Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Majorarea salariului asistenților sociali, logopezilor și sociologilor angajați ai unităților sanitare. PROIECT, la Senat


Publicat

Un parlamentar propune modificarea legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, în sensul majorării salariilor asistenților sociali, logopezilor și sociologilor angajați ai unităților sanitare. Potrivit acestuia, cele trei categorii de personal sanitar cu studii superioare sunt singurele care nu beneficiază de mărirea salariului de bază aferent anului 2022. 

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 22 septembrie 2020.

Potrivit inițiatorului, deputatul PSD Oana-Consuela Florea, deși mai putin cunoscute și înțelese, activitatea și responsabilitățile asistenților sociali din unitățile sanitare, compartimente de primiri urgențe, etc. sunt reglementate de numeroase acte normative, care contribuie la definirea rolului asistentului social în echipa medicală pluridisciplinară.

Asistentul social promovează și respectă drepturile copilului și drepturile omului, oferă consiliere pentru întocmirea actelor de naștere, a actelor de stare civilă, pentru obținerea certificatului de încadrare în grad de handicap pentru copil sau persoana adultă, sesizează DGASPC în situații de violență domestică, violență asupra copilului sau vârstnicului, îndrumă și sprijină beneficiarul/pacientul și/sau familia acestuia către instituțiile abilitate pentru soluționarea problemei, etc.

Munca fiecărui asistent social în echipa medicală pluridisciplinară presupune buna colaborare cu medicul curant, asistenta medicală, infirmiera, alți profesioniști, membrii familiei pacientului, contribuie la depășirea dificultăților și problemelor pacientului, afectat de starea de boală, dar și de problemele sociale.

Potrivit inițiatorului, propunerea legislativă corectează „nedreptatea făcută asistenților sociali, logopezilor și sociologilor angajați ai unităților sanitare, care sunt excluși de la mărirea salariului de bază aferent anului 2020 din modificările succesive aduse Legii – cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice prin Legiile nr. 51 din 27 aprilie 2020 și nr. 64 din 21 mai 2020.

Scopul principal al legilor de modificare menționate a fost să îndrepte greșeala excluderii unor categorii de personal din sistemul sanitar din Legea – cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Dar, acestea nu erau singurele nedreptățite, celelalte trei menționate anterior fiind excluse în continuare de la aceste drepturi într-un mod total nejustificat și au rămas singurele categorii de personal sanitar cu studii superioare care nu beneficiază de mărirea salariului de bază aferent anului 2022.

Ca urmare, este absolut necesară îndreptarea acestei erori, pentru a preîntâmpina discriminările și disfuncționalitățile din cadrul echipei pluridisciplinare din unitatea sanitară, prin includerea în Legea – cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice și a personalului care ocupă funcțiile de asistent social, logoped și sociolog”.

Proiectul întroduce la articolul 38 al legii, după alineatul (4.4) se introduce un nou alineat, alineatul (4.5), cu următorul cuprins: „Prin excepție de la prevederile alin. (4), personalul din sistemul sanitar care ocupă funcțile de asistent social, logoped și sociolog potrivit anexei nr. II, beneficiază, începând cu data de 1 ianuarie 2021, de salariile de bază prevăzute de lege pentru anul 2022”.

La anexa nr. II capitolul I punctul 2 litera b) subpunctul b.l, numerele curente 5-7 și 11-14 se modifică și vor avea următorul cuprins:

La anexa nr. II capitolul I punctul 2 litera b) subpunctul b.3, numerele curente 1-3 și 7-10 se modifică și vor avea următorul cuprins:

La anexa nr. II capitolul I punctul 2 litera b) subpunctui b.4, numerele curente 5-7 și 11-14 se modifică și vor avea următorul cuprins:

Potrivit inițiatorului, „în consecință, se impune corectarea Legii-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, la capitolul I, punctul 2, litera b), și trecerea asistenților sociali pe același nivel de salarizare cu psihologii, în conformitate cu Anexa II, capitolul I, punctul 3, subpunctul 3.2, ambele categorii profesionale având același nivel de pregătire universitară, precum și statut de profesii reglementate prin legi speciale, fiind profesii liberale”.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

UPDATE FOTO: INCENDIU la Sebeș. A luat foc acoperișul unei case. Intervin pompierii cu trei autospeciale

Publicat

Pompierii de la Garda de Intervenție Sebeș au fost chemați să acționeze, sâmbătă seara, pentru stingerea unui incendiu în municipiu.

Din primele date, este vorba despre un incendiu izbucnit la acoperișul unei case de locuit din Sebeș.

Potrivit ISU Alba, incendiul se manifestă generalizat la acoperisul unei case pe aproximativ 70 mp, cu extindere la acoperișul altei case alipite, pe aproximativ 60 mp.

Intervin echipaje de pompieri cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD.

UPDATE, ora 23.24: Incendiul a fost localizat, nu mai există pericol de propagare. Nu sunt persoane rănite. Forțele de interventie acționează în continuare pentru lichidarea tuturor focarelor (ISU Alba).

sursă imagini: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Intervenție Salvamont Alba pentru recuperarea unor turiști rămași blocați pe munte, lângă Sălciua. Au sunat la 112

Publicat

Serviciul Public Județean Salvamont Salvaspeo Alba a intervenit, sâmbătă seara, pentru recuperarea unor turiști din zona montană de lângă Sălciua. Intervenția a fost necesară în urma unui apel la 112.

Salvatorii montani din cadrul Serviciul Public Județean Salvamont Alba au intervenit în zona comunei Salciua pentru a ajuta trei turiști din Turda.

Potrivit Salvamont Alba, turiștii nu erau echipați corespunzător pentru drumeții pe timp de noapte.

Vezi și Salvamont: 50 de REGULI și SFATURI pentru drumeții în siguranță pe munte

Cele trei persoane au fost aduse în siguranță la baza muntelui.

La acțiune au participat trei salvatori montani și doi voluntari.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Autoritățile române cer sprijin internațional în pandemie. Este nevoie de medicamente, personal medical și echipamente

Publicat

Comitetul pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat, sâmbătă, o solicitare de asistență internațională prin Mecanismul European de Protecție Civilă.

Sunt necesare medicamente, echipamente, echipaje și echipe medicale necesare în tratarea pacienților cu forme grave de COVID-19.

Vezi HCNSU privind solicitarea de asistenta internationala nr. 93 din 23 10 2021

Potrivit deciziei CNSU, Departamentul pentru Situații de Urgență prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență preia medicamentele și echipamentele medicale și le predă către C.N. Unifarm S.A, care asigură depozitarea și distribuirea acestora către spitalele care acordă asistență medicală pacienților cu COVID-19, în funcție de nevoile identificate.

Coordonarea echipajelor și echipelor medicale, precum și stabilirea locațiilor în care desfășoară activitatea, se realizează prin intermediul Centrului Național de Conducere și Coordonare a Intervenției, mai arată decizia CNSU.

Ministerul Sănătății, Colegiul Medicilor din România și Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România sunt abilitate să emită în regim de urgență documentele necesare pentru exercitarea temporară a profesiei de asistent medical și medic pe teritoriul României pentru membrii echipelor care sosesc în România.

HOTĂRÂRE nr. 93 din 23.10.2021

privind aprobarea solicitării de asistență internațională pentru asigurarea medicamentelor și echipamentelor de strictă necesitate în tratarea pacienților cu forme severe și critice de COVID -19, precum și a echipelor medicale specializate prin intermediul Mecanismului European de Protecție Civilă și al Centrului Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre (EADRCC – Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Centre)

Având în vedere nevoia acută de asigurare a medicației și echipamentelor necesare pentru tratarea pacienților cu forme critice și severe de COVID-19, precum și cu imposibilitatea asigurării, într-un număr suficient, a personalului medical de specialitate pentru acordarea asistenței medicale acestor pacienți,

luând în considerare creșterea exponențială a numărului de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2 care a determinat supraaglomerarea unităților sanitare și în special a unităților de primiri urgențe și secțiilor de terapie intensivă cu pacienți ce au dezvoltat forme severe sau grave și care necesită suport respirator invaziv sau neinvaziv, precum și nevoia acută de suplimentare a personalului medical din cadrul unităților sanitare,

ținând cont de propunerea șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, vicepreședinte al Comitetului Național pentru Situații de Urgență, în sensul solicitării de asistență internațională,

în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) lit. c) și g) din O.U.G. nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, cu modificările și completările ulterioare,

în temeiul prevederilor art. 20 lit. f) și g) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, cu modificările și completările ulterioare și ale art. 2 și art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 94/2014 privind organizarea, funcționarea și 2 componența Comitetului Național pentru Situații de Urgență, cu modificările și completările ulterioare, Comitetul Național pentru Situaţii de Urgenţă adoptă prezenta

HOTĂRÂRE:

Art.1 – Se aprobă solicitarea de asistență internațională constând în medicamente, echipamente, echipaje și echipe medicale necesare în tratarea pacienților cu forme severe și critice de COVID-19, prin Mecanismului European de Protecție Civilă și Centrul Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre (EADRCC – Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Centre).

Art.2 – Departamentul pentru Situații de Urgență prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență preia medicamentele și echipamentele medicale și le predă către C.N. Unifarm S.A, care asigură depozitarea și distribuirea acestora către unitățile sanitare ce acordă asistență medicală pacienților cu COVID-19, în funcție de nevoile identificate.

Art.3 – Coordonarea echipajelor și echipelor medicale, precum și stabilirea locațiilor în care desfășoară activitatea, se realizează prin intermediul Centrului Național de Conducere și Coordonare a Intervenției.

Art.4 – Se abilitează Ministerul Sănătății, Colegiul Medicilor din România și Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, să emită în regim de urgență documentele necesare pentru exercitarea temporară a profesiei de asistent medical și medic pe teritoriul României pentru membrii echipelor care sosesc în România.

Art.5 – Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență.

surse: CNSU, Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Managerul Albena Tours, Victor Bora, a murit. Mesaj de condoleanțe din partea Camerei de Comerț Alba

Publicat

S-a stins din viață managerul Albena Tours, Victor Bora. Vestea tristă a determinat reprezentanții Camerei de Comerț Alba să transmită un mesaj de condoleanțe.

”Am aflat cu tristețe de pierderea unui om foarte drag nouă: Victor Bora (manager Albena Tours SRL) prieten, colaborator, membru al CCI Alba.

În aceste clipe îndurerate, transmitem familiei cele mai sincere condoleanțe! A plecat prea devreme, lăsând în urmă numai suferinta și durere.

Fie ca bunul Dumnezeu să-i poată alina durerea și să-i odihnească sufletul!”, au precizat reprezentații Camerei de Comerț Alba.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate