENSOR 20 – concert Sensor 16+ Teatrul de păpuși ”Prichindel”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax