Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Mărfurile care intră în țară, verificate în vămi cu scanere cu raze X. Când vor intra în funcțiune primele sisteme

Publicat

Mărfurile care intră în țară vor fi verificate în vămi cu scanere cu raze X. Guvernul a cumpărat 26 de scanere cu ajutorul cărora se vor putea verifica mai bine transporturile care intră în țară prin vămi. Primele dintre acestea vor intra în funcțiune la începutul anului viitor. 

Contractul pentru achiziţia a 26 sisteme noi de scanare pentru Autoritatea Vamală Română a fost semnat marți, 5 decembrie. 

„Am cerut în repetate rânduri montarea de scanere în vămi, pentru combaterea contrabandei și a evaziunii fiscale, după ce mi s-a comunicat oficial ca actualele scanere nu funcționează.

Motivul invocat este pur și simplu penibil, ca nu exista mentenanță, motiv pentru care am cerut decapitarea conducerii Vămilor! Cei de aici au fraternizat practic cu contrabandiștii, prin lipsa de acțiune.

A ieșit public premierul României, dl Ciolacu a doua zi și a spus ca va demite imediat conducerea Vămii. Am fost recunosc ușor naiv să cred în cuvântul premierului. Șefii vămilor sunt în continuare acolo. Nu-i deranjează nimeni, iar contrabanda în domeniul fructelor și legumelor, a produselor petroliere, resurselor minerale este în floare. Eu încă mai sper ca dl Ciolacu este tăios nu doar în declarații la TV, ci ca va face ce trebuie. E vorba totuși de patriotism economic.

Vestea bună am primit-o azi de la ministrul Marcel Ioan Bolos, care ne-a anunțat ca a fost semnat azi contractul pentru achiziționarea a 26 de scanere, iar primele vor intra în funcțiune la începutul anului viitor! Deci, se poate pe partea liberală! Și uite așa, liberalii fac rost și de banii de pensii și investiții, promiși de dl Ciolacu. Demiteți conducerea Vămilor domnule Ciolacu, chiar dacă sunt ai dvs”, a scris Florin Roman, pe pagina de Facebook.

Birourile vamale de frontieră, dotate cu 26 sisteme de scanare cu raze X

Birourile vamale de frontieră vor fi dotate în următorii ani cu 26 de sisteme de scanare, primele aparate urmând să fie livrate și montate chiar la începutul anului viitor.

Această măsură vine ca parte a unui efort mai larg al Ministerului Finanțelor de a moderniza infrastructura vamală pentru a asigura o gestionare eficientă a frontierelor în interesul securității naționale și a pentru a consolida mecanismele de combatere a contrabandei și fraudei la frontiere.

„De astăzi intrăm în linie dreaptă în lupta noastră cu eradicarea fenomenelor ilicite și în direcția modernizării și îmbunătățirii sistemului vamal, cu accent deosebit pe consolidarea eforturilor de combatere a contrabandei. Aceste scanere vor permite o verificare mai rapidă și mai precisă a conținutului mijloacelor de transport, controlul vamal al mărfurilor pentru inspectarea conținutul coletelor și al containerelor urmând să se facă fără a mai fi necesară deschiderea lor.

Alături de introducerea e-factura, e-sigiliu, și introducerea informațiilor telemetrice in sistemul de e-transport, construim un ecosistem robust care să descurajeze orice încercare de fraudă și contrabandă”, a explicat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Achiziția celor 26 de scanere este parte din proiectul „Dotarea birourilor vamale de frontieră cu sisteme de scanare autovehicule și containere (sisteme de securitate) și înființarea Centrul național de analiză imagistică în cadrul căruia se vor integra sistemele de scanare autovehicule și containere din dotarea A.V.R.”, semnat în cursul zilei de luni, 4 decembrie.

„Primele sisteme de scanare vor fi livrate și instalate în următoarele trei luni. Utilizarea scanerelor va contribui la creșterea gradului de securizare a frontierei externe a UE și eficientizarea controlului autorității vamale la trecerea mijloacelor de transport.

Utilizarea acestor sisteme va da AVR un avantaj în combaterea contrabandei, a fraudelor vamale și va duce, totodată, la reducerea timpului de așteptare la trecerea frontierei”, a declarat Ion Cupă, președintele Autorității Vamale Române.

Achiziția scanerelor, sprijinită prin fonduri europene

Beneficiarul proiectului este Autoritatea Vamală Română, iar finanțarea este asigurată din bugetul național și din bugetul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Valoarea finanțării nerambursabile prin PNRR este de 34.060.459 de euro.

Potrivit Autorității Vamele Române, obiectivele generale ale proiectului sunt:

  • eficientizarea controlului vamal asupra mijloacelor de transport prin dotarea autorității vamale, în punctele de trecere a frontierei, cu sisteme de securitate (echipamente de control nedistructiv: scanere autovehicule și containere);
  • integrarea sistemelor de securitate (echipamente de control nedistructiv) în Centrul Național de Analiză Imagistică și realizarea monitorizării în timp real a analizelor imagistice asupra rezultatelor scanărilor efectuate cu echipamentele de scanat;
  • îmbunătățirea calității și eficienței serviciilor prestate de echipele de control operativ (în frontieră și echipe mobile) pentru asigurarea securității și siguranței cetățenilor și protejarea intereselor financiare ale Uniunii și ale statelor membre.

Activități principale ale proiectului:

  • dotarea birourilor vamale de frontieră cu 26 de sisteme de securitate (echipamente de control nedistructiv: scanere autovehicule și containere);
  • realizarea lucrărilor de investiții (construcții) pentru asigurarea respectării normelor de protecție radiologică în exploatarea echipamentelor;
  • înființarea Centrului Național de Analiză Imagistică și realizarea integrării echipamentelor de control nedistructiv în acesta;
  • formarea personalului de specialitate care va asigura operarea sistemelor de securitate.

Beneficiile aduse de utilizarea scanerelor

Utilizarea scanerelor cu raze X în controlul vamal are mai multe scopuri:

  • Economie: Contribuie la combaterea fraudei vamale, inclusiv a subdeclarării valorii mărfurilor, oferind astfel autorităților o modalitate eficientă de a verifica conținutul încărcăturilor.
  • Siguranța națională: Permite autorităților să detecteze obiecte sau substanțe periculoase, cum ar fi materiale explozive, arme sau substanțe chimice periculoase, care pot reprezenta o amenințare pentru securitatea națională.
  • Contrabandă: Ajută la identificarea oricăror bunuri sau substanțe interzise care ar putea fi introduse ilegal într-o țară, cum ar fi droguri, arme interzise sau alte mărfuri interzise.
  • Protecția mediului: Permite identificarea substanțelor sau materialelor care pot avea impact negativ asupra mediului înconjurător și care pot fi interzise sau restricționate.
  • Eficiența operațională: Accelerarea procesului vamal prin scurtarea timpului de inspecție manuală a fiecărui colet sau container, ceea ce duce la o desfășurare mai rapidă a operațiunilor vamale.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    miercuri, 06.12.2023 at 17:29

    Lăsaţi poveştile ştim cu „trebuie” să funcţioneze asemenea scanere.S-a discutat mai demult şi nimic nu s-a schimbat şi nici nu se schimbă. Păi suntem în Romania, PSD-istă.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax