Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Medicii de familie nu acceptă implicarea în distribuția cardurilor de sănătate rămase nerepartizate la nivelul caselor de asigurări

Publicat

card sanatate Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) și Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) au reafirmat luni, 5 ianuarie, că nu acceptă să se implice în distribuția cardurilor de sănătate rămase nedistribuite la nivelul caselor de asigurări județene și nici în acțiunile de distribuire ulterioare. Purtătorul de cuvânt al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Mihaela Tănase a declarat că distribuirea cardurilor de sănătate care nu au ajuns încă la asigurați prin intermediul medicilor de familie reprezintă un demers în folosul pacienților.

Citește și Din ianuarie, CARDURILE de SĂNĂTATE ce nu au fost distribuite prin poştă vor putea fi preluate de pacienţi de la medicii de familie. Cum se poate elibera alt card

„Așa cum am argumentat în numeroase rânduri și cum se poate observa în documentele încărcate pe pagina de web a SNMF, distribuirea cardului trebuie să fie finalizată de către CNAS. Cardul de asigurat este proiectul acestei instituții, nu al medicilor de familie. Cardul reprezintă un document de identificare care conform legii poate fi eliberat titularului doar de emitent (CNAS). Cardul de asigurat trebuie să fie distribuit de asigurător către asigurat, el constituind o legătură directă între aceștia, care nu poate include terți. În acest sens reiterăm necesitatea existenței unui contract între asigurat și asigurător, contract care să conțină obligațiile și drepturile fiecărei părți contractuale”, se arată într-un comunicat remis AGERPRES de cele două organizații ale medicilor de familie.

Potrivit medicilor, distribuirea cardului de sănătate nu este activitate medicală și nu este în concordanță cu curriculumul de pregătire în medicina familiei.

Reprezentanții medicilor de familie consideră că atâta vreme cât cardul preia toate „disfuncționalitățile SIUI” (Sistemul Informatic Unic Integrat), el nu poate fi utilizat ca dovadă a calității de asigurat, ci are „doar rolul de a valida” consultațiile, internările, eliberarea de medicamente compensate și toate serviciile medicale și farmaceutice din întregul sistem medical care are contract cu CNAS (cabinete medicină de familie, ambulatoriu de specialitate, laboratoare, explorări imagistice, spitale, farmacii etc.).

„Datele medicale ale pacienților se vor afla în curând în dosarul electronic de sănătate. De aceea, considerăm că inscripționarea cardurilor este o activitate birocratică, cronofagă și inutilă. Nu vom înlocui consultațiile cu inscripționarea cardului, așa cum am precizat de nenumărate ori că nu vom accepta sarcini birocratice suplimentare, în defavoarea actului medical. În concluzie, respingem ferm această nouă inițiativă a CNAS de a împovăra medicii de familie cu activități administrative (distribuirea cardurilor) în detrimentul consultațiilor medicale”, afirmă medicii de familie.

De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Mihaela Tănase a declarat că distribuirea cardurilor de sănătate care nu au ajuns încă la asigurați prin intermediul medicilor de familie reprezintă un demers în folosul pacienților.

„Vorbim despre aproximativ 1 milion de carduri care nu au putut fi distribuite prin servicii poștale. Noi sperăm că medicii de familie vor înțelege că acest demers este făcut în folosul asiguraților. Ne-am gândit că este mai simplu ca asiguratul să nu mai facă un drum în plus decât să facă un drum la casa de asigurări pentru a ajunge tot la medicul de familie unde ar solicita un serviciu medical.

Fiecare asigurat se duce la medicul de familie fie că îi cere un serviciu, fie că îi cere o trimitere la un medic specialist. Dacă vorbim de aproximativ un milion de carduri, practic vorbim despre un număr foarte mic de carduri care să le revină medicilor de familie pentru a le fi distribuite. Peste 90% din carduri au fost distribuite prin servicii poștale. Este o diferență de aproximativ 1 milion de carduri și ar fi păcat ca oamenii să fie puși pe drumuri, să meargă ca casa de asigurări pentru ca mai apoi să meargă la medicul de familie pentru un serviciu medical”, a explicat Tănase.

Ea a spus că asiguratul va merge la medicul de familie să își ridice cardul doar cu ocazia solicitării unui serviciu medical și nu va merge „expres” doar pentru a-și cere cardul.

„Sperăm să înțeleagă demersul nostru și de ce am apelat la această cale pentru a distribui restul de carduri”, a mai spus purtătorul de cuvânt al CNAS.

Sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax