Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Medic neurolog: Diabetul zaharat produce un impact devastator asupra sistemului nervos. Vârsta la care apare, tot mai joasă

Publicat

Diabetul zaharat produce un impact devastator asupra sistemului nervos, este declarația unui medic neurolog român, la o conferință națională.

Frecvenţa bolilor metabolice şi de nutriţie este într-o creştere permanentă, iar vârsta la care acestea apar este din ce în ce mai timpurie, a declarat, miercuri, profesor universitar Rodica Bălaşa, de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş.

„Din păcate, frecvenţa acestor boli metabolice şi de nutriţie este într-o creştere permanentă.

Din păcate, vârsta la care aceste boli apar este din ce în ce mai timpurie, iar complicaţiile pe care aceste boli le generează în aproape toate specialităţile medicale, ne face să fim cu toţii împreună (la conferinţa la care au fost făcute declarațiile – n.r.).

Eu sunt neurolog şi trebuie să vă spun că bolile cerebrale, cu excepţia celor neuro-degenerative, sunt consecinţa celorlalte boli ale organelor.

Iar problemele de metabolism, mai ales diabetul zaharat, produc un impact devastator asupra sistemului nervos.

Universitatea noastră este într-o emulaţie ştiinţifică permanentă, astfel încât organizarea aici a unei conferinţe naţionale, cu o participare atât de largă, este pentru noi un moment foarte important, care, evident, ne încurajează să continuăm”, a declarat Rodica Bălaşa, citată de Agerpres.

Citește și Care este nivelul optim de zahăr din sânge, în cazul diabetului zaharat de tip 1. Cercetările unor specialiști suedezi

În prezent, numărul persoanelor care au diabet în România este estimat la aproximativ 2 milioane.

Această tulburare metabolică este caracterizată prin hiperglicemie. Diabetul zaharat se instalează insidios și, în cele mai multe cazuri, este descoperit târziu.

Bolile asociate hiperglicemiei sunt adesea mai periculoase pe termen lung decât diabetul în sine. Aceste boli sunt cauzate de nivelul crescut al glucozei în sânge.

În procesul de degradare a glucozei, celula este supraîncărcată cu Radicali Liberi de Oxigen (RLO), mai exact Radicali Superoxid- care conduc la apariția complicațiilor.

La început, acești radicali atacă vasele mici de sânge (capilarele), apoi pe cele mari, cauzând pe termen lung leziuni ale nervilor, tulburări de vedere și insuficiență renală.

Simptomele Neuropatiei Diabetice

Neuropatia Diabetică se poate manifesta, în funcție de tipul nervilor afectați, în moduri diferite. Urmările pot fi: pierderea sensibilității tactile, termice și dureroase, potrivit www.woerwagpharma.ro.

Membrele inferioare devin amorțite, deoarece nervii nu pot transmite stimulii senzoriali. Funcționarea defectuoasă a nervilor poate provoca, de asemenea, dureri cronice sau poate conduce la percepții greșite cum ar fi furnicături și amorțeli la nivelul membrelor, chiar și parestezii.

Afectarea sistemului nervos autonom sau vegetativ poate conduce la tulburări de ritm cardiac, tulburări de erecție sau incontinență urinară.

În aceste condiții, persoanei afectate îi va fi dificil să conștientizeze simptomele periculoase ale hipoglicemiei diabetice din cauza lezării nervoase.

În concluzie este mai bine să previi Neuropatia Diabetica decât să o tratezi, tratamentul preventiv fiind esențial.

Foto: Arhivă, rol ilustrativ

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax