Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Mai multe ONG-uri propun respingerea subvențiilor sociale, pe motiv că legea e puțin aplicabilă și banii vor ajunge doar la cei din mediul rural

Publicat

Mai multe ONG-uri au cerut, luni, deputaţilor din Comisia de muncă să respingă proiectul de lege privind subvenţionarea serviciilor sociale, explicând că adoptarea acestuia ar însemna o lege foarte puţin aplicabilă care ar lăsa mii de beneficiari fără servicii sociale.

Organizaţiile neguvernamentale au încercat să convingă parlamentarii, luni, în cadrul unei dezbateri publice, că proiectul de lege privind subvenţionarea serviciilor sociale acordate de ONG-uri şi culte trebuie respins din cauza faptului că modificările pe care le-ar aduce ar fi în detrimentul beneficiarilor şi ar însemna costuri şi mai mari pentru bugetul de stat.

Principalele modificări care nemulţumesc organizaţiile neguvernamentale se referă la faptul că sumele de la bugetul de stat, cu destinaţia de subvenţii, se vor acorda doar furnizorilor de servicii sociale din comunităţile rurale şi în localităţile cu o populaţie de până la 10.000 de locuitori şi doar pentru primii trei ani de funcţionare.

O altă prevedere contestată se referă la nivelul subvenţiei acordate, acesta neputând depăşi 50 la sută din costul standard pe beneficiar pentru un tip de serviciu social stabilit conform legii.

Reprezentanţii Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV), iniţiatorul proiectului de act normativ, au explicat că acesta a apărut ca urmare a unei recomandări a Curţii de Conturi care a atras atenţia că este o problemă în ce priveşte verificarea sumelor acordate, pentru că acest lucru nu poate fi realizat la modul real lună de lună.

Reprezentanţii ONG-urilor au reclamat însă faptul că proiectul de act normativ a fost elaborat fără să existe în prealabil o analiză privind necesarul în domeniul social şi au cerut identificarea unui mecanism eficient, astfel încât să nu se mai ajungă la tăierea subvenţiilor de la un an la altul.

„Organizaţiile neguvernamentale nu pot prelua responsabilitatea statului în ceea ce priveşte finanţarea integrală a serviciilor oferite beneficiarilor deserviţi, astfel miile de beneficiari actuali deserviţi de ONG-uri, se vor reîntoarce către serviciile publice şi asistarea lor va atrage după sine cheltuieli semnificativ mai mari pentru bugetul de stat sau bugetele locale. Proiectul de lege îşi propune să plaseze responsabilitatea finanţării serviciilor la nivelul autorităţilor locale fară a se baza pe o analiză de impact care să demonstreze că autorităţile publice locale sunt pregătite sau dispun de fonduri pentru a acoperi serviciile de care au nevoie beneficiarii actuali”, a spus Daniela Gheorghe, directorul executiv de la Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC).

Aceasta a precizat că 60 la sută din centrele de zi, care au funcţionat până în 2002 – 2003, au fost închise după ce au trecut la autorităţile locale.

De asemenea, Daniela Gheorghe a atras atenţia asupra faptului că avizarea favorabilă a acestui proiect de lege va contribui la restricţionarea accesului direct la servicii sociale pentru mii de beneficiari actuali de la bugetul de stat (copii, vârstnici, persoane cu handicap, persoane în nevoie) care nu sunt din mediul rural sau care nu vor beneficia de serviciile subvenţionate conform noii legi în primii trei ani de funcţionare. Totodată, aceasta a amintit că nu există standarde de cost pentru serviciile sociale, acesta fiind şi unul dintre motivele pentru care Curtea Constituţională a respins Legea descentralizării.

Directorul de programe de la Organizaţia „Salvaţi Copiii”, George Roman, a semnalat faptul că prin dispariţia unor servicii sociale, asigurate în prezent de ONG-uri cu ajutorul acestor subbvenţii, vor creşte şi mai mult cheltuielile pe care statul va trebui să le asigure, explicând că pentru un asistent maternal care ar prelua un beneficiar aflat într-un serviciu social acum, statul ar trebui să aloce o sumă de câteva ori mai mare.

Deputaţii din Comisia de muncă discută marţi proiectul de Lege privind subvenţionarea din fonduri publice a serviciilor sociale acordate de asociaţii, fundaţii şi cultele recunoscute de lege.

Sursa: mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax