Connect with us
Publicitate

Eveniment

Mega-centrală electrică fotovoltaică, lângă Alba Iulia. Va avea aceeași putere instalată ca hidrocentralele Șugag și Gîlceag

Publicat

O mega centrală fotovoltaică pentru producerea energiei electrice, cu peste 260.000 de panouri fotovoltaice și o putere de circa 150 MW, ar putea fi construită în curând lângă municipiul Alba Iulia, pe un teren aflat în zona Pârâul Iovului. Investiția privată se va ridica la circa 485 de milioane de lei. 

Noua centrală fotovoltaică propusă a fi amplasată lângă Alba Iulia va avea aceeași putere instalată ca hidrocentralele Gîlceag și Șugag (150 MW fiecare). 

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a anunțat recent depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Construire capacitate generare și stocare energie electrică Alba Iulia, compusă din instalații de producere și stocare a energiei electrice, drumuri de acces, rețele interioare de transport energie electrică, împrejmuiri și posturi de transformare”, propus a fi amplasat în Alba Iulia.

Potrivit memoriului tehnic, proiectul constă în construirea unei centrale fotovoltaice pentru producerea și stocarea de energie electriă din surse solare. Amplasamentul parcului fotovoltaic este situat în extravilanul municipiului Alba Iulia și este proprietate privată a Asociației Micilor Proprietari, Foștilor Grăniceri și Composesoratului Silvic Bărăbanț, cu drept de superficie pentru SC 4P Renewables Alba Iulia SRL.

Terenul are o suprafață de 1.793.768 mp (peste 179 hectare). Amplasamentul este localizat în partea nordică a municipiului, într-o zonă de terenuri agricole. Terenul este delimitat la sud și est de drumuri de exploatare, pe care se va face accesul, fiind în proximitatea A10/DN 1 la vest.

Ce prevede proiectul

Potrivit documentației, se are în vedere montarea de instalații de producere a energiei electrice cu un total de circa 150 MW.

Parametrii tehnici:

  • puterea totală instalată la nivelul panourilor fotovoltaice – 158.364 kWp
  • puterea maximă debitată în punctul de racordare – 140.000 kWp
  • tensiunea nominală de ieșire: 0,8/20 kV
  • panouri fotovoltaice – TrinaSolar Bifacial 600 Wp/panou, montate pe structuri fixe
  • invertoare Huawei SUN2000-185KTL-H1, cu o putere de 225 kW
  • cutii de distribuție

Centrala electrică va avea în componența sa un număr de 263.940 panouri fotovoltaice, conectate prin string-uri ce vor fi distribuite pe cele 800 de invertoare, pentru a forma o linie colectoare.

Valoarea investiției este de aproximativ 485.000.000 de lei, perioada de implementare fiind de 18 luni de la obținerea avizelor și autorizațiilor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. pilu

    miercuri, 01.02.2023 at 11:50

    Asta-i investiţie privată ? Dacă da, păcăt şi Romania putea să facă aşa ceva, fără să mai plătim curentul la alţii la preţuri enorme. Dar nu se poate, că banii trebuie să ajungă pentru pensii speciale. Eşec.

  2. Dirin

    joi, 02.02.2023 at 14:32

    Va rog un contact in legatura cu acest proiect? Email, telefon sau orice alta informatie.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate