Connect with us
Publicitate

Eveniment

MApN vrea să recruteze personal nou, după majorarea bugetului în 2023. Ce face armata cu banii

Publicat

Alocarea de 2,5% din Produsul Intern Brut (PIB) permite consolidarea apărării României, a declarat, miercuri, ministrul Angel Tîlvăr, la bilanţul Statului Major al Apărării pentru anul trecut. Bugetul alocat apărării va depăși, în 2023, 7 miliarde și jumătate de euro. 

Acesta a vorbit despre „adoptarea pachetului cu proiectele normative care va facilita funcţionarea mai eficientă a instituţiei apărării”.

LA rândul său, șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a precizat că anul 2023 va fi unul al recrutării de personal nou şi al instruirii celui existent.

„Va trebui să găsim metode mai eficiente atât pentru atragerea, cât şi pentru menţinerea personalului în Armată. (…)

Totodată, un obiectiv important al Armatei României pentru 2023 îl reprezintă atingerea capacităţii operaţionale finale de către Comandamentul Corpului Multinaţional de Sud-Est, o structură de comandă esenţială în arhitectura de securitate aliată în zona de sud a Flancului estic”, a afirmat generalul Petrescu.

Ce face Armata cu banii, în 2023

Şeful Apărării a mai spus că a fost semnat contractul de achiziţie a 32 de avioane F-16, au fost recepţionate echipamente aferente sistemelor HIMARS, derivatelor PIRANHA 5, a fost atribuit contractul pentru rachetele de coastă şi s-a realizat acordul-cadru pentru furnizarea de sisteme UAS.

De asemenea, precizează sursa citată, au fost demarate procedurile pentru alte programe importante, cum ar fi autovehiculele tactice blindate de tip uşor.

În ciuda bugetului mai mare, România a căzut în clasamentul celor mai puternice armate din lume pe locul 47, cu un rating de 0.7735 (indice Power Index), după țări precum Elveția sau Chile, potrivit topului consultat de Alba24.

TOP 15: Țările cu cele mai puternice armate din lume în 2023. Pe ce loc se află, SUA, Rusia, Ucraina, România și Moldova

Capabilităţile militare care au fost consolidate sau iniţiate pe parcursul anului trecut sunt semnificative în raportul de forţe de la Marea Neagră, cu un efect de disuasiune important.

Asigurarea militarilor cu echipament de protecţie individuală a fost un alt obiectiv atins. Instruirea a fost ajustată potrivit cerinţelor operaţionale ale spectrului de riscuri şi ameninţări din spaţiul Europei Centrale şi de Est, se mai arată în comunicat.

Pe linia apărării colective, în 2022, un rol important a revenit consolidării prezenţei NATO pe teritoriul naţional. Dispozitivul defensiv aliat pe Flancul estic şi, implicit, în regiunea Mării Negre a fost întărit şi echilibrat, indică MApN.

Grupul de Luptă al NATO dislocat în Cincu, creşterea efectivelor şi capabilităţilor americane în baza Mihail Kogălniceanu, în principal, dar şi în alte locuri, precum şi augmentarea cu noi trupe aliate a Brigăzii Multinaţionale de Sud-Est „sunt exemple ale solidarităţii europene şi transatlantice în România”.

Sursă: Agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. vasi

    joi, 09.02.2023 at 12:15

    ASA BA BAGATI BANII IN SALARII SI TEHNICA LASATI-O , CA DOAR CARNE DE TUN VA TREBUIE

  2. facsimil

    joi, 09.02.2023 at 19:04

    auzi că armata română 🤣🤣🤣🤣🤣

  3. Ionut

    vineri, 10.02.2023 at 13:02

    vor sa angajeze cine vine pe bani aste nu sunt in stare sa des nici diferentele de le au de dat niste hoti

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate