Eveniment
Lupii și câinii au început să se împerecheze în Carpați. Hibrid descoperit în premieră, în timpul unui studiu de monitorizare
Lupii și câinii maidanezi au început să se împerecheze în Munții Carpați, arată un studiu de monitorizare genetică realizat de echipa Fundației Conservation Carpathia în perioada 2018–2020.
Un hibrid între cele două specii, descoperit în premieră în timpul unui studiu de monitorizare genetică, arată că în Carpații Meridionali, într-o zonă pilot de 1.400 km², sunt 47 de lupi și un hibrid între lup și câine.
Concret, lupii sunt împărțiți în șase haite.
Studiul arată pentru prima dată în România prezența hibridizării dintre lupi și câini, un pericol care poate duce la declinul speciei, observat deja în alte țări ale Europei.
Fundația Conservation Carpathia a finalizat studiul de monitorizare genetică la specia lup (Canis lupus), determinând astfel numărul lupilor din Carpații Meridionali, pe o suprafață de 1.400 km²
Studiul a analizat amprentele genetice ale speciei, echipa de monitorizare a faunei colectând 503 probe non invazive de ADN: probe de urină pe zăpadă, excremente, fire de păr lăsate de lupi.
Cum s-a desfășurat studiul
Acestea au fost analizate la un laborator specializat din Slovenia, fiind urmăriți 16 markeri genetici specifici canidelor, dar și un marker genetic suplimentar pentru identificarea sexului.
Datele au fost corelate cu rezultatele imaginilor de pe camerele de luat vederi instalate pe principalele trasee utilizate de lupi în aria de studiu.
Pe baza frecvenței cu care au fost observați indivizii pe camerele instalate de cercetători în pădure, a fost estimată abundența și densitatea populației, parametri esențiali pentru protejarea acestei specii și pentru punerea în practică a unei strategii de conviețuire cu comunitățile locale.
FOTO VIDEO: (c)Fundatia Conservation Carpathia
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News