Connect with us
Publicitate

Economie

Măsuri fiscale decise în Coaliție: Noi grile de impozitare și deduceri pregătite pentru Codul Fiscal. Ce taxe vor plăti românii

Publicat

Coaliţia a decis măsurile fiscale și ce taxe se modifică. Liderii PSD- PNL-UDMR au decis măsurile fiscale care vor fi introduse în Codul Fiscal. Peste 20 de lideri PSD, PNL și UDMR au participat la o ședință a coaliției într-un format destul de larg.

UPDATE: Liderii coaliției de guvernare au ajuns la un acord de pentru modificarea Codului fiscal cu măsuri care intră în vigoare o parte de la 1 august și restul de la începutul anului viitor.

Printre măsurile se află: creșterea nivelului de impozitare a tranzacțiilor imobiliare între persoanele fizice și a dividendelor de la 5 la 8%, scăderea  plafoanelor salariale până la care unii angajați primeau reduceri fiscale, iar băuturile alcoolice, cele cu zahăr, tutunul și jocurile de noroc vor fi taxate suplimentar, vor fi și deduceri pentru familiile cu copii, dar numai pentru cele cu venituri mai mici.

Proiectul de modificare a Codului fiscal ar putea fi pus în dezbatere publică joi 30 iunie, pentru a fi adoptat de guvern săptămâna viitoare.

Potrivit Digi24.ro măsurile fiscale includ deduceri pentru veniturile mici, creșterea accizelor la alcool și tutun, creșteri de TVA. De asemenea, va crește impozitul pe jocurile de noroc.

Deduceri pentru veniturile de până în 4500 de lei

Vor exista deduceri de impozite pentru veniturile până în 4500 de lei, urmând ca impactul bugetar al acestei măsuri să fie de 3 miliarde de lei pe an până în 2023.

Tinerii cu vârste până în 26 de ani vor beneficia de deduceri de 15% din impozitul pe venit, în valoare maximă de 383 de lei.

Vor exista deduceri pentru familiile care au copii, în sumă de 100 de lei pentru fiecare copil, dacă aceștia sunt la o formă de învățământ. De la 4 copii, în sus, impozitul pe venit va fi zero. Deducerea se va aplica doar unuia dintre părinți.

Contribuțiile pentru part time

La contractele part time, contribuțiile vor fi similare cu cele ale salariului minim pe economie, dacă există un singur contract.

Vor fi exceptați elevii și studenții cu vârste până la 26 de ani, persoanele care urmează o formă de ucenicie, pensionarii care beneficiază de pensie din sistemul public, persoanele fizice care realizează venituri din salarii având mai multe contracte de muncă cu timp parțial sau întreg și valoarea cumulată depășește salariul minim pe economie, persoanele cu dizabilități.

Introducerea impozitului pe venitul global

După digitalizarea ANAF s-ar putea introduce gradual impozitul pe venitul global, care este un pas spre trecerea la impozitul progresiv.

Crește acciza la țigări și la alcool

În coaliție au fost decise de asemenea creșteri de accize. Astfel, de la 1 august va crește acciza la țigări cu 31 de lei (60 de bani pe pachet), iar de la 1 ianuarie va crește cu 20% și acciza la alcool, cu 6 bani pe litru.

La combustiblii, accizele rămân neschimbate, cu condiția ca paritatea leu-euro sa nu scadă.

Crește TVA la restaurante, servicii catering și hoteluri

Au fost decise de asemenea creșteri de TVA. Astfel, pentru restaurante, servicii de catering și hoteluri, taxa pe valoarea adăugată crește de la 5% la 9%. Pentru băuturile cu zahăr, TVA crește de la 9% la 19%.

TVA de 5% pentru locuințe limitat la 600.000 de lei și 80 mp

Pentru locuințe se va plăti TVA de 5% doar pentru o locuință până la plafonul de 600.000 de lei și până în 80 mp2 utili.

Impozitare graduală la vânzarea de locuințe

În ceea ce privește tranzacțiile imobiliare ale persoanelor fizice, se trece la impozitare de 1% pentru o locuință deținută timp de peste 3 ani și impozit 3% pentru imobile deținute mai puțin de 3 ani, cu excepția moștenirilor.

Cota forfetară eliminată din impozitul pe chirii și modificări la impozitul pe proprietate

De asemenea, se elimina cota forfetară pentru impozitul pe venit din chirii.

Vor fi modificări și în ceea ce primește impozitul pe proprietate. Nu se va mai face diferență între persoanele fizice și persoanele juridice. Se va face o clasificare între proprietăți rezidențiale, unde cota de impozitare va fi de 0,1-0,2% și nerezidențiale, unde cota va fi de 1-1,3%.

Reducerea pragului de impozitare pentru microîntreprinderi. Scade plafonul pentru persoane fizice autorizate

În ceea ce privește microîntreprinderile, a fost decisă reducerea pragului de impozitare de la 1 milion de euro la 500.000 de euro. De asemenea, o persoană va putea deține controlul la cel mult 3 microîntreprinderi și vor exista limitări ale obiectului de activitate. De asemenea, microîntreprinderile trebuie să aibă cel puțin un angajat.

În ceea ce privește persoanele fizice autorizate, plafonul de impozitare scade de la 100.000 de euro la 25.000 euro/anual.

Crește impozitul pe dividende

Impozitarea dividendelor crește de la 5% la 8%.

Creșterea impozitelor pe jocurile de noroc

În coaliție s-a decis de asemenea creșterea impozitelor pe jocurile de noroc la 40% din câștig, dar se va face o analiză privind modalitatea de impozitare la nivelul UE, pentru a avea un model în acest sens.

Scăderea plafonului pentru facilități fiscale în domeniul agriculturii și construcțiilor

În ceea ce privește domeniul agriculturii și cel al construcțiilor, liderii coaliției au decis scăderea palfonului de la 30.000 lei la 10.000 lei pentru facilități fiscale și limitarea beneficiilor salariale impozitate favorabil la 33% (a veniturilor anuale).

Contribuții pentru veniturile extrasalariale

În ceea cce privește veniturile extrasalariale, nu se vor plăti contribuții pentru sume mai mici de 6 salarii minime brute. Între 6 și 12 salarii minime brute se vor plăti contribuții pentru 6 salarii minime, între 12 și 24 salarii minime brute – pentru 12 salarii minime, iar peste 24 salarii minime brute se vor plăti contribuții ca pentru 24 de salarii minime.

surse: Antena3, Digi24

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    joi, 30.06.2022 at 11:15

    Orice aţi face tot prost iese. Nu sunteţi în stare de lucruri profunde, că nu vă duce capul. Şi românul suferă din cauza incapacităţii voastre. O adunătură de oameni fără nici o expertiză în nici un domeniu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate