Connect with us
Advertisement

Blaj

LUCRĂRI de protecție împotriva inundațiilor în bazinul râului Mureș, la Blaj, Ocna Mureș, Șibot și Vințu de Jos. PROIECT

Publicat

Administrația Bazinală de Apă Mureș pregătește un proiect privind protecția împotriva inundațiilor în bazinul hidrografic Mureș. Acesta prevede, printre altele, lucrări de supraînălțare a digurilor, protecția / stabilizarea malurilor și amenajarea mai multor afluenți ai râului Mureș, în zona municipiul Blaj, orașului Ocna Mureș și a mai multor localități din comunele Vințu de Jos și Șibot. 

De asemenea, proiectul prevede împădurirea unei suprafețe de peste 49 de hectare, în sectoarele din amonte ale afluenților principali. 

Agenția pentru Protecția Mediului  (APM) Alba a anunțat recent depunerea raportului privind impactul asupra mediului  pentru proiectul „Mărirea gradului de protecție împotriva inundațiilor în bazinul hidrografic Mureș, prin ridicarea clasei de importanță a infrastructurii existente de apărare”, propus a fi amplasat în municipiul  Blaj, orașul  Ocna Mureș, comunele Șibot (localitățile Șibot și Sărăcsău) și Vințu de Jos (localitățile Vințu de Jos și Vurpăr) și alte localități din județele Hunedoara și Arad. Beneficiarul proiectului este Administrația Națională Apele Române – Administrația Bazinală de Apă Mureș.

Proiectul propus are denumirea „Mărirea gradului de protecție împotriva inundațiilor în bazinul hidrografic Mureș, prin ridicarea clasei de importanță a infrastructurii existente de apărare” și prevede următoarele categorii de măsuri:

  • asigurarea înălțimilor de calcul și asigurarea incintelor apărate;
  • protecția taluzurilor digurilor înspre apă în locurile cu distanțe foarte reduse ale banchetei dig-mal;
  • protecția malurilor albiei minore pe sectoarele cu eroziuni active și pe sectoarele de curs cu banchetă dig-mal foarte redusă, prin consolidări de mal a căror înălțime respectă înălțimea malurilor existente;
  • stabilizarea talvegului la cote impuse și punerea în siguranță a consolidărilor de mal.

Potrivit raportului impactului asupra mediului, arealele cu risc ridicat de producere a inundațiilor sunt amplasate pe cursul mijlociu și inferior de apă al râului Mureș și al afluenților săi. Prin implementarea măsurilor enumerate anterior, transpuse prin lucrările din proiectul propus, se are în vedere atingerea următoarelor obiective:

  • reducerea riscului la inundații pe care îl au în prezent imobilele și obiectivele sociale aflate în intravilanul locuințelor;
  • stabilizarea malurilor și a talvegului în vederea asigurării terenului de fundare al construcțiilor inginerești prin aplicarea de structuri cu rol antierozional și de sprijinire a malului
    − diminuarea transportului aluvionar și reducerea probabilității de colmatare ulterioară a
    cursurilor;
  • punerea în siguranță a căilor de comunicație, a podurilor existente și a rețelelor de utilități;
  • reducerea riscurilor de poluare care pot apărea în timpul inundațiilor;
  • drenarea debitelor provenite din precipitațiile căzute pe suprafața de intravilan a localităților;
  • reabilitarea și ecologizarea zonei adiacente malurilor cursurilor;
  • protejarea surselor de apă ale populației.

De asemenea, prin proiect se propune realizarea de împăduriri în sectoarele din amonte ale afluenților principali (49,5 ha).

Potrivit documentului, în urma consultării planurilor de împădurire ale Romsilva au fost identificate mai multe suprafețe propuse spre împădurire, astfel se va îmbunătăți tranzitarea debitelor de viitură pe sectoarele amonte.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement