Administrație
MApN caută ostași: 775 de locuri disponibile în 2021 pentru rezerviștii voluntari. Din 8 mai, bani mai mulți și noi condiții
Începând din data de 8 mai intră în vigoare legea prin care au fost armonizate unele aspecte în vederea creşterii atractivităţii serviciului militar în calitate de rezervist voluntar.
Legea nr. 115/2021 pentru modificarea și completarea Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviștilor voluntari publicată în Monitorul Oficial al României nr. 468, Partea I prevede condiții mai bune pentru soldații, gradați subofițeri și maiștri militari care se înrolează ca rezerviști voluntari.
Rezerviști voluntari MApN: Noile condilii valabile din 8 mai 2021
– creșterea cuantumului remuneraţiei acordate în perioada în care rezerviştii voluntari nu participă la instruire sau la misiuni, de la 10% la 30 % din solda de funcţie, la care se adaugă solda gradului deţinut;
– eliminarea obligativității restituirii cheltuielilor aferente pentru recrutarea şi selecţia rezerviştilor voluntari în situația nesemnării/nefinalizării contractului;
– eliminarea obligativității înștiințării unității cu care a încheiat contract cu privire la părăsirea localității pentru o perioadă mai mare de 48 ore;
– introducerea obligativității angajatorului de a menține raporturile de muncă sau de serviciu ale persoanelor care au semnat angajament/contract pentru îndeplinirea serviciului militar în calitate de rezervist voluntar.
Citește și TOP 20: Țările cu cele mai puternice armate din lume în 2022. Pe ce loc se află, SUA, Rusia, Ucraina și România
Pentru anul 2021, vor fi disponibile 775 de locuri de rezervişti voluntari (maiștri militari, subofițeri, gradați și soldați).
Procesul de recrutare şi selecţie se va desfăşura în baza prevederilor Legii nr. 270/2015, cu modificările și completările ulterioare, şi a Ordinului ministrului apărării naţionale nr. M. 25/2017.
Rezerviști voluntari MApN: Condiții de înscriere
Înscriere și începerea procesului de recrutare şi selecţie, cei interesați se vor prezenta la sediul CENTRULUI MILITAR JUDEȚEAN SAU DE SECTOR pe a cărui rază de responsabilitate îşi au domiciliul.
Tabel cu datele de contact ale centrelor militare zonale, judeţene şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti
Personalul centrului militar vă va explica în detaliu ce drepturi și obligații aveți, vă va consilia și vă va ajuta să faceți opțiunile cele mai potrivite.
Vă puteți înscrie indiferent dacă aveți sau nu experiență militară anterioară (stagiu militar) sau dacă sunteți sau nu angajați în mediul civil.
Candidații trebuie să îndeplinească următoarele criterii:
– să fie absolvenţi cel puţin ai învăţământului general obligatoriu;
– să nu împlinească vârsta de 51 de ani înainte de data semnării primului contract.
Rezerviști voluntari MApN: acte necesare pentru înscriere
Pentru înscriere, candidaţii au nevoie de următoarele documente:
a) actul de identitate, în original şi în copie;
b) certificatul de cazier judiciar, eliberat cu maxim șase luni înainte de data depunerii;
c) acte de studii şi/sau alte documente care atestă alte competenţe dobândite în viaţa civilă, în original şi în copie;
d) permisul de conducere, în original şi în copie, dacă este cazul, pentru candidaţii fără pregătire militară, dacă îndeplinirea atribuţiilor postului pentru care candidează presupune conducerea tehnicii specifice;
e) livretul militar, în original şi în copie, dacă este cazul, numai pentru cei care deţin calitatea de rezervist.
Selecția constă în probe psihologice, fizice și examinare medicală.
Rezerviști voluntari MApN: Durata contractului
Menţionăm că soldaţii şi gradaţii rezervişti voluntari, recrutaţi în baza Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari, reprezintă o categorie de personal militar în rezervă, distinctă faţă de cea a soldaţilor şi gradaţilor profesionişti în activitate.
În timp ce rezerviștii trebuie să fie prezenți la unitate doar în perioadele de instruire și de îndeplinire a misiunilor, atunci când sunt chemați, având grad în rezervă, militarii profesioniști sunt prezenți zi de zi în unitatea militară în care sunt angajați.
În perioada în care sunt chemați la unitate, rezerviștii voluntari primesc salariul aferent funcției militare pe care o ocupă, iar în restul timpului, li se acordă 10% din salariul funcției militare pe care o au ca rezervisti.
Primul contract se încheie pe o perioadă de 4 ani.
Mai multe detalii găsiți consultând următoarele documente:
– Legea nr. 270/2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari (publicată);
– Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 270/2015, aprobate cu Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M. 25/2017 (publicat).
Sursa: Comunicatul de presă al MApN nr. 324/28.09.2017 și actele normative menționate.
Rezerviști voluntari MApN – Țara te vrea ostaș
Pregătirea cetăţenilor români pentru apărarea ţării se realizează potrivit prevederilor consituționale prin îndeplinirea serviciului militar şi/sau participarea la alte forme de pregătire organizate de instituţiile de apărare a ţării şi securitate naţională, iar îndeplinirea serviciului militar în rezervă poate fi în calitate de rezervist voluntar şi/sau rezervist.
Începând cu 1 ianuarie 2007, prin adoptarea Legii nr. 395/2005 privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu şi trecerea la serviciul militar pe bază de voluntariat, a fost eliminată obligativitatea serviciului militar obligatoriu, în calitate de militar în termen, pe timp de pace.
Potrivit unui comunicat de presă al MApN, serviciul militar în rezervă în calitate de rezervist voluntar, instituit în baza Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari reprezintă o soluţie viabilă, pe de-o parte, pentru acoperirea deficitului produs prin eliminarea obligativităţii serviciului militar şi, pe de altă parte, de regenerare a resursei umane din rezerva de mobilizare, prin posibilitatea pregătirii acesteia, în mod regulat pe timp de pace.
În temeiul Legii nr. 270/2015, corelat cu prevederile Ordinului ministrului apărării naţionale nr. M. 25/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare în Ministerul Apărării Naţionale a prevederilor Legii nr. 270/2015, Ministerul Apărării Naţionale, prin structurile cu atribuţii în domeniu, a declanşat, începând cu anul de referinţă 2017, punerea în practică a prevederilor legale privind serviciul militar în rezervă în calitate de rezervist voluntar.
Anul 2017 a fost primul an în care au fost puse în aplicare, la nivelul Ministerului Apărării Naţionale, prevederile actului normativ menţionat, acesta fiind considerat an „pilot” pentru îndeplinirea serviciului militar în calitate de rezervist voluntar, în Planul de recrutare pentru încadrarea cu rezervişti voluntari a structurilor din subordinea Statului Major al Apărării fiind prevăzute funcţii/posturi doar pentru soldaţi-gradaţi rezervişti voluntari.
După finalizarea activităţilor specifice, la nivelul Direcţiei personal şi mobilizare din cadrul Statului major al apărării şi al structurilor care au aplicat nemijlocit prevederile actelor normative în analiză, au fost identificate o serie de aspecte care ar putea fi considerate ca factori de neatractivitate sau constrângeri.
Astfel, în anul 2018, a fost iniţiat proiectului de modificare a prevederilor Legii nr. 270/2015, în sensul creşterii atractivităţii serviciului militar în calitate de rezervist voluntar, printre soluţiile propuse în respectivul proiect fiind creşterea nivelului de remunerare şi eliminarea unor obligaţii/constrângeri, demersuri finalizate prin publicarea miercuri, 5 mai, în Monitorul Oficial al României nr. 468, Partea I, a Legii nr. 115/2021 pentru modificarea și completarea Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviștilor voluntari.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Poteras
marți, 11.05.2021 at 19:09
Ma-r interesa cum pot lua legătura!
Nastasie Felicia
miercuri, 12.05.2021 at 20:02
Primesc și femei?
Punga Nicolae
luni, 19.07.2021 at 11:21
Niste hoti ,care angajeaza in continuare pensionarii lor.