Actualitate
Majorări salariale de 15 la sută în educație și sănătate, decise de deputați. Impactul bugetar va fi de 4 miliarde de lei anual
Comisiile de muncă şi buget din Camera Deputaţilor au adoptat, marţi, raportul la Legea de adoptare a OUG 20/2016, prin care aprobă majorări salariale în sănătate şi educaţie, în medie cu 15%.Raportul comisiilor a fost adoptat în unanimitate, în condiţiile în care la şedinţă au participat doar parlamentari de la PSD, ALDE şi minorităţi. Proiectul va merge şi la Comisia juridică, iar apoi va ajunge în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional.
Deputaţii din Comisiile de muncă şi buget au adoptat luni seară, la capătul a cinci ore de dezbateri aprinse, mai multe amendamente la Legea de adoptare a OUG 20/2016 care prevede majorări salariale pentru angajaţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, personalul din învăţământ, precum şi sporuri pentru medici, deşi ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, s-a împotrivit şi i-a avertizat că acest lucru înseamnă un efort de 4 miliarde de lei anual de la bugetul de stat.
Potrivit amendamentelor adoptate de cele două comisii prin votul PSD-ALDE-UDMR, cuantumul brut al salariilor de bază de care beneficiază personalul din aparatul propriu al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate se majorează cu 25 % faţă de nivelul acordat pentru luna august 2016. Salariile se vor majora efectiv începând cu 1 decembrie 2016.
Totodată, deputaţii au stabilit ca sporurile pentru cadrele medicale să fie calculate la baza salarială din anul respectiv, nu la nivelul din 2009.
De asemenea, se va acorda un spor de 7%, 10% şi 15% din salariul de bază pentru personalul didactic care asigură predarea simultană la două, trei sau patru clase de elevi.
Totodată, a fost aprobată o indemnizaţie de până la 20% din salariul de bază pentru personalul didactic calificat şi personalul didactic de conducere care îşi desfăşoară activitatea în localităţi izolate.
Un alt amendament adoptat în cadrul Comisiilor reunite de muncă şi buget din Camera Deputaţilor prevede ca începând de la 1 ianuarie salariile de bază ale personalului din învăţământ, existente în plată la 20 decembrie 2016, se majorează în medie cu 15%.
În plus, angajaţilor din sistemul de asistenţă socială li se vor mări salariile în medie cu 15%, potrivit unui alt amendament adoptat.
sursa: realitatea.net
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News