Connect with us
Publicitate

Actualitate

„Luna plantării arborilor”, iniţiată de Direcţia Silvică Alba: 980.000 de puieţi din specii diferite vor fi folosiţi în campania de împădurire din judeţ în această primăvară

Publicat

De vineri, Direcţia Silvică Alba iniţiază acţiunile din cadrul evenimentului „Luna plantării arborilor”. Personalul silvic, elevi, studenţi şi membri ai comunităţilor rurale şi urbane din Alba participă la plantarea de puieţi. În campania de împăduriri din primăvara anului 2013, Direcţia Silvică Alba va planta integral 207 hectare, cu completări pe 46 hectare şi va utiliza 980.000 de puieţi din specii diferite: brad, molid, stejar, gorun, paltin, frasin, cireş, salcâm.

Deschiderea acţiunii se desfăşoară vineri, de la ora 10.00, pe terenul degradat din localitatea Vinţu de Jos, păşunea Mereteu, pe DJ Vinţu de Jos – Blandiana.

Potrivit reprezentanţilor DS Alba, „Luna Plantării Arborilor” este unul dintre cele mai importante evenimente silvice şi ecologice, fiind o modalitate de sensibilizare a publicului şi a factorilor decizionali, cu privire la importanţa pădurilor, a rolului lor esenţial în menţinerea echilibrului ecologic. Această sărbătoare îşi are începuturile încă din anul 1872, când a debutat organizarea sărbătorii sădirii arborilor în SUA, ca o consecinţă firească a accentuării despăduririlor.

În România, acţiunea silvicultorilor „Luna plantării arborilor“ datează din anul 1936 şi a fost lansată sub această denumire la iniţiativa unui mare silvicultor, Marin Drăcea, înalt funcţionar în Ministerul Domeniilor. În timpul celui de-al doilea război mondial, acţiunea a fost întreruptă, fiind reluată în 1964 sub titulatura de „Luna Pădurii“ până în anul 2008, odată cu reeditarea noului Cod Silvic  – Legea nr. 46/ 2008, când s-a revenit la vechea denumire, respectiv „Luna plantării arborilor“.

Potrivit aceloraşi surse, „Luna plantarii arborilor” este o sărbătoare dedicată reînvierii naturii, iar sădirea arborilor, pe lângă componenta economică, reprezintă şi continuarea ciclului vieţii. „Nu putem uita pădurea, care în ultimă analiză este izvorul sănătăţii noastre trupeşti şi sufleteşti, izvorul energiei româneşti, ea reprezintă, în ultimă instanţă, liniştea, belşugul şi tăria neamului”, spunea Marin Drăcea.

Din cele 6 milioane de hectare de păduri ale României, 126.000 de hectare – păduri de stat şi a altor proprietari –  sunt în administrarea DS Alba. Acestea produc anual peste 30 milioane tone oxigen şi consumă peste 40 milioane tone de bioxid de carbon; un hectar de pădure purifică într-un an 18 milioane metri cubi de aer şi reţine pe frunzele arborilor 80 de tone de praf, funingine, zgură şi alte substanţe nocive. Pădurea este o uriaşă uzină de oxigen, dar şi un important izvor de apă, pentru că, în cursul unui an, un hectar de pădure poate reţine în sol peste 6.000 metri cubi de apă, cantitate echivalentă cu consumul anual de apă a 70 de persoane din mediul urban.

Pădurea sprijină agricultura prin perdelele sale de protecţie ce asigură sporirea umidităţii atmosferei în zona culturilor agricole. De asemenea, pădurile atenuează inundaţiile, înlăturând formarea torenţilor, eroziunile solului, împiedică formarea râpelor, opresc mişcarea nisipurilor zburătoare, diminuează şi slăbesc forţa vânturilor, ajută la înmagazinarea apei în solul cîmpurilor şi măresc astfel recolta de cereale. Nu în ultimul rând, pădurea este cea care veghează asupra sănătăţii omului, datorită efectelor benefice pe care le are asupra mediului, contribuind şi la ionizarea aerului, distruge microbii prin emanaţii de fitoncide, asigură apă limpede şi curată, deţine funcţii estetice deosebite.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate