Connect with us
Advertisement

Economie

Majorarea salariilor pentru bugetari, votată de Parlament. Categoriile de salariați care vor avea venituri mai mari

Publicat

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege care prevede că funcţionarii publici şi personalul contractual din Ministerele Transporturilor şi Culturii, precum şi din serviciile deconcentrate subordonate vor beneficia de majorarea cu 15% a salariilor de bază pentru complexitatea muncii.

De asemenea, personalul care lucrează la proiecte cu fonduri europene va beneficia de majorarea salariilor de bază până la 50%, mai prevede proiectul adoptat.

S-au înregistrat 195 voturi ‘pentru’, 46 ‘contra’ şi 8 abţineri, Camera Deputaților fiind for decizional.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice şi pentru completarea Legii nr.7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar cu un nou articol:

  • personalul din instituţiile şi/sau autorităţile publice nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri externe rambursabile să beneficieze de majorarea salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţii, indemnizaţiilor de încadrare cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat, majorarea aplicându-se proporţional cu timpul efectiv alocat activităţilor pentru fiecare proiect.

Totodată, proiectul vizează completarea Legii nr.7/2006, în sensul că detaşarea sau transferul funcţionarului public se dispune, de regulă, doar în cadrul autorităţilor publice sau al instituţiilor publice prevăzute de lege.

Deputaţii au introdus un amendament prin care se prevede majorarea cu 15% şi a salariilor de bază din Ministerele Transporturilor şi Culturii, faţă de cele majorate în prezent din Ministerele Finanţelor, Muncii, Mediului, Dezvoltării, Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Sănătăţii şi Educaţiei.

Majorări de salarii cu 15% pentru funcționari publici

Beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%, funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul aparatului:

  • Ministerului Finanţelor
  • Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale
  • Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor
  • Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei
  • Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene
  • Ministerului Sănătăţii
  • Ministerului Educaţiei
  • Ministerului Culturii
  • Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii
  • Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate
  • şi din instituţiile aflate în subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestora
  • funcţionarii publici din cadrul aparatului Administraţiei Prezidenţiale, Secretariatului General al Guvernului, Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Ministerului Justiţiei
  • funcţionarii publici parlamentari din serviciile Parlamentului.

De aceeaşi majorare vor beneficia şi funcţionarii publici şi personalul contractual din serviciile publice deconcentrate ale instituţiilor din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestor ministere.

Noi prevederi pentru personalul care ocupă funcții publice parlamentare

Potrivit proiectului, condiţiile de vechime în specialitate necesară pentru ocuparea funcţiilor publice parlamentare de conducere din structurile de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului vor fi stabilite de către Birourile permanente reunite ale celor două Camere, iar vechimea minimă în specialitate necesară pentru ocuparea funcţiilor publice parlamentare de execuţie se stabileşte de către Birourile permanente reunite ale celor două Camere, la propunerea secretarilor generali ai Camerei Deputaţilor şi Senatului.

În prezent, vechimea minimă necesară pentru ocuparea funcţiilor parlamentare de execuţie sunt stabilite de comun acord de către secretarii generali ai celor două Camere ale Parlamentului.

Detaşarea sau transferul funcţionarului public parlamentar se dispune doar în cadrul autorităţilor publice sau al instituţiilor publice cărora li se aplică prezenta lege.

Prin excepţie, detaşarea sau transferul se poate dispune de pe funcţia publică parlamentară şi pe o funcţie publică generală, cu respectarea condiţiilor prevăzute de lege, mai prevede proiectul adoptat.

De asemenea, vechimea minimă în specialitate necesară funcţiilor publice parlamentare de execuţie în vederea detaşării sau transferului se stabileşte de către Birourile permanente reunite ale celor două Camere, la propunerea secretarilor generali ai Camerei Deputaţilor şi Senatului, iar echivalarea acestora se face cu funcţiile publice generale.

Raportul de serviciu se poate suspenda la cererea motivată a funcţionarului public parlamentar, în situaţia concediilor fără plată pentru studii sau pentru alte interese personale, pe o durată cumulată de cel mult 7 ani în perioada exercitării funcţiei publice parlamentare pe care o deţine. Durata suspendării se stabileşte prin acordul părţilor, mai stabileşte proiectul.

Începând cu luna următoare celei în care intră în vigoare prezenta lege, salariile de bază ale personalului din serviciile Parlamentului se stabilesc la nivelul maxim de salarizare aflat în plată în cadrul Camerei Deputaţilor sau Senatului, după caz, corespunzător fiecărei funcţii şi gradaţii de vechime în muncă.

Majorare salarii bugetari: Și profesorii-antrenori vor primi mărire salarială

Tot marți a fost votat proiectul de lege prin care cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor, indemnizaţiilor de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu o pătrime din diferenţa de salariu prevăzută de Legea salarizării unitare 153/2017, de la 1 iulie.

Proiectul de lege a avut iniţial ca obiect de reglementare modificarea Legii-cadru nr.153/2017, în sensul includerii profesorilor-antrenori din cadrul grupurilor sportive şcolare şi universitare în categoria personalului didactic care beneficiază de o majorare de 10% a salariului de bază.

Proiectul a trecut în forma iniţială de Senat, iar la Camera Deputaţilor i s-au adăugat mai multe amendamente.

Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Au fost 206 voturi „pentru”, 52 „împotrivă” şi 8 abţineri.

Majorări de salarii pentru diriginți și profesori

„Personalul didactic care îndeplineşte funcţia de diriginte, profesor/antrenor grupa de performanţă din cadrul cluburilor sportive şcolare sau cluburilor sportive universitare, învăţătorii, educatoarele, institutorii, profesorii pentru învăţământul primar, profesorii pentru învăţământul preşcolar beneficiază de o majorare de 10% a salariului de bază”, se arată în proiect.

Un alt amendament adoptat la Cameră spune că la articolul 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative se introduc două noi alineate.

„Prin excepţie de la prevederile alin. (1), începând cu data de 1 iulie 2022, cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare lunară şi indemnizaţiile lunare de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021.

Măsuri aplicate de la 1 iulie 2022

Începând cu data de 1 iulie 2022, pentru personalul nou încadrat, pentru personalul numit/încadrat în aceeaşi instituţie/autoritate publică pe funcţii de acelaşi fel, inclusiv pentru personalul promovat în funcţii sau în grade/trepte profesionale, în perioada ianuarie-iunie 2022, cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază aceste categorii de personal se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cele din luna iunie 2022″, menţionează cele două noi alineate.

sursa: Agerpres

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Petru

    marți, 31.05.2022 at 13:35

    Au majorat salariile la toți trântorii din România ,dar celor care efectiv aduc pâinea pe mesele româniilor…… Salar de 1360 ron.Să vă fie rușine!!!

  2. sd

    marți, 31.05.2022 at 13:41

    Pai cine le plateste?
    Daca continuati asa in curand o sa ramaneti doar bugetari in tara

  3. Chiatra

    miercuri, 01.06.2022 at 03:12

    Oare cu ce procent ati marit pensiile ? De fapt le-ati mai dat bani de o scobitoare si un chibrit, ca sa aiba cu ce sa va dea foc, sau sa mai aprinda o lumanare pt vesnica voastra pomenire.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement