Connect with us
Advertisement

Economie

Măsuri fiscale discutate în Coaliție: Impozit mai mare pe proprietate, creșterea TVA pentru HoReCa, scăderea plafonului pentru IMM

taxe-taieri

Publicat

Majorarea impozitelor pe proprietate în 2023, a TVA-ului plătit de domeniul HoReCa, dar și a TVA-ul pentru băuturile răcoritoare cu zahăr, gen Coca Cola sau Pepsi și schimbarea plafonului pentru impozitarea microîntreprinderilor sunt doar câteva dintre modificările pe Coaliția de Guvernare le discută pentru modificarea Codului Fiscal.

Potrivit unor surse din Coaliție citate de Radio Europa Liberă, locuitorii din marile municipii vor plăti un impozit pe proprietate majorat de anul viitor. Decizia a fost luată de PSD, PNL și UDMR, iar modificarea va apărea ca o hotărâre de la „centru”, prin modificările aduse Codului Fiscal, nu ca decizie a autorităților locale.

Citește și Lista taxelor care vor crește de la 1 iulie. Măsurile fiscale pregătite de guvern. Mai multe produse vor fi mai scumpe din 2023

„Primarii ne-au implorat să majorăm impozitele, ne-au rugat pe toate căile, pe toate canalele. Nu vor să își asume ei mărirea”, a declarat pentru Europa Liberă un lider prezent la ședințele Coaliției.

Legea în vigoare prevede că autoritățile locale pot stabili o cotă de impozit pe proprietate cuprinsă între 0.08% și 0.2%, dar cele mai multe consilii locale au decis să aplice pragul inferior, pentru a nu nemulțumi populația.

Dacă decizia majorării se ia la București, primarii vor putea avea o justificare în fața electoratului și nu vor putea fi acuzați că au majorat impozitele locale pe proprietate, scrie Radio Europa Liberă.

Majorare impozit de proprietate: Cine plătește 400 de lei în prezent va ajunge la 600-700 de lei

Potrivit surselor citate, impactul bugetar va fi de 4 miliarde de lei, bani care vor rămâne în teritoriu. Ca procent național, majorarea impozitelor pe proprietate va fi de peste 60% în marile orașe.

Nu vor exista diferențe de impozitare pentru cei care dețin o singură locuință și cei care au mai multe imobile.

„Cine plătește acum un impozit de 400 de lei, va plăti 600 – 700 de lei. Impozitarea proprietăților se va face din 2023 în funcție de grila notarială până se va ajunge la digitalizarea ANAF și se poate folosi un sistem mai exact. E singurul sistem de referință pe care l-am găsit”, au dezvăluit surse din Coaliție pentru Europa Liberă.

Coaliția PSD, PNL, UDMR vizează și alte modificări la Codul Fiscal

„TVA-ul crește de la 9% la 19% la băuturile cu zahăr, gen Coca Cola și Pepsi. La HoReCa [acronim pentru industria ospitalității: Hoteluri, Restaurante, Cafenele n.r.] era TVA 5%, iar la raft TVA-ul era de 9%. Nu era normal, va crește la HoReCa. La IMM-uri ne-am înțeles pe impozit 1%, un salariat, 500.000 de euro”, au precizat sursele citate.

Coaliția a decis astfel scăderea pragului de impozitare pentru IMM-uri, deoarece în legea actuală se puteau încadra în această categorie microîntreprinderile care nu au depășit venituri de peste 1 milion de euro. Impozitul a rămas de 1%, dar veniturile cumulate într-un an nu mai pot depăși, după ce noile modificări se vor aplica, cuantumul de 500.000 de euro.

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a recunoscut că impozitarea proprietății urmează să fie făcută în 2023, conform grilei notariale, în funcție de valoare.„Nu am făcut eu grila notarială”, a adăugat liderul PSD.

Ce s-a angajat România în fața UE. Extrase din PNRR

Din perspectiva impozitelor pe proprietate, obiectivul acestei reforme este de a se dezvolta legislația privind impozitarea proprietăților printr-un proiect legislativ ce va fi supus dezbaterii publice la sfârșitul anului 2022, cu implementare etapizată începând cu anul 2023.

Revizuirea principiilor privind impozitul pe proprietate, în special în ceea ce privește diferitele regimuri de impozitare a clădirilor, în funcție de statutul proprietarului (persoană fizică sau juridică), vizează abordarea potențialului arbitraj între cele două sisteme de impozitare, aplicabile persoanelor fizice și persoanelor juridice, care obțin venituri din proprietățile imobiliare, precum și stabilirea automată a valorii impozabile a proprietăților supuse impozitelor locale.

Ministrul Finanțelor confirmă că vor fi modificări în Codul Fiscal

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a confirmat ajustarea unor facilităţi şi creşterea deducerilor pentru persoanele cu venituri mici, iar taxa de solidaritate se doreşte mai degrabă o contribuţie pentru sistemul de educaţie şi de sănătate, două domenii unde sunt necesare de investiţii masive.

Ministrul spune că acest pachet de măsuri va aduce la bugetul de stat între 1,2 şi 1,5 puncte procentuale din PIB.

”Sper ca săptămâna aceasta, coaliţia să iasă cu o decizie. În discuţia care se poartă este vorba foarte mult de ajustare.

Ajustarea unor facilităţi, astfel încât ele să răspundă nevoii de dezvoltare economică, pe de o parte, iar pe de altă parte creşterea deducerilor pentru persoanele cu venituri mici”, a precizat ministrul, potrivit ziare.com.

Astfel, deducerile vizează ca cei care au venituri salariale mici să plătească mai puţin.

”Discutăm ca principiu, nu o să vă dau nici cifre, nici niveluri, pentru că aşteptăm să se desprindă decizia din coaliţie”, a mai spus ministrul Câciu, precizând că partea de dezbatere publică reală pe decizii şi această predictibilitate este cu şase luni înainte de schimbări.

Taxa de 1% pe veniturile marilor companii se va numi ”taxă pe educaţie şi sănatate”

Partidul Social Democrat vrea ca taxa de solidaritate să se numească taxă pe educaţie şi sănatate potrivit unor surse din Coaliție citate de news.ro. Prin această taxă, ar urma să fie fie impozitare marile companii cu un procent între 0,5% şi 1%, iar banii să se ducă într-un fond special care să finanţeze proiecte din domeniile sănătăţii şi educaţiei.

PSD insistă pentru supra-taxarea companiilor mari, deși președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă au anunțat că nu sunt de acord cu noi taxe. De asemenea, liberalii nu vor să accepte un nou sistem de impozitare progresivă

Impozitare progresivă a pensiilor speciale şi deduceri fiscale pentru cei cu venituri sub 6.000 de lei

PSD mai propune partenerilor de coaliţie ca de anul viitor, să fie acordate deduceri pentru angajaţii care au venituri sub 6.000 de lei și supraimpozitarea salariilor mari, peste cel al președintelui României.

De asemenea, se doreşte impozitarea progresivă a pensiilor speciale, deşi cei din coaliţie trebuie să găsească o formulă care să treacă de Curtea Constituţională, judecătorii respingând deja un proiect privind impozitarea pensiilor speciale.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. SsS

    miercuri, 15.06.2022 at 10:13

    Foaie verde de dudau,o sa fie tot mai…bine !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement