Connect with us
Publicitate

Eveniment

LIVE-VIDEO: SLUJBA de ÎNVIERE la Catedrala romano-catolică „Sfântul Mihail” din Alba Iulia. VIGILIA Pascală din Sâmbăta Sfântă

Publicat

Paștele catolic 2021: Credincioşii romano-catolici din Alba Iulia s-au adunat, sâmbătă seara, la Privegherea nocturnă în așteptarea Învierii, la Catedrala „Sfântul Mihail” din Cetatea Alba Carolina.

Vigilia Pascală din această noapte, este cea mai mare și mai nobilă dintre toate solemnitățile iar tristețea va face loc bucuriilor pascale, de belșugul cărora se va bucura timp de cincizeci de zile.

Papa Francisc celebrează sâmbată seara „Vigilia Pascala a Invierii Domnului” în bazilica San Pietro. Papa prezidează în bazilica Sfântul Petru Vigilia pascală din Noaptea Sfântă a Învierii Domnului, ritul binecuvântării focului și ceremonia luminii desfăsurându-se în antreul bazilicii. Vezi LIVE VIDEO mai jos cu mesajele de Paște al Papei Francisc.

YouTube video

Într-un cadru sobru și elegant, comunitatea romano-catolică, maghiară și nu numai celebrează, ca în fiecare an, Paștele, după ritualul respectat la Roma și în toată lumea.

La finalul slujbei oamenii, conduși de preoți, înconjoară, cu lumânările în mână, curtea Palatului Episcopal.

Chiar dacă pe timpul weekend-ului există restricții, în seara Învierii, credincioșii au putut merge și după ora 20.00 pentru a asista la ceremonialul religios.

CITEȘTE ȘI: URĂRI DE PAŞTE 2021 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

Sâmbătă, 3 aprilie a.c., este Sâmbăta Sfântă după calendarul romano-catolic. În această zi aliturgică, în care nu se celebrează Sf. Liturghie, Biserica rămâne lângă mormântul Domnului, în rugăciune și post, meditând pătimirea și moartea lui, precum și coborârea lui la cei din iad, și așteptând învierea lui.

Biserica se abține de la celebrarea Liturghiei pe parcursul zilei, masa altarului fiind dezgolită până la Vigilia solemnă sau Privegherea nocturnă în așteptarea învierii, când tristețea va face loc bucuriilor pascale, de belșugul cărora se va bucura timp de cincizeci de zile.

Vigilia pascală

Conform unei tradiții foarte vechi, Vigilia pascală din această noapte este ”o priveghere în cinstea Domnului” (Ex 12,42), astfel încât credincioșii, după îndemnul Evangheliei (Lc 12,35-37), ținând în mâini făcliile aprinse, să fie asemenea unor oameni care așteaptă ca Domnul să se întoarcă pentru ca, atunci când va sosi, să-i afle priveghind și să-i așeze la masa lui.

Privegherea din această noapte, care este cea mai mare și mai nobilă dintre toate solemnitățile, să fie unică pentru fiecare biserică.

Întreaga celebrare a Vigiliei pascale trebuie să se desfășoare în timpul nopții, astfel încât să nu înceapă înainte de căderea nopții și să se termine înainte de ivirea zorilor zilei de duminică.

Riturile sacre cuprind Ceremonia luminii, cu binecuvântarea focului nou și vestirea solemnă a învierii (Praeconium paschale), Liturgia cuvântului, Liturgia botezului și Liturgia euharistică.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate