Administrație
Măsură importantă pentru românii din diaspora. Ce se schimbă în privința actelor de identitate

Românii care au domiciliul într-un stat al Uniunii Europene vor putea primi cărți electronice de identitate. Anunțul a fost făcut joi, de către premierul Marcel Ciolacu.
Ciolacu a spus că românii cu domiciliul în UE vor primi cartea electronică de identitate printr-o procedură simplificată.
„Le oferim cetățenilor români cu domiciliul într-un stat al Uniunii Europene cărți electronice de identitate, printr-o procedură simplă. Fiecărui solicitant îi facem cont în platforma online a Ministerului de Interne, pe baza unui e-mail și a unui număr de telefon”, spune Ciolacu.
Tot procesul va fi exclusiv digital, promite premierul.
Cărți electronice de identitate pentru români cu domiciliul în alt stat UE
Proiectul aflat pe masa Guvernului prevede modificarea OUG 97/2005:
La articolul 14, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(3) Cetățenii români aflați în străinătate pot solicita:
- a) la misiunile diplomatice sau oficiile consulare de carieră ale României din străinătate, eliberarea primului act de identitate pentru minorul care a împlinit vârsta de 14 ani sau, de la data realizării condițiilor tehnice necesare, eliberarea unei cărți electronice de identitate
- b) la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor, eliberarea unei cărți de identitate, inclusiv pe bază de procură specială autentificată la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României, sau, de la data realizării condițiilor tehnice necesare, eliberarea unei cărți electronice de identitate ori a unei cărți de identitate simplă.
Date colectate electronic
La articolul 17 se introduce alineatul 5.3:
”În format electronic se înscriu:
- a) datele din formatul tipărit;
- b) prenumele părinților titularului;
- c) locul nașterii titularului;
- d) certificate pentru autentificare sau semnătură electronică și, după caz, certificate pentru semnătură electronică calificată, astfel cum acestea sunt definite de legislația din domeniu;
- e) datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială și, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete;
- f) adresa de domiciliu din România a titularului sau, după caz, mențiunea „fără domiciliu în România”
- g) adresa de reședință din România a titularului”.
”Art. 281 – (1) Cetățeanul român care locuiește în străinătate poate solicita eliberarea cărții electronice de identitate fără domiciliu în România.
- (2) Pentru obținerea cărții electronice de identitate, cetățeanul care locuiește în străinătate trebuie să prezinte un pașaport simplu electronic sau un pașaport simplu temporar cu menționarea țării de domiciliu, aflat în termen de valabilitate, ori documente eliberate de autoritățile străine, în original, din care să rezulte că locuiește în acea țară, împreună cu traducerea autorizată în limba română, după caz, și să dețină un cont validat în Platforma HUB de servicii de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne.
- (3) Prin excepție de la alin.(2), condiția deținerii unui cont validat în Platforma HUB de servicii de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne nu se aplică în cazul cetățenilor români care nu au împlinit vârsta de 18 ani”.
Context
În prezent, în cazul cetățenilor români cu domiciliul în străinătate care locuiesc temporar în România se eliberează carte de identitate provizorie, care însă nu constituie document de călătorie. Dreptul la libera circulație al acestora se exercită în baza unui pașaport simplu electronic ori a unui pașaport simplu temporar cu menționarea țării de domiciliu.
Astfel, cetățenii români nu pot deține, în același timp, două documente emise de instituțiile abilitate din România, respectiv un pașaport simplu cu domiciliul în străinătate și o carte de identitate cu domiciliul în România, fiecare dintre acestea atestând în mod distinct domiciliul în străinătate ori în România.
Cetățeanul român cu domiciliul în străinătate, care este în posesia unui pașaport cu menționarea țării de domiciliu, poate să facă dovada identității și a țării de domiciliu în fața autorităților române cu pașaportul simplu, iar a reședinței din România, cu cartea de identitate provizorie.
O hotărâre a Curții de Justiție a Uniunii Europene din 2024 prevede că resortisanților unui stat membru care și-au exercitat dreptul la liberă circulație și ședere în alt stat membru nu li se poate refuza eliberarea unei cărți de identitate cu valoare de document de călătorie în interiorul Uniunii Europene pentru singurul motiv că și-au stabilit domiciliul pe teritoriul acestui alt stat membru.
Prin urmare se creează mecanismul necesar pentru eliberarea unui act de identitate cu valoare de document de călătorie cetățenilor români care nu au domiciliul în România. Soluția normativă propusă este eliberarea cărții electronice de identitate fără menționarea domiciliului, deoarece aceasta reprezintă actul de identitate care poate fi utilizat pentru exercitarea dreptului la libera circulație pe teritoriul Uniunii Europene
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News