Eveniment
Marea reorganizare a spitalelor din Alba. Mutări de paturi în secţii şi compartimente noi în unităţile medicale
Planul naţional demarat de Ministerul Sănătăţii pentru eficientizarea şi reorganizarea sistemului medical generează reorganizări în cadrul spitalelor din Alba, în ceea ce priveşte numărul de paturi din secţii. Conducerile unităţilor sanitare au un nou termen, până în 20 februarie, să transmită la minister propuneri de reconfigurare pe baza indicatorilor de performanţă medicală, venituri şi cheltuieli. Sunt propuse o serie de schimbări în ceea ce priveşte numărul de paturi pentru internare la secţiile de la Spitalul Judeţean Alba, spitalul din Blaj şi Cugir. De asemenea, va fi înfiinţat compartiment de Hematologie la Alba Iulia şi Centrul de Sănătate Multifuncţional la Ocna Mureş.
Primul termen pentru transmiterea la Ministerul Sănătăţii a planurilor de reconfigurare a spitalelor a fost 5 februarie. Managerii unităţilor trebuiau să urmărească: asigurarea serviciilor medicale la un standard de calitate, echilibrarea cheltuielilor de funcţionare a spitalului între cele destinate medicamentelor, materialelor sanitare, salariilor, utilităţilor, utilizarea optimă a numărului de paturi. Însă ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu (acum înlocuit cu Cristian Buşoi, preşedintele CNAS, care are drept obiectiv continuarea proiectului de reformă în sănătate) a fost nemulţumit de ce au trimis directorii de unităţi medicale şi, în unele cazuri, le-a cerut să retransmită situaţiile. „Dintr-o primă analiză, am constatat că managerii nu au înţeles nimic din ce aveau de făcut. Iar DSP-urile nu şi-au îndeplinit misiunea de a spraveghea, îndruma, controla şi aplica politica ministerului în acest domeniu atât de important”, spunea Nicolăescu la videoconferinţa organizată joi, 6 februarie.
Mai mult, în urma centralizării şi analizei raportărilor trimise chiar de spitale, au fost găsite nereguli la aproape 60 la sută dintre acestea. Peste 75 la sută din paturile disponibile la secţiile din fiecare judeţ sunt subutilizate, iar alte compartimente sunt supraaglomerate, 12 la sută din cazurile externate sunt reinternate la un interval de 30 de zile, iar ca raportare a cazurilor în funcţie de complexitate, situaţia este surprinzătoare. Nicolăescu a dat şi exemple din Alba: Spitalul din Câmpeni este printre primele şapte unităţi din ţară la raportarea cazurilor complexe tratate la neurologie, iar Spitalul din Blaj, tot în primele locuri la cazurile complexe de infecţioase, înaintea altor unităţi mai dotate cu echipamente şi personal pregătit în domeniu.
Propunerile de reorganizare în rândul spitalelor din Alba sunt elaborate de către conducerea acestora şi avizate de Consiliile de Administraţie şi DSP. În ceea ce priveşte Spitalul Judeţean Alba, acesta are aprobate 763 de paturi de spitalizare continuă, din care cinci se închid temporare. Se are în vedere creşterea numărului de paturi la ORL, prin includerea a cinci paturi de la compartimentul de Chirurgie Maxilo-Facială, ce va fi mutat la parter. Astfel, Secţia de Chirurgie Generală va rămâne cu 60 de paturi. Este prevăzută şi înfiinţarea Compartimentul Hematologie, cu cinci paturi (ce va funcţiona lângă secţia de Oncologie, în corpul F al clădirii spitalului; până acum, pacienţii erau nevoiţi să se deplaseze la centre din Cluj, Tg. Mureş sau Sibiu). De asemenea, va scădea numărul de paturi la Urologie (va deveni compartiment independent), de la 25 la 20 şi va creşte la Pediatrie, de la 45 la 47 (datorită adresabilităţii crescute, au fost angajaţi doi medici noi, anul trecut). La Ortopedie, este propus un număr de 35 de paturi, în loc de 40 (doi medici specialişti s-au pensionat, a scăzut nivelul de utilizare a serviciilor medicale), dar la secţia Recuperare medicină fizică şi balneologie sunt avute în vedere două paturi în plus, la compartimentul de recuperare medicală – ortopedie şi traumatologie (strada Unirii 1-3). La Neurologie, numărul de paturi propuse este de 73, faţă de 75, cel actual. Pentru Nefrologie, sunt propuse 18 paturi, datorită adresabilităţii crescute în urma dotării cu patru aparate de hemodializă; spaţiul a fost renovat anul trecut. La Secţia de Boli infecţioase este prevăzută scăderea numărului de paturi, de la 50 la 46, cu doar 4 locuri pentru compartiment HIV/SIDA, faţă de cele 10 ce figurează în organigrama actuală.
La Compartimentul Psihiatrie cronici Baia de Arieş sunt propuse 22 de paturi.
Este prevăzută şi secţia externă de la Ocna Mureş, mai precis înfiinţarea din această vară a Centrului de Sănătate Multifuncţional, care va funcţiona cu cu trei specializări – medicină internă (7 paturi), pediatrie (8 paturi) și obstretică-ginecologie (cinci paturi). Va avea cabinete de consultație pentru aceste specialități medicale, săli de tratamente, un punct de recoltare a probelor biologice, precum și 20 de paturi pentru spitalizarea în regim de zi. Centrul va funcţiona la etajul I al fostului spital din Ocna Mureş.
Managerul spitalului, Nicoleta Coşarcă, ne-a confirmat că are în vedere în mod constant eficienţa activităţii la nivelul unităţii medicale şi că au fost urmărite cele mai bune soluţii pentru asigurarea condiţiilor necesare unor servicii medicale pe care pacienţii aşteaptă să le primească.
La spitalul din Blaj, se propune suplimentarea paturilor pentru spitalizarea de zi (de dimineaţa până seara – n.r.), vor fi 9 paturi în loc de patru, iar la Chirurgie numărul acestora scade de la 60 la 55 (cu trei paturi mai puţin la oftalmologie, două la ortopedie şo trei la obstetrică-ginecologie). De asemenea, conducerea spitalului, reprezentată de medic Mihai Nemeti, mai propune reducerea unui pat de spitalizare continuă la boli infecţioase, două la psihiatrie şi unul de la ATI (nou-născuţi). Directorul spitalului ne-a declarat că au fost contractate din ce în ce mai puţine paturi cu CAS (de la 1.850 externări acum opt ani, s-a ajuns la 640 de externări pe lună, în 2013). Propunerile de micşorare a numărului de paturi pentru spitalizare continuă, respectiv de majorarea a celor pentru spitalizare de zi sunt fomulate în contextul în care aproximativ 200 de diagnostice vor fi trecute pentru a putea fi tratate fără internare pe mai multe zile, accentul se pune pe medicina de laborator şi au fost luaţi în considerare indicii de eficienţă a unităţii medicale. Directorul spitalului a precizat că nu a fost luat în calcul şi transfer de personal pentru că deja unitatea funcţionează cu un număr de angajaţi sub maximul inclus în organigramă.
La Cugir, conducerea spitalului a propus, în urma unei analize interne, transferarea unui număr de 15 paturi de la compartimentul Infecţioase, pentru că are cele mai puţine externări lunare, către Chirurgie Internă (10 paturi) şi Interne (5 paturi). Managerul spitalului, Silviu Samoilescu, a explicat că prin relocare, personalul compartimentului de Infectioase nu va fi afectat de disponibilizări. Medicul îşi va desfăşura activitatea de specialitate în ambulatoriul spitalului, unde cazurile cu patologie de infecţioase vor fi internate ca spitalizare de zi şi vor fi aduse în plus 5 paturi.
De asemenea, având în vedere lista cu cele 300 de diagnostice care, conform ministerului Sănătăţii, nu vor mai fi decontate de CAS în regim de internare continuă, ci doar ca internare de zi, în perioada urmatoare se vor reconfigura şi alte compartimente ale spitalului. Medicii care deservesc aceste compartimente urmează să aibă o activitate mult mai mare în ambulatoriul de specialitate.
Citeşte şi Conducerea spitalului din Cugir, despre strategia de reorganizare a activităţii în 2014
Vă prezentăm în continuare situaţia actuală a paturilor în spitalele din Alba:
Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba – 763 paturi pentru spitalizare continuă
Secţia Medicină Internă: 49 paturi, din care
– compartiment pneumologie: 6 paturi
– compartiment reumatologie: 6 paturi
– compartiment endocrinologie: 5 paturi
Secţia Gastroenterologie: 25 paturi
Compartiment Nefrologie: 13 paturi
Secţia Cardiologie: 50 paturi, din care
– compartiment terapie intensivă coronarieni: 10 paturi
Secţia Oncologie medicală: 31 paturi, din care
– compartiment îngrijiri paliative: 6 paturi
Compartiment Diabet, nutriţie şi boli metabolice: 17 paturi
Secţia Chirurgie generală: 65 paturi, din care
– compartiment neurochirurgie: 8 paturi
– compartiment chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă: 7 paturi
– compartiment chirurgie orala maxilo-facială: 5 paturi
Secţia Urologie: 25 paturi
Secţia Obstetrică-Ginecologie: 62 paturi
Secţia Neonatologie: 30 paturi, din care
– compartiment terapie intensivă: 5 paturi
– compartiment premature: 10 paturi
Secţia Pediatrie: 45 paturi, din care
– terapie acută: 5 paturi
Secţia Ortopedie si Traumatologie: 40 paturi
Compartiment Oftalmologie: 15 paturi
Compartiment ORL: 20 paturi
Secţia ATI: 28 paturi
Secţia Neurologie: 75 paturi, din care
– terapie acută: 5 paturi
Secţia Boli Infectioase: 50 paturi, din care
– compartiment HIV/SIDA: 10
Compartiment Dermatovenerologie: 8 paturi
Secţia Psihiatrie acuţi: 50 paturi
Secţia Recuperare medicină fizică şi balneologie: 30 paturi, din care
– compartiment recuperare medicală traumatică: 5 paturi
Compartiment Recuperare neurologie: 15 paturi
Compartiment Psihiatrie cronici (Baia de Arieş): 20 paturi
Spitalizare de zi: 25 paturi
Însoţitori: 14 paturi
Spitalul are Unitate de Primiri Urgenţe (cinci paturi), patru aparate în staţia de hemodializă, cabinet de medicină dentară de urgenţă, blocuri operatoare, farmacie, laborator bacteriologie, laborator radiologie şi imagistică medicală (computer tomograd şi RMN), servicii de medicină legală, de anatomie patologică, compartiment de prevenire şi combatere a infecţiilor nozocomiale, cabinet de planificare familială, de medicina muncii, de oncology medicală, de boli infecţioase, diabet, CSM copii şi adulţi (staţionar de zi, 35 de locuri), compartiment ergoterapie, recuperare, laborator de endoscopie digestivă, bronşică. Ambulatoriul integrat oferă servicii de: interne, cardiologie, gastroenterologie, reumatologie, nefrologie, endocrinologie, pediatrie, chirurgie generală, neurochirurgie, neurologie, dermato-venerologice, urologie, ortopedie-traumatologie, oftalmologie, ORL, ginecologie, psihiatrie, recuperare fizică şi balneologie, medicină sportivă, geriatrie şi gerontologie, alergologie şi imunitate clinică, hematologie, pneumologie.
Spitalul Orăşenesc Abrud – 85 paturi pentru spitalizare continuă
Medicină internă: 10 paturi
Chirurgie generală: 10 paturi
– din care ORL: 5 paturi
ATI: 5 paturi
Recuperare, medicină fizică şi balneologie: 5 paturi
Obstetrică-Ginecologie: 25 paturi
– neonatologie: 5 paturi
Pediatrie: 10 paturi
Boli infecţioase: 20 paturi
Spitalizare de zi: 10 paturi
Spitalul Municipal Aiud – 225 paturi pentru spitalizare continuă
Medicină Internă: 28 paturi
Cardiologie: 15 paturi
Chirurgie generală: 36 paturi
Chirurgie plastică: 5 paturi
Ortopedie: 25 paturi
Obstetrică-Ginecologie: 20 paturi
– Nou – născuţi: 10 paturi
Pediatrie: 20 paturi
A.T.I.: 5 paturi
Psihiatrie: 32 paturi
Boli infecţioase: 10 paturi
Neurologie: 9 paturi
Compartiment Cronici: 10 paturi.
Spitalul oferă servicii de laborator, radiologie, fizioterapie. Ambulatoriul are cabinete de oftalmologie, planning familial, dermatologie, endocrinologie, ORL, cardiologie, neurologie, ortopedie-traumatologie, medicină fizică şi recuperare.
Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud – 120 paturi pentru spitalizare continuă
Pneumologie I: 60 paturi
– compartiment TBC: 23 paturi
Pneumologie II – TBC: 60 paturi.
Spitalul mai dispune de farmacie, laborator analize medicale, compartiment BK, laborator radiologie şi imagistică medicală, laborator explorări funcţionale, compartiment endoscopie bronşică, dispensar TBC. Ambulatoriul integrat spitalului are cabinet în specialitatea pneumologie.
Spitalul Municipal Blaj – 277 paturi pentru spitalizare continuă
Medicină Internă: 50 paturi
– compartiment pneumologie: 8 paturi
Chirurgie generală: 60 paturi
– Ortopedie şi Traumatologie: 9 paturi
– Oftalmologie: 5 paturi
Obstetrică-Ginecologie: 30 paturi
Pediatrie: 40 paturi
– Neonatologie: 11 paturi
Terapie intensivă: 3 paturi
ATI: 15 paturi
– ATI obstetrică-ginecologie: 4 paturi
Boli Infecţioase: 21 paturi
Neurologie: 30 paturi
Psihiatrie: 20 paturi
CPU: 5 paturi
Spitalizare de zi: 4 paturi
Însoţitori: 10 paturi
Spitalul Orăşenesc Câmpeni – 125 de paturi pentru spitalizare continuă
Medicină internă: 30 paturi
Chirurgie: 25 paturi
– chirurgie generală: 15 paturi
– ortopedie: 10 paturi
Pediatrie: 25 paturi
– pediatrie: 18 paturi
– compartimentul neonatologie: 7 paturi
Gastroenterologie: 6 paturi
Obstetrică-Ginecologie: 14 paturi
Psihiatrie: 10 paturi
Neurologie: 10 paturi
ATI: 5 paturi
Spitalul mai dispune de servicii de spitalizare de zi (10 paturi), însoţitori (6 paturi), farmacie, blocuri operatorii, săli de naşteri, sterilizare, laborator analize medicale, laborator radiologie şi imagistică medicală. Ambulatoriul integrat spitalului are cabinete în specialităţile: medicină internă; chirurgie generală; obstetrică-ginecologie; pediatrie; ORL; oftalmologie; dermatovenerologie; psihiatrie; ortopedie si traumatologie; recuperare, medicină fizică şi balneologie; neurologie; gastroenterologie.
Spitalul de Boli Cronice Câmpeni – 85 de paturi pentru spitalizare continuă
Pneumologie-TBC: 55 paturi (din care 25 paturi pentru TBC)
– Boli cronice: 30 paturi
Spitalul mai dispune de servicii de spitalizare de zi (2 paturi), laborator de analize medicale, laborator de bacteriologie bk, laborator radiologie şi imagistică medicală, laborator de explorări funcţionale, compartiment recuperare, medicină fizică şi balneologie (bază de tratament), dispensar TBC, farmacie. Ambulatoriul are cabinete în specialităţile: pneumologie, recuperare, medicină fizică şi balneologie.
Spitalul Orăşenesc Cugir – 150 de paturi pentru spitalizare continuă
Medicină Internă: 45 paturi
– compartiment Diabet, nutritie, boli metabolice: 8 paturi
– compartiment Pneumologie: 6 paturi
– compartiment Cardiologie: 18 paturi
Recuperare medicină fizică şi balneologie: 6 paturi
Chirurgie generală: 15 paturi
ATI postoperator: 3 paturi
Pediatrie: 20 paturi
– neonatologie: 5 paturi
Obstetrică-Ginecologie: 15 paturi
Psihiatrie acuţi: 25 paturi
Boli infecţioase: 15 paturi
Dermatovenerologie: 3 paturi
Spitalizare de zi: 3 paturi
Spitalul mai dispune de farmacie, laborator analize medicale, laborator radiologie şi imagistică medicală, dispensar TBC. Ambulatoriul integrat spitalului are 12 cabinete.
Spitalul Municipal Sebeş – 231 de paturi pentru spitalizare continuă
Medicină Internă: 55 paturi
– Cardiologie: 20 paturi
Chirurgie Generală: 30 paturi
– Ortopedie ş Traumatologie: 5 paturi
– Oftalmologie: 5 paturi
– ORL: 5 paturi
ATI: 5 paturi
Obstetrică-Ginecologie: 35 paturi
Boli Infecţioase: 5 paturi
Pediatrie: 26 paturi
– compartiment Neonatologie: 9 paturi
Neurologie: 25 paturi
Reabilitare medicală: 15 paturi
Psihiatrie: 35 paturi
Spitalizare de zi: 15 paturi
Însoţitori: 8 paturi
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
london_life
joi, 13.02.2014 at 00:17
schimbari pe naiba.dintr-un lucru slab nu se poate modela un sistem.spitalele din Alba sunt perfecte pentru a fi aruncate la gunoi.aceasi medici cu o mentalitate comunista, superficiali,fara viziune,spagari.m-am saturat de episodul asta.
bombardeaua
vineri, 14.02.2014 at 23:01
a schimba cate 3 paturi intre diverse locatii, e ca si cum ai incerca sa rezolvi efectele unei inundatii a Ampoiului sau Tarnavei cu o lingurita- iar se dovedeste ca nimeni n-a inteles nimic privind ce inseamna reforma in penibilul si amaritul sistem de sanatate