Connect with us
Advertisement

Economie

Măsura 3: Modificări anunțate de ministrul Economiei la reluarea înscrierilor de la zero pentru granturi de până la 200.000 euro

Publicat

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a anunțat trei modificări la reluarea de la zero a înscrierilor la Măsura 3 – granturi de investiții de câte 50.000-200.000 de euro pentru firme.

Acestea sunt:

  • secretizarea ermetică a procentelor de cofinanțare introduse în aplicație de către beneficiari, până la terminarea sesiunii de înscriere,
  • eliminarea cheltuielilor eligibile cu imobiliarele,
  • introducerea unor noi coduri CAEN eligibile, care au fost prevăzute prin legea 220/2020, prin care s-a modificat OUG 130/2020.

Ministrul a spus că persoanele care au aplicat corect la sesiunea inițială de la Măsura 3 vor fi eligibile și la reluarea de la zero a sesiunii de înscrieri.

„Pe Măsura 3, dorința noastră, în secunda aceasta, este să o reluăm, pentru că au fost 27.000 de aplicanți. Dintre aceștia, aproximativ 3.000 sunt potențial eligibili. Avem o rată destul de mare de oameni eligibili care au aplicat pe ultima sută de metri cu niște procente de cofinanțare foarte apropiate de procentul de cofinanțare eligibil, cam 1100 de firme.

Schema a inclus și investiții imobiliare, lucru pe care nu-l încurajăm. Vrem investiții productive. Și atunci, dorința noastră este să reluăm această schemă de la zero fără acest criteriu de eligibilitate și mai ales cu respectul legii, pentru că, așa cum a pornit această schemă, ea nu includea codurile CAEN care au fost introduse în Parlament.

Toată lumea care era eligibilă va fi eligibilă și după ce vom reface call-ul. Și-l vom reface corect și cu respectul legii. Și asta trebuia să se fi întâmplat și din prima, anume să respectăm Legea 220, care a introdus niște CAEN-uri suplimentare. Legea trebuie respectată”, a spus Năsui, potrivit startupcafe.ro.

Însă, în condițiile în care se introduc coduri CAEN noi față de sesiunea inițială, șansele celor care au aplicat în sesiunea inițială vor scădea, pentru că va crește concurența pe fonduri.

Iar Legea 220/2020 a modificat și grila de punctaj de la Măsura 3. A fost eliminat indicatorul ratei interne de rentabilitate (RIR) și s-a introdus la punctaj numărul de locuri de muncă create. Aceste modificări prevăzute de Legea 220/2020 au fost prorogate de fostul guvern Orban prin OUG 199/2020.

Surse din Ministerul Economiei au declarat pentru StartupCafe.ro că la reluarea sesiunii de la zero vor fi introduse suplimentar din Legea 220/2020 doar codurile CAEN prevăzute în plus.

O altă problemă cu Măsura 3 este lipsa de finanțare disponibilă la acest moment. Toată schema COVID, cu cele 3 măsuri, avea alocat inițial un buget de 1 miliard de euro cu tot cu cofinanțările aplicanților. Ulterior, Guvernul Orban a decis suplimentarea Măsurii 2, pentru că au rămas pe dinafară foarte multe firme care au aplicat, bugetul fiind mult sub nivelul cererii. Bugetul inițial al schemei a fost prevăzut din fondurile UE de pe Programul Operațional Competitivitate. Suplimentarea, însă, a fost prevăzută din altă sursă de bani europeni: facilitatea React EU.

„În secunda aceasta, problema este mai ales de finanțare. Noi avem 500 de milioane de euro lipsă. Asta este cea mai mare problemă, de aceea avem și întârzierile acestea pe Măsura 2. De aceea, este foarte important să avem programarea acestui fond european pe care să-l putem accesa și să finanțăm toate aceste scheme”, a explicat Claudiu Năsui.

Referitor la Măsura 2 – granturi de capital de lucru de câte 2.000-150.000 euro, ministrul Economiei afirmă că mai trebuie deblocați și banii din facilitatea React EU.

sursă: startupcafe.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement