Connect with us
Advertisement

Actualitate

Majorarea salariului asistenților sociali, logopezilor și sociologilor angajați ai unităților sanitare. PROIECT, la Senat

Publicat

Un parlamentar propune modificarea legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, în sensul majorării salariilor asistenților sociali, logopezilor și sociologilor angajați ai unităților sanitare. Potrivit acestuia, cele trei categorii de personal sanitar cu studii superioare sunt singurele care nu beneficiază de mărirea salariului de bază aferent anului 2022. 

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 22 septembrie 2020.

Potrivit inițiatorului, deputatul PSD Oana-Consuela Florea, deși mai putin cunoscute și înțelese, activitatea și responsabilitățile asistenților sociali din unitățile sanitare, compartimente de primiri urgențe, etc. sunt reglementate de numeroase acte normative, care contribuie la definirea rolului asistentului social în echipa medicală pluridisciplinară.

Asistentul social promovează și respectă drepturile copilului și drepturile omului, oferă consiliere pentru întocmirea actelor de naștere, a actelor de stare civilă, pentru obținerea certificatului de încadrare în grad de handicap pentru copil sau persoana adultă, sesizează DGASPC în situații de violență domestică, violență asupra copilului sau vârstnicului, îndrumă și sprijină beneficiarul/pacientul și/sau familia acestuia către instituțiile abilitate pentru soluționarea problemei, etc.

Munca fiecărui asistent social în echipa medicală pluridisciplinară presupune buna colaborare cu medicul curant, asistenta medicală, infirmiera, alți profesioniști, membrii familiei pacientului, contribuie la depășirea dificultăților și problemelor pacientului, afectat de starea de boală, dar și de problemele sociale.

Potrivit inițiatorului, propunerea legislativă corectează „nedreptatea făcută asistenților sociali, logopezilor și sociologilor angajați ai unităților sanitare, care sunt excluși de la mărirea salariului de bază aferent anului 2020 din modificările succesive aduse Legii – cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice prin Legiile nr. 51 din 27 aprilie 2020 și nr. 64 din 21 mai 2020.

Scopul principal al legilor de modificare menționate a fost să îndrepte greșeala excluderii unor categorii de personal din sistemul sanitar din Legea – cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Dar, acestea nu erau singurele nedreptățite, celelalte trei menționate anterior fiind excluse în continuare de la aceste drepturi într-un mod total nejustificat și au rămas singurele categorii de personal sanitar cu studii superioare care nu beneficiază de mărirea salariului de bază aferent anului 2022.

Ca urmare, este absolut necesară îndreptarea acestei erori, pentru a preîntâmpina discriminările și disfuncționalitățile din cadrul echipei pluridisciplinare din unitatea sanitară, prin includerea în Legea – cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice și a personalului care ocupă funcțiile de asistent social, logoped și sociolog”.

Proiectul întroduce la articolul 38 al legii, după alineatul (4.4) se introduce un nou alineat, alineatul (4.5), cu următorul cuprins: „Prin excepție de la prevederile alin. (4), personalul din sistemul sanitar care ocupă funcțile de asistent social, logoped și sociolog potrivit anexei nr. II, beneficiază, începând cu data de 1 ianuarie 2021, de salariile de bază prevăzute de lege pentru anul 2022”.

La anexa nr. II capitolul I punctul 2 litera b) subpunctul b.l, numerele curente 5-7 și 11-14 se modifică și vor avea următorul cuprins:

La anexa nr. II capitolul I punctul 2 litera b) subpunctul b.3, numerele curente 1-3 și 7-10 se modifică și vor avea următorul cuprins:

La anexa nr. II capitolul I punctul 2 litera b) subpunctui b.4, numerele curente 5-7 și 11-14 se modifică și vor avea următorul cuprins:

Potrivit inițiatorului, „în consecință, se impune corectarea Legii-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, la capitolul I, punctul 2, litera b), și trecerea asistenților sociali pe același nivel de salarizare cu psihologii, în conformitate cu Anexa II, capitolul I, punctul 3, subpunctul 3.2, ambele categorii profesionale având același nivel de pregătire universitară, precum și statut de profesii reglementate prin legi speciale, fiind profesii liberale”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement