Connect with us
Publicitate

Actualitate

MAE: România nu a transpus anul trecut 21 de directive UE și riscă sancțiuni. Alte 27 de directive au termen 2017

Publicat

ministerul afacerilor externe_MAE sediu România nu a transpus în 2016 în legislația națională 21 de directive UE, termenul fiind depășit, și riscă sancțiuni financiare prin infringement, iar în 2017 trebuie să transpună alte 27 de norme europene, potrivit unui document întocmit de MAE și transmis Parlamentului. Unele legi menite să rezolve problema au fost clasate după formarea noului Parlament pentru că nu au fost discutate, nici ele, la timp, potrivit News.ro.

Documentul transmis Parlamentului a fost întocmit de MAE, care asigură coordonarea interministerială privind transpunerea directivelor. „În cursul anului 2016 au fost promovate de către Guvern mai multe proiecte de acte normative primare (sub formă de legi, ordonanțe, ordonanțe de urgență), care transpun directive UE. Pentru unele dintre directive, termenul de transpunere a fost depășit, fiind declanșate acțiuni în constatarea neîndeplinirii obligației de comunicare a măsurilor naționale de transpunere a acestora”, informează MAE.

Ministerul, prin ministrul delegat pentru afaceri europene, avertizează că România riscă sancțiuni dacă problemele nu sunt rezolvate.

„În scopul evitării sancțiunilor pecuniare care ar putea fi impuse României ca urmare a necomunicării acelor normative de transpunere pentru directivele restante, este absolut necesar ca respectivele proiecte să fie adoptate, publicate în Monitorul Oficial al României și notificate Comisiei cu maximă celeritate”, se arată în document.

Comisia Europeană a decis că, în cazul în care statul membru vizat de sancțiuni se conformează după momentul sesizării Curții de Justiție a UE, ea nu va mai putea interveni, iar instanța UE va putea aplica sancțiunile financiare, astfel încât MAE cere ca toate directivele să fie transpune înainte ca nerespectarea termenelor de către România să fie adusă în atenția Curții de Justiție.

În total, sunt 21 de directive care nu au fost transpuse, dintre care 11 sunt directive UE care au corespondent normativ în procedura parlamentară actuală, iar alte 10 sunt directive UE care urmează să fie transpuse în lege prin proiecte aflate în acest moment încă la nivelul Guvernului, pentru elaborare, avizare sau aprobare.

În trei cazuri, însă, proiectele Guvernului au fost aprobate, trimise Parlamentului și puse în dezbaterea Legislativului, însă toate aceste proceduri vor fi reluate pentru că deputații și senatorii nu au discutat proiectele în timp util, din cauza alegerilor parlamentare. Astfel, proiectele sunt preluate de la o legislatură la alta doar dacă ele au fost incluse pe ordinea de zi a comisiilor sau a plenului, însă în cazul celor trei, deși există timp pentru acest lucru, nu a fost îndeplinită cerința constituțională și au fost astfel clasate.

Directivele restante se referă la probleme precum libera circulație, restituirea obiectelor culturale care au părăsit ilegal teritoriul unui stat membru, recunoașterea calificărilor profesionale, sancțiunile penale pentru abuzul de piață, soluționarea alternativă a litigiilor, protecția victimelor criminalității, drepturile de autor, combustibilii alternativi, reducerea consumului de pungi din plastic și mandatele europene de arestare.

 sursa: hotnews.ro, news.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate