Eveniment
Lucrările „de mântuială” de la zidul Cetății Alba Carolina sunt experimentale. Precizările Primăriei despre zona cu probleme
Primăria Alba Iulia face precizări cu privire la problemele semnalate la zidul din zona Porții a III-a a Cetății Alba Carolina, anunțând că lucrările sunt experimentale și nu sunt încă recepționate. Flaviu Buta, consilierul pe probleme de comunicare al Primăriei, a recunoscut că este o greșeală de comunicare.
Mai exact, în urmă cu o săptămână au fost transmise mai multe imagini și un comunicat prin care se arăta că au fost recepționate mai multe lucrări de reparații în Cetatea Alba Carolina. Una dintre imagini prezenta în detaliu rosturile la care au fost semnalate probleme.
Citește și FOTO-VIDEO: Lucrări de mântuială la zidurile Cetății Alba Carolina. Reparațiile au fost recepționate în urmă cu o săptămână
Departamentul de Comunicare din cadrul Primăriei Alba Iulia:
„Nu este vorba despre <lucrări de mântuială>, ci despre lucrări experimentale, realizate în colaborare cu Prof. Dr. Toma Goronea a cărui teză de doctorat constituie baza științifică pentru restaurarea cetății, pe cheltuiala exclusivă a societății comerciale care se ocupă de lucrările de reparații și întreținere a spațiilor din Cetate.
În plus, <problemele> semnalate și prezentate în mai multe imagini NU fac parte din lucrările recepționate de către Primăria Alba Iulia săptămâna trecută.
Scopul acestor teste este de a identifica și alege cele mai bune metode de intervenție acolo unde se constată degradarea unor lucrări precedente ori se constată anumite stricăciuni. Este limpede pentru oricine că eventualele reparații făcute în Cetatea Alba Carolina nu pot fi niște simple lucrări de zidărie și că trebuie alese soluțiile cele mai bune pentru a păstra atât caracterul funcțional cât și cel estetic al unei zone istorice.
Lucrările de reparații la aticul de cărămidă, realizat între Poarta III și Restaurantul Medieval (PUB 13), au fost executate cu scopul de a identifica o soluție tehnică optimă de înlocuire a cărămizii deteriorate, din toate zonele Cetății unde a fost observată această problemă. Aceste lucrări nu au fost solicitate de către constructor spre plată, drept urmare, nu au fost decontate, tocmai în ideea de a observa evoluția materialelor utilizate (cărămidă și mortar) și a tehnicii de realizare a varului hidraulic după cel puțin o iarnă, pentru a evita degradările produse de fenomenul repetitiv de îngheț-dezgheț”, au transmis reprezentanții Direcției de Comunicare din cadrul Primăriei Alba Iulia.
Imagini cu lucrarea experimentală, publicate în urmă cu o săptămână pe pagina de Facebook a primarului Gabriel Pleșa, într-un comunicat despre recepționarea unor lucrări de reparații
Luni, 15 februarie, Departamentul de comunicare din cadrul Primăriei Alba Iulia a transmis un comunicat de presă al primarului Gabriel Pleșa, în care erau enumerate o serie de lucrări de reparații care au fost recepționate în zona Cetății Alba Carolina.
Printre acestea se numărau și „reparații elemente de zidărie și soclu la zidul din cărămidă de la poarta a III-a”.
Alături de comunicat, care a fost publicat și pe pagina de Facebook a primarului, erau atașate șase imagini, dintre care două surprinse exact în zona zidului „experimental”.
Una dintre aceste imagini prezintă în detaliu rosturile dintre cărămizi, rosturi care au început să se degradeze, acest fapt fiind semnalat și în articolul publicat de către Alba24.
Responsabilii de comunicare din cadrul Primăriei Alba Iulia au omis atunci să facă precizarea că acestea ar fi, defapt, un experiment.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
marți, 23.02.2021 at 13:12
Ca stiti sa mai deturnati niste realitati.