Eveniment
Medic de la spitalul din Alba Iulia, acuzat de familia bebelușului decedat la Oradea, că a refuzat cezariana. Ce declară rudele
Noi detalii despre cazul copilului din Alba, care a murit la două zile de la naștere. Membri ai familiei susțin că vor da în judecată medicul care a preluat cazul, la Spitalul Județean de Urgență Alba.
Reamintim că, potrivit reprezentanților spitalului din Alba Iulia, femeia s-a prezentat la spital cu membrane rupte, a fost monitorizată pentru naștere normală, însă, când starea fătului s-a agravat, s-a intervenit, vineri, prin cezariană, înainte de a fi primit rezultatul testului COVID, cu precauțiunile necesare.
Sursele citate au precizat că nou-născutul a avut la naștere scor Apgar 2 și a fost transferat de urgență la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, secția Neonatologie, cu elicopterul, pentru că la unitățile medicale din Sibiu sau Târgu Mureș nu erau locuri.
Virgil Oarga, cumnatul femeii, a declarat, pentru Alba24, că au început demersul pentru acuzațiile de malpraxis împotriva unui medic de la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia.
”A fost adusă (femeia – n.r.), din Mogoș, cu salvarea, la spitalul din Alba Iulia, în noaptea de joi spre vineri. Au ținut-o până la 14.00, când i-au făcut cezariană. Domnul Țibea nu a vrut să facă cezariană, dar alt medic, Cibian, cel care a și făcut operația până la urmă, a insistat. A spus că, dacă nu, moare și mama. Copilul s-a născut cu nota 1. După 13 ore să faci cezariană, și atunci cu scandal? Am început demersul, îi sprijin pe părinți, împotriva medicului care a refuzat cezariana, are toată vina”, a declarat Virgil Oarga pentru Alba24.ro.
”Știu de la familie că joi noaptea i s-a rupt apa, a venit la Alba Iulia cu soțul, a fost adusă cu salvarea, a fost preluată, nu i s-a făcut cezariană. E prima sarcină, au încercat de 20 de ani să aiba un copil. Sarcina a decurs normal, a fost monitorizată de medic, azi trebuia să vina la control și să vadă cum naște. Am înțeles că vineri, doar la insistențele familiei și medicului care a intrat de gardă în următoarea zi, a fost operată. Am mai aflat că copilul avea 3,2 kg la naștere”, a declarat, pentru Alba24.ro, Nicoleta V., cea care ar fi trebuit să fie nașa copilului.
Precizările medicului Cristian Țibea
”Doamna s-a internat vineri dimineața, prezentându-se către serviciul de Urgență cu membrane rupte precoce. Operația de cezariană s-a efectuat vineri în jurul orei 12.00. Pacienta, în vârstă de 42 de ani, la internare fără semne patologice, atât fetale, cât și materne. (..) Fără dureri, pentru că doamna nu era încă în travaliu. Intervenția s-a făcut la doamna în regim de urgență, înainte de a avea testul Covid. S-a folosit circuitul pentru cazurile suspecte Covid din spital. S-a constatat scăderea ritmului cardiac fetal, motiv pentru care s-a intervenit chirurgical. Înainte de ora 12.00, nu exista motiv de intervenție chirurgicală”, a declarat medicul Cristian Țibea, șeful Secției Obstetrică-Ginecologie de la Spitalul Județean de Urgență Alba, citat de antena3.ro.
Alba24 a contactat medicul Cristian Țibea, pentru precizări suplimentare.
UPDATE, ora 22.30: Precizările oferite de medicul Cristian Țibea, șeful Secției Obstetrică-Ginecologie de la Spitalul Județean de Urgență Alba, pentru Alba24.ro:
” Pacienta a ajuns la spital în jurul orei 3.30 și în cazul dânsei monitorizarea sarcinii, din momentul sosirii în unitatea medicală, s-a desfășurat conform protocoalelor naționale – nefiind nici măcar semne de suspiciune că ar fi o sarcină cu probleme. Într-o oră de la internare, am avut și rezultatele analizelor, au fost ok.
S-a discutat cu pacienta. Cazul a fost evaluat cu ocazia internării, și ulterior. Vizita medicului a fost cu ocazia internării, ora 4-4:30, la finalizarea gărzii (7-7:30), la 9-9:30, 11-11:30 și în jur de ora 12.00, când s-a indicat cezariana. Între vizitele medicului, pacienta a fost monitorizată de moașa de la sala de nașteri.
S-a discutat că se poate merge pe varianta naștere normală sau, dacă se dorește, cezariană; pacienta a fost de acord cu naștere normală.
Nu s-a refuzat intervenția din cauza faptului că nu a fost rezultat COVID, noi nu le facem (intervențiile chirurgicale) raportate la COVID, ci doar raportat la caz.
Intervenția chirurgicală s-a efectuat în regim de urgență, în momentul în care au existat semne de stres fetal, pacienta nu era în travaliu declanșat (conform definiției de caz: contracții uterine sistematizate și col uterin dilatat).
În jurul orei 12:45, cu ocazia monitorizării de rutină a pacientei și a fătului, s-a decelat scăderea ritmului cardiac fetal; bătăile inimii erau instabile; față de 120-130 bătăi pe minut, inima fătului bătea doar cu 70-80 pe minut (brahicardie). A fost examinată din nou pacienta, la ecograf, s-a constatat același lucru și s-a declanșat alarma pentru cezariană de urgență. În 15 minute, pacienta era în sala de operații, cu toata echipa medicală pregătită.
S-a extras un copilaș cu Apgard 2; a fost reanimat, transferat în neonatologie; pentru că era necesar tratament de terapie intensivă pentru nou-născuți și în țară sunt doar câteva spitale de nivel 3 echipate pentru acesta, nou-născutul a fost transferat la Oradea. Celelalte unități din apropiere nu aveau locuri.
În acest caz, nu au fost observat complicații dintre cele mai întâlnite, cum sunt dezlipirea de placentă, nod cordon ombilical sau infecție fetală. Cauza o vom afla cu ocazia examenului histo-patologic.
În România, 7 din 1000 de nou-născuți mor aparent fără motiv. Iar în România avem una dintre cele mai ridicate rate de operații cezariene din Europa; operația cezariană reprezintă o practică freventă, mai frecventă decât este cazul, de multe ori. La nivel internațional, trendul este descrescător în ceea ce privește nașterea prin operație cezariană, vârsta pacientei nu reprezintă o indicație medicală pentru operație cezariană”, a declarat Cristian Țibea, pentru Alba24.ro.
Contactat de Alba24.ro, medicul Ștefan Cibian, care era de gardă în acel moment la spital și care a operat-o pe femeie, nu a dorit să comenteze cazul. A spus că pacienta va fi externată marți.
Reprezentanții Spitalului Județean din Oradea au precizat pentru Alba24.ro că nou-născutul a fost transferat la unitatea medicală, în stare gravă. Cu toate eforturile depuse de medici, viața acestuia nu a mai putut fi salvată. Decesul a fost înregistrat duminică după-amiaza.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Gheorghe
luni, 17.08.2020 at 19:05
Speram ca nu se mai iau spagi,nu ?
Maria
luni, 17.08.2020 at 23:40
Nu e singurul caz Al acestui medic.Anul trecut era sa am aceasi soarta ca aceasta femeie.Doar cu scandal si insistente s-a intervenit pentru cezariana.condoleante familiei si sper sa continuie cu procesul.
Maria
luni, 17.08.2020 at 23:41
Din package spaga nu va disparea
Elena
luni, 17.08.2020 at 23:46
dv ce credeti ca s-a schimbat ceva? Atat cat li s-au marit salariile, in rest totul la fel
vasile
marți, 18.08.2020 at 15:39
Nu se va rezolav nimic. Va rog urmariti cazul si o sa vedeti ca sa este. Traim in Romania.
Filip
marți, 18.08.2020 at 19:34
Cine da spaga este la fel de vinovat ca cel care primeste,suntem niste prosti !
kretz
marți, 18.08.2020 at 22:38
până ce după o astfel de crimă vinovatul şi spitalul unde lucrează nu platesc daune uriase victimei – precum in sua – in spitalele din ro o sa continue să moara oameni din cauze banale. culmea ticalosiei criminalului e ca el acum declara nonsalant ca mama era foarte bine, radia de fericire, cand brusc a luat-o razna si el n-a mai avut ce face. sper ca celalalt medic, Cibian, sa aibă curajul sa declare si in instanta adevărul si sa nu-si acopere „colegul” cums e intampla intotdeauna in astfel de cazuri, urmarea fiind ca vinovatii nu pătesc absolut nimic si apoi pot ucide similar si alti pacienţi