EVENIMENT
Lovitură primită de SRI de la CCR: Înregistrările făcute în baza Legii Siguranței Naționale NU pot fi probe în dosare penale
Înregistrările efectuate de Serviciul Român de Informații, nu pot constitui mijloace de probă în dosarele instrumentate de procurorii români.
Curtea Constituțională a României (CCR) a decis marți, 4 februarie, că înregistrările efectuate în baza mandatelor emise pe Legea siguranței Naționale, ce au fost folsite de procurori în ultimul timp ca probe în dosare penale, sunt neconstituționale.
Mai exact, datele din operarea mandatelor de siguranță națională furnizate de către SRI nu pot fi folosite în niciun dosar penal de către procurori sau de către instanţele de judecată.
După decizia din 2016 a CCR prin care s-a stabilit că SRI nu poate fi organ de cercetare penală, eveniment care a inchis legătura dintre SRI și DNA, marți, CCR a mai dat ”o lovitură” în relația dintre cele două instituții, parchete și instanțe de judecată, deoarece orice date din mandatele de siguranţă naţioonală devenind inoperabile legal în orice dosar penal şi instanţă de judecată.
Articolul 139 alin 3 din Codul de procedură penală şi articolul 11 alin 1 litera d din Legea SRI privind securitatea naţională a României, dădeau posibilitatea procurorilor să folosească ca mijloace de probă în dosarele penale orice date ieşite din operarea mandatelor de siguranţă naţională ale SRI.
CCR a decis că, tezele din art.139 alin.(3) teza finală din Codul de procedură penală sunt constituţionale doar în măsura în care nu privesc înregistrările rezultate ca urmare a efectuării activităţilor specifice culegerii de informaţii care presupun restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi fundamentale ale omului desfăşurate cu respectarea prevederilor legale, autorizate potrivit Legii nr.51/1991, potrivit adevărul.ro.
Decizia CCR de marți 4 februarie
Curtea Constituţională a decis: 1. Cu unanimitate de voturi, a respins, ca inadmisibilă, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.11 alin.(1) lit.d) din Legea nr.51/1991 privind securitatea naţională a României.
2. Cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.139 alin.(3) teza finală din Codul de procedură penală sunt constituţionale în măsura în care nu privesc înregistrările rezultate ca urmare a efectuării activităţilor specifice culegerii de informaţii care presupun restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi fundamentale ale omului desfăşurate cu respectarea prevederilor legale, autorizate potrivit Legii nr.51/1991.
Legea SRI
Articolul 11 din legea SRI, prevedea la art 11, alin 1, litera d că „informaţiile din domeniul securităţii naţionale pot fi comunicate: organelor de urmărire penală, când privesc informaţiile privind săvârşirea unei infracţiuni”.
Articolul 139 alin 3 din Codul de procedură penală prevedea, la Capitolul tehnici speciale de supraveghere sau cercetare- Supravegherea tehnică – „Înregistrările prevăzute în prezentul capitol, efectuate de părţi sau de alte persoane, constituie mijloace de probă când privesc propriile convorbiri sau comunicări pe care le-au purtat cu terţii. Orice alte înregistrări pot constitui mijloace de probă dacă nu sunt interzise de lege”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.