Connect with us
Advertisement

Actualitate

Marți: Corpul Voluntarilor ardeleni, bănățeni și bucovineni constituit la Kiev (1916-1918). Expoziție la Sala Unirii Alba Iulia

sala unirii

Publicat

Sala Unirii găzduiește marți, 19 aprilie, de la ora 11.00, vernisajul expoziției Corpul Voluntarilor ardeleni, bănățeni și bucovineni constituit la Kiev (1916-1918).

Intrarea României în Primul Război Mondial (în august 1916), după doi ani de neutralitate, i-a determinat pe românii din Armata Austro-Ungaria aflați în lagărele de prizonieri ale Imperiului Țarist să-și manifeste dorința de a lupta ca voluntari în armata română.

Cu mari greutăți – prizonierii suplineau muncitorii din fabrici plecați la război ori erau distribuiți pentru muncile agricole –, voluntarii români se organizează în lagărul de la Darnița, de lângă Kiev, ca un corp al armatei regale. Sunt echipați, instruiți, primul eșalon plecând spre Iași la 3 iunie 1917 (116 ofițeri și 1250 de subofițeri și soldați).

Corpul Voluntarilor Români, aflat sub coordonarea colonelului Constantin G. Pietraru se va muta apoi la Kiev, în liceul de fete din oraș, aici continuând să vină prizonieri ardeleni, bănățeni și bucovineni de pe întreg cuprinsul Rusiei. Formarea detașamentelor de voluntari a fost încetinită de izbucnirea revoluțiilor bolșevice (februarie și octombrie 1917), Kievul fiind ocupat de bolșevici, apoi reluat de Puterile Centrale, ceea ce a făcut ca activitatea să fie întreruptă și mutată de pe teritoriu Ucrainei în Siberia.

Ultimul eșalon va pleca la Iași în ianuarie 1918, restul prizonierilor se vor aduna la Samara, Celeabinsk și Vladivostok, unde vor forma cel de la doilea Corp al Voluntarilor Români din Rusia.

În aprilie 1917, la Darnița se va publica un manifest al voluntarilor cunoscut ca „Prima Alba Iulia”, prin care aceștia își exprimau dorința de rupere a legăturilor cu Imperiul Austro-Ungar și intenția de a lupta în armata regală română. Textul a fost tradus în limba rusă, în engleză, franceză și trimis spre publicare în ziarele din statele Antantei. Un exemplar în limba rusă se află expus în expoziția permanentă a Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.

Expoziția deschisă la Sala Unirii cuprinde piese originale legate de formareacorpului voluntarilor români, fotografii ale prizonierilor ardeleni din Rusia, un caiet cuprinzând rapoarte din lagărul de la Darnița, ziare apărute la Darnița și Kiev (Gura Satului, Fumul, România Mare) și memorii ale voluntarilor, transmit organizatorii.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Nașional al Unirii Alba Iulia.

Vernisajul va fi transmis on-line pe pagina de Facebook a Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement