Connect with us
Publicitate

Eveniment

Lucrări de restaurare în plină desfășurare, la Palatul Principilor din Cetatea Alba Carolina. Când ar putea fi terminate

Publicat

Lucrările de restaurare, consolidare, conservare și valorificare durabilă a corpului principal al Palatului Principilor, una dintre clădirile emblematice din Cetatea Alba Iulia, sunt în derulare atât la interior, cât și la exterior, au transmis reprezentații Primăriei Alba Iulia, într-un comunicat de presă. 

Potrivit acestora, lucrările de reabilitare are clădirii ar dura până la sfârșitul lunii octombrie 2021.

Potrivit datelor furnizate de constructor, SC EURAS SRL, ultimele lucrări finalizate sunt cele pentru:

alimentarea cu apă; canalizări exterioare și interioare; instalațiile electrice și termice; instalația de stingere a incendiilor; respectiv cercetarea arheologică preventivă.

Tot în procent de 100% sunt realizate desfacerile umpluturilor de la parter, fapt care a condus la stabilirea cotei de călcare.

În stadii avansate de realizare sunt și lucrările pentru: componentele artistice din piatră; tencuielile interioare și exterioare; restaurarea ferestrelor vechi; realizarea și montarea ferestrelor noi.

În derulare sunt și lucrările pentru realizarea grupurilor sanitare şi executia ușilor noi din lemn.

Stadiul fizic al lucrărilor realizate a depășit 75%.

O bijuterie a Transilvaniei

Palatul Principilor, ridicat în secolul al XV-lea, este considerat de către specialiști cea mai importantă clădire administrativă din Transilvania și îmbină mai multe stiluri arhitectonice: gotic, renascentist și baroc. Edificiul emblematic din Cetatea Alba Iulia şi-a trăit gloria în vremea Principatului Transilvaniei, când timp de peste 150 de ani (1541-1699), soarta regiunii a fost dirijată de la Alba Iulia. Palatul din zilele noastre, aflat în stare de conservare, reprezintă cam 2/3 din ceea ce a fost în epoca premodernă reşedinţa principilor Transilvaniei. Chiar şi astfel segmentat, Alba Iulia are în acest ansamblu un monument unic în Transilvania.

Principalele funcțiuni propuse prin proiect

În acord cu statutul său, cu valențe naționale și europene, în corpul principal al Palatului Principilor va fi amenajat, în primul rând, primul muzeu dedicat Principatului Transilvaniei. Se vor avea în vedere atât etapele de construcție a clădirii, cât și picturile valoroase din epoci diferite care pot fi conservate in situ. Funcțiunile propuse prin proiect sunt culturale și turistice și sunt considerate de specialiști potrivite atât pentru clădire ca monument istoric, cât și pentru a atrage un număr cât mai mare de turiști.

Pe termen lung, proiectul va aduce un plus de valoare pe toate planurile, de la servicii culturale, comerciale, de turism, alimentaţie publică, în plan local, și ulterior la dezvoltarea economică şi culturală pe plan judeţean, regional şi naţional, au mai precizat reprezentații primăriei.

Parteneri în proiect: Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Culturii.

sursă foto: Primăria Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate