Actualitate
LUNI: Cinci perechi de tineri căsătoriţi vor fi în centrul atenţiei, la „Statu la vase”, obiceiul de la Şugag, în Lunea Paştelui. PROGRAMUL ediţiei din acest an

Anul acesta, în organizarea Consiliului județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba și cu sprijinul primăriei și al bisericii ortodoxe din Șugag va avea loc cea de-a IX-a ediție a obiceiului, ediție ce se va derula în curtea bisericii ortodoxe din Șugag, luni 2 mai, începand cu ora 11.00.
Cinci perechi de tineri căsătoriţi vor fi în centrul atenţiei, la ediţia evenimentului din acest an. Aceştia sunt Nelica şi Florian Bărbuşiu, Adela Nicoleta şi Florin Ştefan Căta, Codruţa şi Vasile Cernat, Mădălina şi Florin Gheorghescu şi Raluca şi Dănuţ Ştefan.
În programul evenimentului, luni, 2 mai, de la ora 13.00 este trecut spectacol folcloric cu recital Leontina Fărcaş şi Cornel Borza (Bihor), Ansamblul folcloric al judeţului Alba (dirijor Alexandru Pal), soliştuu Roxana Reche, Maria Filimon, Floricica Moga, Dorina Nariţa, Cătălin Haşa, formaţia de fluieraşi a Căminului Cultural din Şugag şi Grupul vocal folcloric al Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeş.
Tradiţia presupunea ca toţi tinerii căsătoriţi de la Paştele trecut până la cel prezent să se îmbrace în haine populare de nuntă şi să stea la mese în curtea bisericii din localitate, iar rudele şi prietenii să le facă diverse cadouri pentru gospodărie, în special vase.
Citește și Obiceiuri de PAȘTE păstrate în satele din județul Alba: „Fugărește mirele”, „Udata”, „Statu la vase” sau „Prăgșorul”
Citeşte şi „Statu la vase”, obiceiul UNIC ÎN ȚARĂ care are loc în lunea Paştelui la Şugag. Tinerii căsătoriţi în ultimul an primesc cadouri. PROGRAMUL
Potrivit etnografilor care au făcut cercetări în zonă, obiceiul “Statului la vase” ar putea avea o vechime de câteva sute de ani, fiind găsite referiri despre acesta în diferite însemnări istorice legate de localitate. Obiceiul a fost întrerupt cu câţiva ani înainte de Revoluţia din 1989, iar în anii ’90 nu a mai putut fi organizat deorece tinerii din zonă considerau că obiceiul este “ruşinos” şi nu doreau să mai stea în a doua zi de Paşti în faţa comunităţii pentru a primi cadouri.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News