Connect with us
Publicitate

Actualitate

MARȚI: Celebrul critic de artă George Banu își lansează cartea „UȘA o geografie intimă” la FITAB 2018

Publicat

George Banu celebrul critic român, care a emigrat la Paris în iarna lui 1973 şi apoi a cucerit lumea, devenind cel mai important nume al criticii teatrale mondiale, va ajunge marți la Alba Iulia pentru a-și lansa cartea  „UȘA o geografie intimă”. Evenimentul va avea loc de la ora 12.00 în Amfiteatrul 9 al Universității „1 Decembrie 1918, și va fi urmată de o dezbatere alături de Maria Constantinescu privind identitatea artistului modern. Lansarea de carte și dezbaterea fac parte din programul celei de XIII-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru „Povești”.

 

Albaiulienii vor avea ocazia să asiste la lansarea cărții „UȘA o geografie intimă” scrisă de către teatrologul George Banu, marți, 8 mai 2018, începând cu ora 12:00, în amfiteatrul A 9 al Universității „1 Decembrie 1918”,

„Închisă, deschisă sau întredeschisă, ușa este un reper pentru o geografie intimă. Pictura și teatrul îi acordă un loc privilegiat, revelându-i poetica. Dincolo de funcția cartografică, ușa dezvăluie relația noastră cu interiorul și exteriorul. Dar, spunea Maeterlinck, „lumea nu se oprește în pragul ușilor“.

George Banu examinează ușa analizând gesturi cotidiene și existența comunitară, fără a sacrifica dimensiunea ei simbolică. El dezvăluie atracția artiștilor nordici pentru interioare închise, strict ordonate, sau iubirea artiștilor mediteraneeni pentru încăperi tangente grădinilor și pădurilor. Ușa poartă amprenta unei culturi.

O descoperim la mari pictori și la autori celebri, la Rembrandt și Velázquez, la Strindberg și Kafka. Se detașează însă și creatori inediți ce semnează adevărate poeme vizuale: Pieter de Hooch, Hammershøi, Antoni Taulé… La niciunul dintre ei, ușa nu este tăcută… După exploatarea acestei subtile geografii intime, pentru noi ea capătă un sens nebănuit și devine elocventă poetic.” au transmis organizatorii.

Lansarea cărții va fi urmată de o dezbatere  între autor și Maria Constantinescu  privind identitatea unui artist și determinările sale exterioare, totul în cadrul Festivalului Internațional de Teatru „Povești”.

„Teatrul, artă a prezentului, se definește în raport cu „spiritul timpului”. Acest raport diferă de la un artist la altul trecând de la intuiție premonitorie la ceea ce se va generaliza și reclama adoptarea supusă  sau, dimpotrivă, rezistența polemică. Prezentul scenei nu se poate împlini fără a căuta relația propice a unui artist sau unei echipe cu „timpul” sau, în alți termeni, cu așteptarea colectivă, aceea a epocii. „Spiritul timpului” e varianta nobilă a ”modei”?”

Marina Constantinescu și George Banu, pornind de la exemple concrete din spațiul românesc și european, își propun să dezbată despre legătura secretă între identitatea unui artst și determinările exterioare. Această tensiune în variantele ei personale și generaționale va constitui obiectul dezbaterii susținută de cei doi cunoscători aleși ai teatrului modern.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate