Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

LUNI începe Festivalul Internațional de Teatru „Povești” 2018, la Alba Iulia. Ediție dedicată Centenarului


Publicat

Spectacole de teatru, lansări de carte, ateliere și expoziții vor avea loc începând din 7 mai și până în 13 mai, la Festivalul Internațional de Teatru „Povești” din Alba Iulia. Ediția de anul acesta este specială nu doar pentru că se va desfășura primăvara, ci și pentru că este una dedicată Centenarului Marii Uniri, cu spectacole 100% românești. Așa cum deja se știe, ediția a XIII-a a FITAB va fi deschisă de Gala Premiilor Uniter 2018.

VEZI: Sute de artiști, pe covorul roșu, la Alba Iulia. A început numărătoarea inversă pentru Gala UNITER 2018

Festivalul Internațional de Teatru „Povești” de la Alba Iulia a ajuns anul acesta la cea de-a XIII-a ediție, una norocoasă am putea spune, dacă ne uităm pe programul evenimentului. Spectacolele de anul acesta sunt în mare parte cele nominalizate la Gala Premiilor Uniter, care își va desemna câștigătorii în data de 7 mai în Cetatea Alba Carolina.

Cei mai tineri dintre spectatori vor afla poveștile cu care au crescut părinții și bunicii lor, pentru că anul acesta, cu ocazia celor 100 de ani de România, se vor regăsi în program doar titluri românești.

„Sunt spectacole valoroase, copiilor le-am dedicat doar titluri românești, este Festivalul Internațional de Teatru, dar anul acesta sunt doar producții românești, sunt 100 de ani de România. Așa am considerat că este mai bine, anul acesta să fie doar spectacole și teatre de la noi din țară”, a declarat Ioana Bogățan, directorul festivalului de teatru.

„ A 13-a ediție nu este una cu ghinion, pentru că avem marele noroc nu numai că se desfășoară în anul Centenar, ci și faptul că elita teatrului românesc va fi aici, la noi, la Alba Iulia. Este un lucru la care nu ne-am gândit acum 13 ani, că se va ajunge aici. Poate uitându-ne la poze, realizăm ce s-a întâmplat în atâția ani. Oamenii din județul Alba și din Alba Iulia iubesc teatrul și așteaptă evenimentul. Este important că am realizat ce ne-am propus cu 13 ani în urmă, să ne educăm prin cultură locuitorii județului, iar premiul pe care ni-l oferă Uniter, prin prezența acestei Gale aici, este bine venit, pentru a ne încuraja să continuăm și mai mult viața culturală și evenimentele legate de teatru,” a declarat Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba.

PROGRAMUL ȘI DESCRIEREA SPECTACOLELOR

LUNI, 7 MAI 2018

ORA 10.00, CASA DE CULTURĂ A STUDENŢILOR 

ÎNȘIR’TE MĂRGĂRITE

TEATRUL PENTRU COPII ȘI TINERET ARIEL TG.MUREȘ: Spectacol pentru copii (55 min) / 6+

Regia: Radu Olăreanu

Scenariul, adaptarea: Radu Olăreanu, după Victor Eftimiu

Scenografia: Gavril Siriteanu

Distribuţia: Valentin Lozincă-Mandric, Cristina Ungureanu, Cristi Bratu, Iuliu Pop-Andrieş, Mioara Topor,

Andi Brânduş, Mariana Iordache, Georgeta Lozincă, Andreea Ajtai, Cornel Iordache, Alice Bratu

”Înşir’te mărgărite” este un spectacol pentru copii. El aduce personajele clasice din poveștile românești: Ileana Cosânzeana, Făt Frumos, Zmeul, Împăratul, Păcală, Sorina, Vrăjitoarele. Dramatizarea esenţializează de fapt povestea lui Victor Eftimiu şi aduce în prim plan confruntarea dintre Zmeu și Făt Frumos.

Un personaj nou creat este Duhul sau cel care aduce publicului povestea, cel care creează și recreează personajele. Este în esenţă partea cea mai misterioasă a întregului spectacol.

Măştile supradimensionate vin să aducă un plus de frumuseţe și de magie întregului spectacol. Binele învinge și dragostea adevarată îşi găseşte împlinirea.

LUNI, 7 MAI 2018, ORA 11.00, CASA DE CULTURĂ A SINDICATELOR

HARAP ALB -TEATRUL PENTRU COPII ȘI TINERET GONG SIBIU: Spectacol pentru copii (60 min) / 6+

Regia: Gavriil Pinte

Scenariul, adaptarea: Gavriil Pinte, după Ion Creangă

Scenografia: Roxana Ionescu

Coloana sonoră: Gavriil Pinte

Distribuţia: Lucia Barbu, Leo-Nora Băcanu, Mircea Corcoveanu, Barbara Crişan, Jenö Major, Gabriela Mitrea,

Alina Moldovan, Angela Páskuy, Adrian Prohaska, Mircea Corcoveanu (voce), Jenö Major (voce),

Gabriela Mitrea (voce), Gavriil Pinte (voce)

„Harap Alb” este povestea maturizării unui băiat în timpul unei călătorii iniţiatice în care învaţă să-şi facă prieteni, să găsească soluţii pentru situaţii complicate, să aibă încredere în oameni şi să deosebească binele de rău. La finalul acestui drum, Harap Alb merită răsplata pentru că a fost curajos, şi-a folosit inteligenţa şi şi-a exersat bunătatea. Spectacolul lui Gavriil Pinte vizualizează povestea aşa cum a fost ea scrisă de Ion Creangă: personajele sunt create din hârtie şi lemn, schimbările de decor şi costumele se fac la vedere, sub ochii copiilor, iar povestea scrisă iese din carte şi capătă viaţă pe scenă.

MARȚI, 8 MAI 2018, ORA 11.00, CASA DE CULTURĂ A STUDENŢILOR

PĂCALĂ

TEATRUL DE PĂPUȘI GULLIVER GALAȚI: Spectacol pentru copii (60 min) / 5+

Regia: Daniel Stanciu

Scenariul, adaptarea: Cristian Pepino după motive populare

Scenografia: Vlad Tănase

Coloana sonoră: Jou-Jou Drăgan

Distribuţia: Eduard Şișu, Marian Sterian, Aurelian Iorga, Nicole Lungu, Ramona Păuc, Elena Marin

Figuraţie: Mihai Caragaţă

În spectacolul scris de Cristian Pepino pe motive populare îl regăsim pe Păcală în lumea satului, dând o lecţie de isteţime celor care încearcă să-i vină de hac. Întâmplările amuzante vor dezvălui un personaj poznaş şi plin de contraste, din care învăţăm că, întotdeauna, cei răi ajung să fie pedepsiţi.

Regizorul Daniel Stanciu reuşeşte să imprime prospeţime jocului, în timp ce scenografia – semnată de Vlad Tănase – impresionează prin expresivitatea păpuşilor şi autenticul decorului. Toate peripeţiile personajelor sunt punctate de o ilustraţie muzicală antrenantă semnată de Jou-Jou Drăgan.

MIERCURI, 9 MAI 2018, ORA 11.00, CASA DE CULTURĂ A STUDENŢILOR

PISICILE NEARISTOCRATE

TEATRUL PENTRU COPII ARLECHINO BRAȘOV: Spectacol pentru copii (50 min) / 3+

Regia: Eva Labadi

Scenariul, adaptarea: Eva Labadi

Scenografia: Dio Zoltan

Coloana sonoră: Cari Tibor

Distribuţia: Erika Mihaly, Cecilia Negru, Florenţa Vătavu, Dan Zorilă, Adrian Stinghe

Într-o suburbie a Londrei, un love-story pisicesc se naște între un motan de cartier – Tom Beron și o delicată felină roz, pe numele său – Pinkcat, ajunsă printr-o nefericită întîmplare în stradă, în condiții de viață necunoscute ei pînă atunci. Povestea, pusă în scenă într-o manieră care balansează între melodramă și comic, cu o scenografie cu elemente inedite, punctează diferențele între bogați și săraci pe parcursul câtorva zile, în care personajele interacționează între ele, trecând prin diverse peripeții care le modifică percepția asupra valorilor esențiale ale vieții.

JOI, 10 MAI 2018, ORA 11.00, CASA DE CULTURĂ A STUDENŢILOR

IVAN TURBINCĂ

TEATRUL DE PĂPUȘI PUCK CLUJ-NAPOCA: Spectacol pentru copii (55 min) / 4+

Regia: Ion Iurcu

Scenariul, adaptarea: Ion Iurcu și Oana Rogojină

Scenografia: Ion Iurcu

Pictura: Nelu Pitic

Coloana sonoră: Ion Iurcu

Distribuţia: Ramona Atănăsoaie, Ion Iurcu

Cărțile ascund povești fermecate, lumi necunoscute care-și așteaptă exploratorii. Printre filele unei astfel de cărți se ascunde și povestea soldatului rus Ivan și a năzdrăvăniilor lui. Lipsit de teamă și pus mereu pe șotii, Ivan le vine de hac atât drăcușorului Michiduță, cât și Morții înseși.

Regizată de Ion Iurcu, această versiune a poveștii lui Ion Creangă este plină de umor, întrucât personajele, aflate în situații total atipice, stârnesc mai degrabă râsul decât teama: drăcușorul Michiduță e gata oricând să joace feste cuiva, iar „mătușica Moarte” e… alergică la praf. Peste toate acestea, laitmotivul muzical rus Kalinka adaugă un plus de voioșie întregii povești.

VINERI, 11 MAI 2018, ORA 11.00, CASA DE CULTURĂ A SINDICATELOR

FATA BABEI ȘI FATA MOȘNEAGULUI

TEATRUL DE ANIMAȚIE ȚĂNDĂRICĂ BUCUREȘTI: Spectacol pentru copii (1h 10min) / 3+

Regia: Daniel Stanciu

Scenografia: Daniela Drăgulescu

Coloana sonoră: Vasile Manta

Distribuţia: Simina Constantin, Alina Teianu-Cocioran, Dora Dumitrescu, Jou-Jou Drăgan, Roxana Vișan,

George Simian, Adrian Lefter

Spectacolul este o lectură modernă a clasicei poveștii lui Creangă care apelează, pe lângă mijloacele clasice ale teatrului de animație, și la tehnica 3D, pentru a atrage pe mici și mari în intriga cunoscută, în care valorile general umane ca cinstea, bunătatea şi destoinicia pot ajuta pe oricine să răzbată în viaţă.

SÂMBĂTĂ, 12 MAI 2018, ORA 11.30, CASA DE CULTURĂ A STUDENȚILOR

MAGAZINUL CU JUCĂRII

TEATRUL PENTRU COPII ȘI TINERET MERLIN TIMIȘOARA: Spectacol pentru copii (1h 20min) / 7+

Regia: Toma Hogea

Scenariul, adaptarea:Toma Hogea după o idee de Al.T.Popescu

Scenografia: Marfa Axenti

Coloana sonoră: Anda Tăbăcaru Hogea

Distribuţia: Mădălina Toderaș, Mădălina Ghițescu, Laurențiu Pleșa, Octavia Petrișor, Adriana Sâncrăian,

Maria Gornic, Radu Popescu, Luana Uncruțiu, Alex Pîntea/Raul Lăzărescu, Izabella Sâncrăian

”Magazinul cu jucării” – un text emoționant, plin de candoare, de sensibilitate și de emoția profundă a fiecărui personaj. Propunem spectatorilor de toate vârstele o nouă formulă scenică cu o multitudine de imagini teatrale, de simboluri și metafore, cu partituri actoricești remarcante și momente păpușărești autentice. Muzica originală reușește, cu brio, să dea sens și valoare fiecărei imagini, fiecărui personaj, înnobilându-le. Actoria, păpușăria, pantomima, elementele animate, muzica și coregrafia sunt părți componente ale acestui spectacol. Printr-o fericită întâlnire, toate aceste forme teatrale reușesc să compună sau să recompună și cu ajutorul textului un univers scenic deosebit, cu momente de reflecții profunde și de o încărcătură emoționantă aparte.

DUMINICĂ, 13 MAI 2018, ORA 12.00, CASA DE CULTURĂ A STUDENȚILOR

POVESTEA PORCULUI

TEATRUL CLASIC IOAN SLAVICI ARAD, TRUPA MARIONET: Spectacol pentru copii (50 min) / 3+

Regia: Cristian Mitescu

Scenariul, adaptarea: Cristian Mitescu, adaptare după Ion Creangă

Scenografia: Eugenia Tărășescu-Jianu

Costumele: Eugenia Tărășescu-Jianu

Coloana sonoră: Dan Bălan

Distribuţia: Cristian Bordaș, Adina Doba, Sorin Dorobanțu, Izabela Moș, Oana Rogojină

Dacă ar fi să alegem o poveste românească, evident, ne-am gândi la marele nostru povestitor Ion Creangă. Povestea porcului stă la baza scenariului nostru. Ingredientele principale ale acestui spectacol sunt: umorul, muzica antrenantă și virtuozitatea marionetiștilor.

Rămâne să vă convingeți că de multe ori „aparențele înșeală” și că porcușorul năzdrăvan nu e ceea ce pare.

SPECTACOLE PENTRU TINERI ȘI ADULȚI

MARȚI, 8 MAI 2018, ORA 18.00, CASA DE CULTURĂ A STUDENȚILOR

EDIȚIE SPECIALĂ- Spectacol pentru tineri şi adulţi (1h 30min)

Regia: Horațiu Mălăele – Premiu de excelență la Gala UNITER 2018

Distribuţia: Horațiu Mălăele, Bogdan Mălăele, Radu Captari

Editie Specială  este un nou proiect marca Horațiu Mălăele. Maestrul ironiei și al hazului ascuțit va fi secondat pe scenă de fiul său, Bogdan Mălăele, și de muzicianul Radu Captari.

Spectacolul are o dinamică deosebită, Mălăele tatăl și fiul având momente spumoase de dialog actoricesc sau monologuri ce vor face publicul spectator să treacă de la lacrima emoției la râsul în hohote.

Noul spectacol are la bază texte puternice, pline de emoție, pigmentate cu momente „Best of  Horațiu”, culese din cele mai bune reprezentații ale actorului. Muzica special aleasă de Radu Captari și melodiile noi compuse pe texte ale lui Horațiu Mălăele, vor întregi acest univers în care veți trăi pentru o oră și jumătate.

MARȚI, 8 MAI 2018, ORA 20.00, CASA DE CULTURĂ A SINDICATELOR

REGELE MOARE, de Eugen Ionesco

Mariana Mihuț nominalizată pentru cea mai bună actriță în rol principal la Gala UNITER 2018

Victor Rebengiuc nominalizat pentru cel mai bun actor în rol principal la Gala UNITER 2018

TEATRUL NAȚIONAL ION LUCA CARAGIALE BUCUREȘTI-Spectacol pentru tineri şi adulţi (1h 40min), nerecomandat copiilor sub 12 ani

Scenariul și regia: Andrei și Andreea Grosu

Scenografia: Vladimir Turturica

Distribuția: Mariana Mihuț, Victor Rebengiuc, Ana Ciontea, Florentina Ţilea, Şerban Pavlu şi

Richard Bovnoczki

„Regele moare”, o montare scenică ce tulbură conștiința amorțită a ființei și pune la încercare tăria sufletului în relație cu singura certitudine a omului, moartea, în fața căreia putem alege să credem că suntem regi, deși suntem doar niște supuși. La întrebarea „Ce este mai absurd între viață și moarte?”, probabil că Ionesco ar răspunde: omul!

Trăim dezordonat, cu o constantă nevoie de mâine, iubim cu disperare, amânăm cât putem, rănim fără să simțim, transformăm greșelile în experiențe și continuăm să experimentăm. Spectacolul este un elogiu al acestei inconștiențe numită viață.

MIERCURI, 9 MAI 2018, ORA 18.00, CASA DE CULTURĂ A STUDENȚILOR

CE ZILE FRUMOASE

UNIVERSITATEA DE ARTE TÂRGU- MUREȘ, FACULTATEA ÎN LIMBA ROMÂNĂ

Premiul special acordat Universității de Arte din Târgu-Mureș pentru contribuţia întregului corp universitar la dezvoltarea vieţii teatrale şi culturale naţionale

Spectacol pentru tineri și adulți (1h), nerecomandat tinerilor sub 16 ani

Regia: Radu Olăreanu

Scenariul, adaptarea: Radu Olăreanu, după Samuel Beckett

Scenografia: Măriuca Ignat

Distribuţia: Cătălina Mihăilă, Rareș Porca

Drama singurătății, imposibilitatea comunicării, viața netrăită, iubirea neconsumată dar speranța permanentă în ziua de azi care va fi oricum mai bună decât zilele trecute! Este, în final, poezia sufletului omenesc bântuit de amintiri și copleșit de speranțe pentru un timp ce va să vină.

MIERCURI, 9 MAI 2018, ORA 19.30, CASA DE CULTURĂ A SINDICATELOR

PESCĂRUȘUL

TEATRUL ODEON BUCUREȘTI: Spectacol pentru tineri și adulți (1h 45min), nerecomandat copiilor sub 12 ani

Regia: Andrei și Andreea Grosu

Traducere de: Raluca Rădulescu, după A.P. Cehov

Scenografia: Vladimir Turturica

Distribuţia: Alina Berzunțeanu, Marius Damian, Dan Bădărău, Nicoleta Lefter, Laurențiu Lazăr,

Elvira Deatcu, Florina Gleznea, Mihai Smarandache, Gelu Nițu, Cezar Antal.

Pescăruşul nostru e o lume care încearcă să se compună din sunete, culori, materiale, gânduri şi mişcări, asemeni unei construcţii arhitecturale în care ne sprijinim pe o structură de rezistenţă nevăzută. Am căutat în direcţia în care totul e pentru supravieţuire, în care facem cât putem ca să ne îndepărtăm de un final de care ne e frică. Am încercat să îl schimbăm, să păcălim moartea în toate formele ei. Tablou cu oameni care fug în toate direcţiile de ce e scris să li se întâmple, care speră să schimbe cursul timpului, care visează la cuvinte care capătă alte forme când sunt rostite. Am schimbat sensuri şi ne-am aruncat cu toţii fără plasă de siguranţă. Unii în braţele celorlalţi.

JOI, 10 MAI 2018, ORA 18.00, CASA DE CULTURĂ A SINDICATELOR

ȘI NEGRU ȘI ALB ȘI GRI

Natalia Călin nominalizată la Gala UNITER 2018 pentru cea mai bună actriță în rol secundar

TEATRUL TINERETULUI METROPOLIS BUCUREȘTI: Spectacol pentru tineri şi adulţi ( 2h ), nerecomandat tinerilor sub 16 ani

Regia: Mimi Brănescu

Scenariul, adaptarea: Mimi Brănescu

Scenografia: Nina Brumușilă

Decorul: Nina Brumușilă

Costume: Nina Brumușilă

Distribuţia: Dana Dogaru, Carmen Tănase, Mirela Oprişor, Natalia Călin, Adrian Titieni, Vlad Zamfirescu, Tudor Istodor

Marina, afectată cândva de un accident vascular cerebral, pornește acum împreună cu fiica sa, Lena, într-o călătorie, vizitându-şi rând pe rând fratele şi sora după moartea soțului ei. Intoleranța la nedreptate devine laitmotivul pentru comentariile sale despre rude şi evenimente petrecute în familie, descrise cu lux de amănunte într-un caiet, pe care Marina abia acum simte nevoia imperioasă de a le dezvălui. După moartea mamei sale, ce survine destul de curând, fiica Marinei, Lena, însoţită de caietul mamei sale, va relua vizitarea rudelor, un drum ce va deveni iniţiatic, cercetarea trecutului dezvăluindu-i din ce în ce mai mult, de fapt, adevărul despre prezent, despre relaţia cu soţul său.

JOI, 10 MAI 2018, ORA 20.30, CASA DE CULTURĂ A STUDENȚILOR

MĂ TOT DUC

Un spectacol realizat de Oana Pellea și Mihai Gruia Sandu

Spectacol pentru tineri şi adulţi (1h 30min),  nerecomandat copiilor sub 10 ani

Adaptare liberă după William Shakespeare, Marc Dore etc

Doi clowni, o poveste de ceartă și împăcare, de iubire sau de renunțare. Un cuplu încearcă să-și rezolve neînțelegerile, abordând masca unor clovni ce sunt într-un amuzant dar și emoționant conflict.

VINERI, 11 MAI 2018, ORA 18.30, CASA DE CULTURĂ A SINDICATELOR

…ESCU

TEATRUL MIC BUCUREȘTI: Spectacol pentru tineri și adulți (3h cu pauză), nerecomandat tinerilor sub 12 ani

Regia și versiunea scenică: Doru Ana

Scenografia: Ștefan Caragiu

Costume: Liliana Cenean

Muzica originală: Ovidiu Niculescu

Lumini: Daniel Klinger

Distribuţia: Ovidiu Niculescu, Dan Condurache, Adriana Șchiopu, Doru Ana, Ana Bart, Vlad Corbeanu,

Irina Rădulescu, Radu Zetu, Ana Bianca Popescu, Sergiu Fleșner, Beatrice Peter, Petre Moraru,

Avram Birău, Mihai Mitițescu, Ciprian Chiricheș/Cătălin Bucur

…Escu reprezintă sinteza satirică a vieții politice românești dintre cele două războaie mondiale. Lumea Necșuleștilor, a Damienilor și a colateralilor e o lume ahtiată după putere, după posturi înalte sau după subsidii. Alături de o faună aflată într-o perpetuă agitație (somnolentul Stamatescu, răsfățatul Platon) trec prin scenă dame voalate, cinice, precum Nina, matroane cu un apetit feroce de dominare ca Miza Stamatescu și indivizi mediocri, dar abili precum Damian. Tot în acestă lume trăiește Decebal Necșulescu- eroul principal al acestei piese și una din figurile tipice de parveniți din dramaturgia română interbelică.

Tuturor acestor campanii, intrigi, lucrături, delațiuni, subsemnatul nu le-am răspuns decât printr-un cuvânt: …escu (…)

Tudor Mușatescu

VINERI, 11 MAI 2018, ORA 22.00, CASA DE CULTURĂ A STUDENȚILOR

O MIE DE MOTIVE

One-Man Show Florin Piersic Jr.

Spectacol pentru tineri și adulți (1h 40min), nerecomandat tinerilor sub 18 ani

Regia: Horia Suru

Scenariul, adaptarea: Florin Piersic Jr. după Every Brilliant Thing al lui Duncan Macmillan

Distribuţia: Florin Piersic Jr.

Un spectacol despre cât suntem dispusi să facem pentru cei pe care îi iubim.

„O mie de motive” spune povestea unui om care în diferite etape ale vieții caută lucrurile frumoase din oameni și din tot ce-l înconjoară, ca să înțeleagă mai bine cine este și ce-i cu lumea asta!

Horia Suru

SÂMBĂTĂ, 12 MAI 2018, ORA 19.00, CASA DE CULTURĂ A STUDENȚILOR

N-AI TU TREABĂ!

Alexandru Dabija – premiu pentru întreaga activitate la Gala UNITER 2018

TEATRUL ACT BUCUREȘTI

Spectacol pentru copii, tineri şi adulţi (1h 20min), nerecomandat tinerilor sub 16 ani

Regia: Alexandru Dabija

Scenariul, adaptarea: Cătălin Ștefănescu, după Dănilă Prepeleac de Ion Creangă

Distribuţia: Marcel Iureș, Alexandru Voicu, Andrei Seușan

„Povestea multor oameni care fascinează prin schimbarea spectaculoasă a condiției, pornind de jos și ajungând sus, spre încântarea mulțimilor care speră veșnic în biletul câștigător.

Din motive numai de el știute, dintre care cel mai plauzibil pare apropierea morții, Dănilă face o favoare apropiaților și lumii în general și acceptă să povestească CUM a ajuns de la condiția de sărăntoc și idiotul satului la starea de bunăstare actuală”  Alexandru Dabija.

DUMINICĂ, 13 MAI 2018, ORA 18.00, CASA DE CULTURĂ A STUDENȚILOR

TEXTSHOP – Lectură-spectacol de și cu GIGI CĂCIULEANU

GIGI CĂCIULEANU ROMANIA DANCE COMPANY: Spectacol pentru copii, tineri şi adulţi (60 min) / 6+

Dansul (core-) şi scrisul sau desenul (-grafia) sunt plămădite la fel şi aparţin aceleaşi substanţe. Aceleaşi nevoi. Aceluiaşi dor. Scriu şi desenez de când mă ştiu. Mereu. Fără întrerupere. În toate limbile în care îmi este dat să gândesc. Pe orice suport mi-ar ieşi în cale: o filă de caiet, un şerveţel de restaurant, un ecran de computer, o cutie de chibrituri desfăcută în aşa fel ca să încapă pe ea cât mai multe…

Nu fac decât să trasez linii/idei atât pe hăul negru al spaţiului cât şi pe o foaie de hârtie. Este o sete de aceeaşi natură ca şi aceea de a dansa.

Textele mele ar mai avea o particularitate: le-am gândit anume, de la bun început, spre a fi rostite. Spuse. Cu voce tare. Iar cine să o facă mai „în cunoştinţă de cauză” decât propriul lor autor.

M-am hotărât deci să propun astăzi publicului o formulă inedită de spectacol în care aş citi pe viu, în felul meu, câteva dintre aceste texte. Care sunt de fapt, de cele mai multe ori, subtexte pentru momentele de dans pe care poate chiar le-a văzut. Astfel, spectatorului i se dă posibiltatea nu numai să intre în lumea poetului ci şi în cea intimă, secretă, a coregrafului. Aceea a făcătorului de dans.

Textele sunt citite, în mod aleatoriu, de pe foi volante.

Dacă unora dintre spectatoare/spectatori un text le-a plăcut în mod deosebit, atunci îl vor putea dobândi, la sfârşitul spectacolului, semnat pe loc chiar de autor şi cu un al său desen original, făcut pe moment, anume pentru persoana respectivă. Pagina astfel personalizată va costa, în mod simbolic… un leu! De unde şi titlul spectacolului: “shop”, un neologism devenit universal alăturat nu mai puţin universalului cuvânt: “text”. TEXT SHOP – Gigi Căciuleanu

 

DUMINICĂ, 13 MAI 2018, ORA 19.30, CASA DE CULTURĂ A SINDICATELOR

DON JUAN – Liviu Pintileasa nominalizat pentru cel mai bun actor în rol secundar la Gala UNITER 2018

TEATRUL DE COMEDIE BUCUREȘTI: Spectacol pentru tineri şi adulţi (1h 20min), nerecomandat tinerilor sub 12 ani

Regia: Andrei și Andreea Grosu

Scenariul, adaptarea după Molière

Scenografia: Vladimir Turturica

Distribuția: Dan Rădulescu, Liviu Pintileasa, Dragoș Huluba

Celebrul Don Juan Tenorio a călătorit neîntrerupt din Spania secolului al XVII-lea, a trecut prin Italia ca mai apoi să poposească (nici de data asta definitiv) în Franța lui Molière. Prin definiție, Don Juan nu este un personaj statornic și dovadă stau sutele de romane, nuvele, piese de teatru, opere și operete în care apare de fiecare dată altfel. Acum Don Juan revine într-o formă nebănuită pe scena Teatrului de Comedie, adus de tinerii regizori Andrei și Andreea Grosu, după aproape patruzeci de ani de la montarea lui Valeriu Moisescu din 1980. La fel de seducător, dar chiar mai neastâmpărat decât în trecut.

CONCERTE

SÂMBĂTĂ, 12 MAI 2018, ORA 21.00, qb lounge ALBA IULIA

LUIZA ZAN & IULIAN PAVELESCU

Născut din dorința de a colora puțin peisajul din jazz-ul autohton cu nuanțe calde și vesele, ”Afrodizzy” este un proiect născocit de cunoscuta cântăreață/compozitoare Luiza Zan, împreună cu ghitaristul Iulian Pavelescu.

Prieteni și colegi încă din timpul facultății, cei doi muzicieni au cântat împreună pe scena festivalului Gărâna în 2003 și și-au propus să reînvie acum pe scenă atmosfera plină de entuziasm, optimism și emoție creatoare, specifică vârstei absolvenței. În ton cu planul ticluit, repertoriul propus este unul dinamic, de sorginte afro/jazz/funk/soul, presărat cu momente în care publicul însuși va prelua bagheta de dirijor și va dicta mersul lucrurilor.

Un concert-experiment, în care doi muzicieni, doi prieteni, își propun să testeze optimismul publicului, încrederea acestuia într-o lume lipsită de griji, cel puțin pentru câteva zeci de minute și, mai ales, predispoziția către buna dispoziție a acestuia.

 

LANSĂRI DE CARTE

MARȚI, 8 MAI 2018, ORA 12,00, AMFITEATRUL 9, UNIVERSITATEA 1 DECEMBRIE 1918 ALBA IULIA

UȘA, o geografie intimă: autor George Banu

Închisă, deschisă sau întredeschisă, ușa este un reper pentru o geografie intimă. Pictura și teatrul îi acordă un loc privilegiat, revelându-i poetica. Dincolo de funcția cartografică, ușa dezvăluie relația noastră cu interiorul și exteriorul. Dar, spunea Maeterlinck, „lumea nu se oprește în pragul ușilor“.

George Banu examinează ușa analizând gesturi cotidiene și existența comunitară, fără a sacrifica dimensiunea ei simbolică. El dezvăluie atracția artiștilor nordici pentru interioare închise, strict ordonate, sau iubirea artiștilor mediteraneeni pentru încăperi tangente grădinilor și pădurilor. Ușa poartă amprenta unei culturi.

O descoperim la mari pictori și la autori celebri, la Rembrandt și Velázquez, la Strindberg și Kafka. Se detașează însă și creatori inediți ce semnează adevărate poeme vizuale: Pieter de Hooch, Hammershøi, Antoni Taulé… La niciunul dintre ei, ușa nu este tăcută… După exploatarea acestei subtile geografii intime, pentru noi ea capătă un sens nebănuit și devine elocventă poetic.

 

MARȚI, 8 MAI 2018, ORA 17,30, FOAIERUL CASEI DE CULTURĂ A STUDENȚILOR

CINE-I ĂSTA?! De și despre HORAȚIU MĂLĂELE. ediție îngrijită de Oana C. Popescu

„Cartea aceasta nu are fluența unui roman. Nici nu și-a propus acest lucru.Sunt doar fragmente din viața unui Om și Artist de excepție, care au scânteieri.

Nu s-a respectat nici cronologia, nici continuitatea tematică. Totuși, iubiți-o! Iubiți-l! Merită!” Oana C. Popescu

JOI, 10 MAI 2018, ORA 12,30, ART CAFE

UNIVERSUL CEHOVIAN ȘI MATERIALIZAREA LUI PRIN COSTUM:autoare Maria Dore

Cartea este un omagiu adus lui Cehov şi personajelor sale profund umane îmbrăcate în costume rafinate, elegante dar mai ales teatrale. Cei care apreciază valoarea universului cehovian vor descoperi noi argumente pentru care Cehov este contemporanul nostru. Să defineşti prin costum un personaj cehovian este astăzi mai greu decât credem. Autoarea cărții scenografa Maria Dore demonstrează pas cu pas cât de importantă este viziunea artistică a creatorului de costume şi ce implică realizarea practică a acestora. O lectură mai mult decât interesantă și utilă celor care iubesc teatrul.

Ștefania CENEAN

VINERI, 11 MAI 2018, ORA 18.00, FOAIER CASA DE CULTURĂ A SINDICATELOR

POVEȘTI CITITE- Colecția multimedia cu texte citite de personalități ale lumii teatrale și literare

 

SÂMBĂTĂ, 12 MAI 2018, ORA 17.00, ART CAFE

Radu Paraschivescu – Dublă lansare de carte / 45min

CARTEA RÂSULUI ȘI A CERCETĂRII. Ce se întâmplă cu creierul dacă înveți cuvinte noi în timp ce faci sex

Un pahar de vin roşu echivalează cu o oră de sport. Peste câţiva ani oamenii vor atinge nemurirea. Ingerarea prafului de zeolit te scapă de cancer. Consumul de ciocolată te face să slăbeşti şi îţi scade glicemia. Bărbaţii care se uită la sâni frumoşi zece minute pe zi îşi prelungesc viaţa cu cinci ani. Bondarii pot învăţa să marcheze goluri. Apa sfinţită din Austria conţine materii fecale. Tatuajele ajută organismul să lupte mai bine împotriva anumitor boli. Femeile cu fundul mare sunt mai sănătoase şi mai inteligente decât celelalte. Mâncarea e mai sănătoasă dacă e fotografiată înainte de consum. Puii de găină au mai multă minte decât copiii. Bărbaţii care poartă cămăşi roz câştigă mai mult decât ceilalţi. Îmbrăţişările vindecă răceala şi gripa.

Toate aceste bazaconii sunt concluzii ale unor aşa-zise studii şi cercetări din Anglia şi România, din Suedia şi Statele Unite, din Germania şi Australia. Asta arată că delirul pseudoştiinţific nu are graniţe şi că naivitatea e speculată la fel de bine în orice colţ al lumii. În concertul imposturii mondiale, România are un loc bine stabilit şi greu de contestat. Radu Paraschivescu pune faţă în faţă şarlatania românească şi omoloagele ei din alte ţări şi de pe alte continente. E greu să stabileşti, la finalul lecturii, cine merită Marele Premiu al neghiobiei. E la fel de greu, pe parcursul ei, să-ţi stăpâneşti râsul. Şi nu uitaţi: fiecare carte vă prelungeşte viaţa cu durata citirii ei. Radu Paraschivescu

DOUĂ MĂTURI STAU DE VORBĂ. Scene românești

Pasiunea pentru superlative rămâne nestinsă în România de-a lungul timpului. Casa de avocatură spirituală a excepționalismului carpatin nu doarme și insistă să susțină, în acest avânt insomniac, că trăim într-un spațiu unde cel mai bun lucru pe care-l putem face e să ne admirăm singuri măreția. România nu e singura țară care se pretinde mare pentru a uita că e mică. Dar e cea care ne interesează, fiindcă în ea trăim. Or, a inventa formule superlative când ești corigent la atâtea criterii elementare trădează un fel de-a fugi din realitate care va trebui introdus rapid în calendarul sporturilor olimpice. O țară lipsită de autostrăzi și spitale se leagănă în iluzia excepționalismului și a fratelui său de cruce, celmaicelismul. O țară plină de analfabeți funcțional se chinuie să-și ilustreze detenta fabricând produse care ies din conturul normalității. O țară cu școli în care plouă și în care veceul e în fundul curții se păcălește singură prin îndelungi artificii cosmetice. O țară unde lumea nu mai citește adulmecă lacom Cartea – e adevărat, a Recordurilor. O țară plină de gropi și de boli cochetează cu vârful clasamentului. O țară cu mortalitatea infantilă cea mai mare din Europa exaltă traiul bun și se visează deasupra celorlalte.”Radu Paraschivescu

SÂMBĂTĂ, 12 MAI 2018, ORA 18.00, FOAIER CASA DE CULTURĂ A STUDENȚILOR

OmulDans:autoare Ludmila Patlanjoglu

“Un talent uriaș cu sclipiri de geniu”, “o imensă fantezie”, “un foarte mare dansator”, “genial coregraf român, internațional cunoscut și recunoscut” – sunt aprecieri care vin din partea unor nume ilustre: Pina Bausch, Maia Plisetkaia, Pierre Cardin, Ioan Holender. Copleșit, Gigi Căciuleanu, întrebat cine este, răspunde simplu: se suis qelqu’un qui danse.Protagonist și creator al unor capodopere scenice, conducător de companii reputate, pedagog, cu vocative, Gigi Căciuleanu este o voce originală și profundă a dansului contemporan. Mărturii, gânduri, confesiuni, poeme, desene dezvăluie o față tainică a artistului.

Gigi Căciuleanu dansează pe foaia albă cu aceeași grație ca pe scenă compunând un “chip cioplit din frânturi de viață, din frânturi de corp, din zdrențe de vis, din picături de hău” Ludmila PATLANJOGLU

DUMINICĂ, 13 MAI 2018, ORA 11.30, FOAIER CASA DE CULTURĂ A STUDENȚILOR

CE FRUMOS RÂD ZMEII CÂND RÂD! autoare Mioara Pop

Înteligentă ideea Mioarei Pop de a fructifica jocul omonimelor într-un basm. Zmeul – personaj fantastic, atât de familiar devoratorilor de povești de toate vârstele și din toate colțurile lumii, întruchipând forțele răului, și zmeul – primul ”aparat” de zbor al copiilor. Numai că zmeul Mioarei Pop e atipic – un zmeu în etate, care își duce bătrânețile triste alături de tăcuta sa soție, la fel de veche ca ani ca el. Un zmeu cu patru capete, fiecare cu personalitatea sa, ieșit din paginile ultimei povești. Celmare, de pildă, e destul de obosit, dar e înțelept și altruist. Mai e și o tufă de alun plângăcios, mai sunt și niște porumbei țopăitori, un cățel rostitor și un altul botezat Cafeluță – nu-i greu de ghicit de ce… – iar povestea lui e un text în text ca în jocul cutia magică. Dar magic cu adevărat e zmeul croit de ei toți din șorțul de bucătărieal zmeoaicei, care îi învelește pe toți și a cărui poveste imaginată de eroul cărții are puteră tămăduitoare.

Dar ce frumos veți râde voi, dragi copii, când veți citi această poveste fermecătoare!

Mircea Petean

CONFERINȚE / DIALOGURI / EXPOZIȚII

MARȚI, 8 MAI 2018, ORA 12.00, AMFITEATRUL 9, UNIVERSITATEA 1 DECEMBRIE 1918 DIN ALBA IULIA

GEORGE BANU în dialog cu MARINA CONSTANTINESCU despre Teatrul și ”spiritul vremii”

Teatrul, artă a prezentului, se definește în raport cu „spiritul timpului”. Aest raport diferă de la un artist la altul trecând de la intuiție premonitorie la ceea ce se va generaliza și reclama  adoptarea supusă  sau, dimpotrivă, rezistența polemică. Prezentul scenei nu se poate împlini fără a căuta relația propice unui artist sau unei echipe cu „timpul” sau, în alți termeni, cu așteptarea colectivă, aceea a epocii. „Spiritul timpului” e el varianta nobilă a ”modei” ?

Marina Constantinescu și George Banu, pornind de la exemple concrete din spațiul românesc și european, își propun să dezbată despre  legătura secretă între identitatea unui artst și determinările exterioare. Această tensiune în variantele ei personale și generaționale va constitui obiectul dezbaterii susținută de cei doi cunoscători aleși ai teatrului modern.

LUNI, 7 MAI 2018, ORA 17.00, GALERIILE DE ARTĂ ALE MUNICIPIULUI ALBA IULIA

MARIANA MIHUȚ-VERNISAJ EXPOZIȚIE DE FOTOGRAFIE (30 min)

De mai bine de o jumătate de veac, o putem vedea pe scenă – niciodată aceeaşi şi de fiecare dată altfel-surprinzătoare. Mariana Mihuţ – o actriţă uriaşă, plină de miez, de nuanţe, de mister, de exuberanţă, de har. E profundă. E consistentă. E generoasa si continuă să ne bucure cu fiecare nouă apariţie.

Miza expoziţiei ce-i este dedicată este dimensiunea printurilor şi diversitatea personajelor jucate. Este o galerie de Ipostaze Mariana Mihuţ. Un traseu fluid pe parcursul căruia se adaugă, imagine după imagine, mereu o altă Mariana Mihuţ, surprinzătoare, fantastică, nouă. O femeie de o frumuseţe şi feminitate fără margini, o actriţă total dedicată unui rol, absorbită complet de trăire. Poze de început de carieră – o frumuseţe ingenuă, pură, cu toţi porii deschişi, absorbind tot. Rolurile se adună, se aşază, apar faţetele, apare surpriza: Mariana Mihuţ poate fi gravă, tăioasă, aspră uneori. Odată intrat în acest traseu, te regăseşti în lumea elitelor actoriceşti şi regizorale. Vârfurile unei generaţii de aur coexistă în jurul Marianei Mihuţ, iar ea este ACTRIŢA prin excelenţă. E exemplificarea clară a unui actor care intră în rol, cum ai intra într-o altă lume, unde nu-ţi mai aparţii. Unde rolul te locuieşte.

Mariana Mihuţ vine de departe, vine din lumea lui Ciulei şi al lui Toma şi a lui Pittiș şi a lui George. Vine dintr-o lume a perfecţiunii actoriceşti.

Dar măsura acestei mari actriţe se vede azi, când, perfect adaptată noilor curente în materie de spectacol, e dorită și preţuită de regizori actuali. Joacă azi pe scenă cu aceeaşi iubire, pasiune, totală dedicare. Cu aceeaşi frumuseţe. Expoziţia este producţia Festivalului Naţional de Teatru 2017.

 

 

SÂMBĂTĂ, 12 MAI 2018, ORA 18.00, FOAIER CASA DE CULTURĂ A STUDENȚILOR

CĂCIULEANU-VERNISAJ EXPOZIȚIE DE FOTOGRAFIE (20min)

Expoziţia – document “Căciuleanu” se construieşte nu numai în jurul dansatorului/coregraf, cum ar fi de aşteptat, ci a unui artist proteiform şi profund modern – poet, grafician, profesor, actor – o personalitate de o exuberanţă creativă ieşită din comun.

Director, de-a lungul timpului, al unor companii de dans renumite (Baletul Teatrului din Nancy, Centrul Naţional Coregrafic de la Rennes, Compania Gigi Căciuleanu de la Paris, Baletul Naţional din Chile), autor a peste 300 de coregrafii, profesor prin vocaţie, susţinâd prin lume numeroase masterclass-uri, autor de poezie şi desenator, personalitate desemnată cu “Ordre des Arts et des Lettres” în grad de Cavaler, când este întrebat cine este, Gigi răspunde simplu, cu imensă modestie: “Sunt cineva care dansează.”

Expoziţia este producţia Festivalului Naţional de Teatru 2016.

MIERCURI, 9 MAI 2018, ORA 19.00, FOAIER CASA DE CULTURĂ A SINDICATELOR

FASCINAȚIA GENIULUI POPULAR ROMÂNESC- VERNISAJ EXPOZIȚIE DE COSTUME (30 min)

Expoziția cu care venim la acestă importantă ediție a Festivalului Internațional de Teatru ”Povești ” de la Alba Iulia reprezintă admirația noastră față de valorile autentice românești reflectate de portul popular, covoarele și țesăturile moștenite din generație în generație ca o zestre inestimabilă a poporului român. În secolul vitezei, în avalanșa digitală, ne-am oprit puțin să reflectăm asupra cusăturile românești realizate cu multă migală, la ia românească care a traversat în mod unic timpul inspirând și astăzi marii creatori de modă din lume. Am ales să pictăm pe costume elemente preluate din diverse surse populare pe criterii subiective. Studentele de la Master -Scenografie UNATC doresc să readucă vizitatorilor în acestă inedită formă un strop din frumusețea, compoziția, culoarea motivelor decorative românești care definesc patrimoniul nostru cultural. Curator și coordonator prof.univ.dr. Ștefania CENEAN

7 – 12 MAI 2018

CASA DE CULTURĂ A STUDENȚILOR / SALA AMFITEATRU

MÂNUIM ÎMPREUNĂ-ATELIER DE MÂNUIRE MARIONETE

COORDONATORI: NUȚI ȘI SORIN DOROBANȚU

„Hai să dăm mână cu mână, mânuind o săptâmână, să creăm spectacol mare fiindcă-n Alba-i sărbătoare.

Așteptam cu nerăbdare întâlnirea cu micii artiști păpușari din Alba-Iulia cu care suntem deja ca o familie. Ne vedem an de an si dăm viață împreună păpușilor și marionetelor care în mâinile lor mici și îndemânatice se mișcă parcă mai fericite și mai vii ca niciodată.

Anul acesta vom încerca să căutam firele micului nostru spectacol în adâncul sufletului poporului român, care și-a înfăptuit unirea chiar aici în inima țării, la Alba-Iulia” Nuți și Sorin Dorobanțu

7 – 12 MAI 2018

CASA DE CULTURĂ A STUDENȚILOR / SALA OGLINZILOR

IDENTITATE-ATELIER DE SCENOGRAFIE

COORDONATOR: ALINA HERESCU, SCENOGRAF

„Ca în fiecare an, îmi place să-mi provoc tinerii creatori, scoțându-i din zona de confort, mai mult sau mai puțin simțitor. Temele alese de mine sunt despre ei (despre noi), din ei (din noi), ne jucăm cu „materialul clientului”. Luăm mult aer în piept și ne aruncăm, liber, în noi înșine. Uau, cât material! Scotocim bine, prin toate cotloanele noastre, extragem esențe și ne jucăm cu ele, cu mijloacele pe care le avem la îndemână, până la asumare, până le expunem în fața tuturor, în cele mai neconvenționale forme creative: Asta sunt eu și asta vreau să spun despre mine! Ăsta nu-i lucru puțin, ba chiar îl consider un demers esențial pentru un artist, un om, poate și mai mult pentru un adolescent aflat la răscruce, când are de făcut alegeri, sau aflat, poate, într-o etapă a negării.

Și dacă tot e un an cu sărbătoare, mi se pare potrivit și ofertant să povestim, cu mijloacele noastre plastice și la fel de neconvenționale, despre identitatea noastră, despre cine suntem, cum ne asumăm asta, despre „a aparține” și despre cum ne raportăm la „întreg”, indiferent de drumul pe care ni-l alegem. Despre cum cresc aripile din rădăcini și cum își pot creea fluturii înrădăcinați, propria țară, propria lume” Alina HerescuDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Premierul Florin Cîțu vrea amenzi pentru persoanele care nu poartă mască: Nu se ia în calcul un lockdown

Publicat

Premierul Florin Cîțu a declarat astăzi că va cere ca polițiștii să fie mai atenți și să aplice amenzi persoanelor care nu poartă mască, având în vedere că acest lucru este obligatoriu.

Cîțu a declarat, într-un interviu acordat pemtru G4Media.ro, că îi va cere ministrului de Interne ca cei care nu poartă corect masca să fie amendați de către polițiști, subliniind că a observat o relaxare și în rândul oamenilor legii, nu doar în ceea ce privește populația.

”Poate va trebui să vorbesc cu domnul ministru de Interne ca să fie mult mai atenți polițiștii și să dea poate amenzi pentru purtatul măștii pe stradă. Am văzut o relaxare și din partea ofițerilor de poliție”, a declarat Florin Cîțu pentru G4Media.ro.

El a precizat că nu autoritățile au relaxat condițiile, „ci oamenii încep să se relaxeze”.

„Mergi pe stradă și vezi foarte mulți oameni fără mască, deși în continuare e obligatoriu să porți mască. De aceea în fiecare ieșire publică transmit mesajul că purtarea măștii e obligatorie. Nu contează tulpina virusului, dacă ai mască – te protejează. Masca, dezinfectarea și distanțarea sunt cele trei lucuri elementare. Aceste lucruri ne-au salvat până acum”, a mai spus premierul.

Cîțu a mai declarat că ținta de vaccinare a 70% din populație până în luna iunie este un scenariu optimist al Guvernului și că cel mai probabil acest procent va fi atins în luna septembrie, cum s-a stabilit inițial.

Premierul a mai spus că este un lucru bun că a ținut ”economia deschisă” și că nu se ia în calcul un lockdown, chiar dacă experții se așteaptă ca numărul de cazuri de Covid-19 să crească în perioada următoare.

Interviul integral, pe G4Media.ro

Sursa: G4Media

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ORA de VARĂ 2021: Când vor fi date ceasurile cu o oră înainte. Ce se întâmplă cu ora de vară în România

Publicat

ora de vara

Ora de vară 2021, când ceasurile se vor da cu o oră înainte, va fi în noaptea de 27 spre 28 martie.

Duminică, 28 martie 2021, va fi cea mai scurtă zi din an: va avea 23 de ore în loc de 24. Ceasul se dă înainte cu o oră și, astfel ora 3:00 va deveni ora 4:00.

Ora de vară se aplică în fiecare an, în ultima duminică din martie, când ora 3.00 devine ora 4.00.

Orarul de vară se aplică până în ultima duminică a lunii octombrie (31 octombrie).

ORA DE VARĂ 2021: Va fi schimbat sistemul în România?

În 26 martie 2019, eurodeputații iau votat renunțarea la schimbarea orei de două ori pe an, începând din 2021. Anterior, după un sondaj realizat în tot spaţiul comunitar, Comisia Europeană a propus renunțarea la schimbarea sezonieră a orei.

Prin urmare, fiecare stat trebuie să decidă dacă rămâne pe ora de vară sau pe cea de iarnă.

Europarlamentarul Tudor Ciuhodaru a dat detalii despre schimbarea orei de vară, în acest context.

Pentru România, situația ar fi incertă pentru că țara noastră nu ar fi informat Uniunea Europeană.

”Statele care vor să rămână pe ora de vară schimbă ultima dată ora acum, în ultima duminică din martie, iar cei care vor să rămână pe ora de iarnă vor schimba ultima dată în octombrie.

Așa ar trebui să procedeze și România, iar țara noastră trebuia să anunțe Uniunea Europeană până în aprilie 2020. Toate statele membre trebuiau să anunțe.

Există niște măsuri care trebuie armonizate la nivel european, inclusiv ceea ce înseamnă transport transfrontalier, program avioane, etc.”, a declarat Tudor Ciuhodaru, pentru dcnews.ro.

O propunere legislativă pentru abrogarea Ordonanţei Guvernului nr. 20/1997 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României (L281/2018) a fost respinsă de Senat, ca primă Cameră sesizată, în 29 mai 2018.

La data respectivă, nici Guvernul României nu susţinea adoptarea acestei iniţiative legislative.

ORA DE VARĂ 2021: Când și de ce a fost introdus sistemul Ora de Vară

Americanul Benjamin Franklin a sugerat, în 1784, această metodă, într-o satiră, în care menţiona că s-ar realiza o economie de lumânări prin folosirea luminii de dimineaţă a soarelui.

Ideea folosirii orei de vară este atribuită însă neozeelandezului George Vernon Hudson, entomologul care a susţinut că ar avea nevoie de mai multă lumină pentru a studia insectele şi a venit cu această idee în 1895.

Schimbarea orei a fost aplicată, pentru prima dată, în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva țări din Europa.

Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând cu anul 1916 (între 30 aprilie — 1 octombrie).

Au urmat britanicii, ce au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai — 16 octombrie), apoi Belgia, Danemarca, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia.

Pe continentul european, schimbarea se face în toate țările, cu excepția Islandei, Belarusului și Rusiei.

Schimbarea, însă, nu este simultană în toate țările, din cauza diferenței de fus orar. În unele țări, trecerea se realizează în prima duminică a lunii aprilie.

În prezent mecanismul prin care se schimbă ora, primăvara și toamna, respectiv trecerea la ora de vară și la ora de iarnă, este folosit în peste 100 de țări din lumea întreagă.

ORA DE VARĂ 2021 în România

În România, schimbarea orei a fost introdusă prima dată în anul 1932.

În 1979, România a semnat Convenția fusurilor orare, iar în 1997, prin ordonanță guvernamentală, orarul de vară a fost corelat cu cel practicat în țările UE.

La nivelul Uniunii Europene, trecerea la ora de vară se face similar în toate statele, în aceeași zi.

Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.

Sistemul are ca scop folosirea luminii Soarelui pe o perioadă cât mai lungă din zi.

În acest mod, activitățile se desfășoară cât mai mult posibil pe lumină naturală, iar acest lucru este benefic din cel puțin două puncte de vedere.

Lumina naturală, spre deosebire de cea artificială, este un stimulator al tonusului fizic și psihic.

În al doilea rând, prin trecerea la ora de vară se economisește și energia electrică necesară iluminatului artificial.

ORA DE VARĂ 2021: Cum ne afectează trecerea la Ora de Vară

Schimbarea orei, fie ea de vară sau de iarnă, are, de cele mai multe ori, repercusiuni asupra psihicului și sănătății populației care are nevoie de o anumită perioadă de acomodare.

Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic și odată cu el pot surveni și dereglări hormonale, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului.

Trecerea la ora de vară poate declanșa scăderea vigilenței și chiar oboseală accentuată.

Studii recente au arătat că schimbarea orei poate afecta în cazuri extreme sănătatea mintală.

Potrivit unei cercetări efectuate de oameni de știință australieni, numărul de sinucideri este mai mare în primele săptămâni după trecerea la ora de vară față de restul anului.

Mai mult, studiile arată că în perioada imediat următoare trecerii la ora de vară au loc mai multe accidente rutiere decât în mod normal.

Asta tocmai pentru că această schimbare favorizează apariția oboselii și a lipsei de atenție în cazul multor persoane.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Cele mai bine plătite joburi din Uniunea Europeană. Domeniile și țările în care se câștigă cel mai bine

Publicat

Industria informaţiei şi comunicaţiilor era în 2018 cel mai bine plătit sector în 12 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene şi al doilea cel mai bine plătit sector în alte patru ţări, arată datele publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

De asemenea, un nivel ridicat al salarizării se înregistrează în domeniul activităţi financiare şi de asigurări. Deşi era în 2018 cel mai bine plătit sector în doar patru state membre ale UE (Franţa, Ungaria, Malta şi Suedia), acesta este pe locul doi în 16 ţări şi pe locul trei în şase state membre.

Un alt domeniu unde se obţin câştiguri ridicate este producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, care este cel mai bine plătit sector în şase state membre UE şi al doilea în alte două ţări.

La polul opus, în 2018, cel mai scăzut nivel al salarizării se înregistra în activităţile legate de servicii de cazare şi alimentaţie publică în toate statele membre UE, exceptând Grecia, Malta şi Slovenia (unde este al doilea cel mai scăzut nivel al salarizării) şi Croaţia (al treilea cel mai scăzut nivel al salarizării).

Al doilea cel mai scăzut nivel al salarizării este în domeniul serviciilor administrative şi de asistenţă în 12 din cele 27 de state membre ale UE şi al treilea cel mai scăzut în trei ţări (Grecia, Croaţia şi Slovenia).

Educaţia este cea mai bine plătită activitate economică în Luxemburg şi a doua cea mai bine plătită în Cipru, în 2018.

Deşi sectorul comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, reparaţiile de autovehicule şi motociclete este în medie el mai bine plătit din Grecia, se situează printre industriile cu câştiguri scăzute în majoritatea statelor membre ale UE.

Câştigurile în construcţii se află la nivelul de mijloc în majoritatea statelor membre ale UE şi este al şaselea cel mai bine plătit sector în Polonia şi al şaptelea cel mai bine plătit sector în Estonia, Letonia, Olanda şi Suedia.

În contrast, în 2018, cel mai scăzut nivel al salarizării în sectorul construcţii s-a înregistrat în Malta şi a fost, de asemenea, printre cele mai scăzute în Croaţia şi România (al doilea cel mai scăzut), precum şi în Ungaria, Portugalia şi Slovenia (al treilea cel mai scăzut).

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a fost trimis în judecată de DNA. Este acuzat că a luat mită 800.000 de dolari

Publicat

Dosarul în care fostul premier Călin Popescu Tăriceanu este acuzat de luare de mită a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, anunță reprezentanții Direcției Naționale Anticorupție. Procurorii au propus și menţinerea măsurilor asiguratorii dispuse asupra bunurilor fostului premier.

Potrivit procurorilor DNA, în anul 2007, pe când era premier, Călin Popescu Tăriceanu ar fi cerut și primit, în cursul anului 2008, în mod indirect, de la reprezentanții unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 de dolari, în schimbul exercitării atribuțiilor sale de premier în așa fel încât să fie adoptate o serie de hotărâri favorabile companiei.

„Suma totală de 800.000 USD, reprezentând comisionul plătit de reprezentanții firmei austriece, prin intermediul unor companii offshore, ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată unei firme de consultanță”, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Rechizitoriul întocmit de procurorii DNA, arată cau fost adoptate o serie de hotărâri favorabile companiei, respectiv hotărârile de guvern nr. 199/2008, 634/2008, 1193/2008 şi 1451/2008.

„Fapta de pretindere a prim-ministrului Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu s-ar fi realizat, în perioada aprilie – mai 2007, în mod indirect, prin intermediul unui om de afaceri, trimis în judecată în anul 2019 pentru complicitate la luare de mită, care ar fi solicitat în numele prim-ministrului un comision de 10% din valoarea actelor adiţionale/plăţilor la un contract comercial derulat de compania austriacă, în schimbul adoptării hotărârilor de guvern care urmau să permită acest lucru, conform intereselor companiei”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurori.

Fapta de primire de către prim-ministrul Călin Popescu-Tăriceanu, în cursul anului 2008, în mod indirect, s-ar fi realizat prin două acţiuni. Astfel, el a primit suma de 500.000 de dolari în 07.11.2008, respectiv 300.000 de dolari în 25.11.2008.

„Suma totală de 800.000 de dolari, reprezentând comisionul plătit de reprezentanţii firmei austriece, prin intermediul unor companii offshore, ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată unei firme de consultanţă”, precizează procurorii anticorupție.

În vederea confiscării obiectului infracţiunii de luare de mită, în cauză s-a dispus sechestru asigurator pe bunuri imobile aparţinând suspectului Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton până la concurenţa sumei de 800.000 USD, echivalent în lei 3.204.640 de lei.

„Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, au arătat procurorii.

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate