Economie
Masterplanul energetic al judeţului Alba: Cătunele neelectrificate pot recurge la alimentare cu energie alternativă
Agenţia Locală a Energiilor Alba (ALEA) a anunţat, marţi, finalizarea ”Masterplanului energetic al județului Alba”, un document important în ceea ce priveşte stabilirea politicilor energetice la nivel județean în următorii ani.
Potrivit directorului ALEA, Florin Andronescu, „Masterplanul Energetic (ME) oferă autorităţilor judeţene şi locale un instrument credibil de integrare a eforturilor lor de a aloca eficient resursele, de a creşte competitivitatea produselor locale, de a reduce poluarea mediului. Iniţiativa Consiliului Judeţean Alba de a promova o politică integrată în domeniul energiei în judeţul Alba îşi găseşte materializarea în realizarea acestui document de către Agenţia Locală a Energiei Alba” .
Concret, această strategie energetică implementată în Alba, dar care poate reprezenta un exemplu şi pentru alte judeţe, urmăreşte crearea unor posturi de manageri energetici la nivelul administraţiilor locale şi a unui contract pilot de performanţă energetică (CPE), cu o firmă ESCO pentru preluarea unei clădiri ce aparţine Consiliului Judeţean Alba, cu mari consumuri de energie. Mai mult decât atât, o altă măsură propusă de Masterplan este implementarea unui program judeţean pentru susţinerea financiară a persoanelor fizice din mediul rural defavorizat, pentru înlocuirea sobelor clasice cu centrale pe biomasă (peleţi, brichete, deşeuri de lemn, rumeguş), eficiente energetic. În viitorul apropiat, cătunele izolate şi neelectrificate pot fi alimentate cu energie electrică, pe baza acestor resurse alternative, eoliene sau solare.
Masterplanul energetic propune promovarea unui proiect pilot pentru utilizarea fracţiunii biodeşeuri în vederea producerii energiei (ex. – Zlatna, unde există staţie de sortare eşeuri) prin parteneriat public-privat şi includerea, în programa şcolară a unor licee din filiera tehnologică, a specializărilor: instalator sisteme de energie regenerabilă (panouri solare, centrală pe biomasă, pompe de căldură, panouri fotovoltaice).
Documentul a fost elaborat cu asistența tehnică a ”Tractebel Engineering” cu sediul în București. Colectarea datelor a durat aproximativ 3 luni și implicat majoritatea instituțiilor importante din județ (cu impact în domeniul energiei), mediul privat și toate autoritățile publice locale. De asemenea, au fost luate în calcul documentele programatice în domeniul energiei de la nivel european şi naţional (strategii şi cadrul legislativ), precum şi celelalte strategii dezvoltate până în prezent în judeţ (pe dezvoltare economică, pe mediu, pe transport, pe deşeuri, etc.).
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News