Blaj
Mesajul Cardinalului Lucian cu prilejul Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor
Cardinalul Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major și Mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, a transmis un mesaj credincioșilor greco-catolici din România, cu prilejul Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor.
Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor este un eveniment anual celebrat de comunitățile creștine din întreaga lume, având ca scop promovarea unității și a comuniunii între diferitele confesiuni creștine.
Această săptămână a rugăciunii are loc între 18 și 25 ianuarie. Participanții se roagă pentru o mai mare apropiere între creștini de diverse tradiții (ortodoxă, catolică, protestantă, etc.).
Este un moment de reflecție și rugăciune care încurajează depășirea diferențelor doctrinare și consolidarea cooperării.
Mesajul cardinalului Lucian Mureșan
”Și la acest început de An Nou, Săptămâna de rugăciune, în care implorăm de la Dumnezeu darul unității, ne oferă prilejul de a ne întâlni și de a medita la rugăciunea Domnului nostru Isus Cristos, care, înainte de a-și începe drumul pătimirilor și al jertfei mântuitoare, l-a rugat pe Tatăl ceresc: „Ca toți să fie una, după cum Tu, Părinte, ești în Mine și Eu în Tine, ca și ei să fie una în Noi, pentru ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis” (In. 17,21).
Noi, creștinii, nu putem rămâne indiferenți în fața acestei rugăciuni, deoarece cuvintele lui Isus Cristos își păstrează actualitatea și ne interpelează conștiința.
Dacă în pragul marii încercări ne purta în inima Sa și mijlocea pentru noi darul unității, înțelegem că refacerea unității tuturor creștinilor este o exigență a identității creștine și o invitație adresată fiecăruia dintre noi.
Știm că unitatea este darul Preasfintei Treimi și de aceea îl invocăm în fiecare celebrare a Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii:
„Unitatea credinței și împărtășirea Sfântului Spirit cerând, pe noi înșine și unii pe alții și toată viața noastră lui Cristos Dumnezeu să o dăm”.
Cu toate acestea, ne revine și nouă, tuturor, indiferent de apartenența confesională, responsabilitatea de a căuta împreună drumul reconcilierii și al iertării, pentru a oferi lumii de astăzi o mărturie credibilă despre Isus cel Înviat!
Acest drum nu este ușor de parcurs deoarece moștenim o istorie complicată și răni încă nevindecate.
Avem nevoie cu toții, de harul lui Dumnezeu care pe toate le vindecă și le împlinește, de pocăința inimilor și de rugăciunea izvorâtă din adâncul sufletelor noastre.
Este adevărat că diviziunile actuale nu îngăduie deplina comuniune euharistică, dar rugăciunea ne unește cu Dumnezeu și ne apropie între noi, favorizând vindecarea rănilor trecutului.
Trăim vremuri tulburi, în continuă mișcare și debusolare. Conectați în permanență la mersul rapid al lumii, asistăm la numeroase schimbări și la răsturnări de scenarii.
Toate acestea ne cheamă la un dialog sincer cu toți cei care cred că Mântuitorul lumii este Isus Domnul, la o reflecție comună și la găsirea unor soluții viabile, concrete și curajoase: care este contribuția mea și a Bisericii mele în dialogul cu ceilalți frați creștini?
Biserica Română Unită crede în unitate și este în ființa ei un semn vizibil și indubitabil al unității în credință, în varietatea expresiilor sale.
Catolică și totodată răsăriteană, profund românească și totodată orientată spre universalitate, Biserica noastră vădește perfecta compatibilitate între simțirea catolică și ritul bizantin românesc, exprimând în mod armonios un mod specific de trăire și de manifestare a credinței.
Dialogul ecumenic, mai mult decât orice alt dialog, este o profeție în fața unei lumi dezbinate.
Dialogul presupune dreptul și obligația fiecăruia de a se exprima, evidențiind ceea ce este propriu, ceea ce ne unește și ceea ce ne deosebește.
Expunerea cu claritate a propriilor poziții nu numai că nu îngrădește dialogul, ci, dimpotrivă, îl favorizează, fiindcă suscită entuziasmul întâlnirii și al cunoașterii sincere a fraților noștri și, pe de altă parte, stimulează necesara purificare a memoriei, reînnoirea inimii și trăirea vieții conform voinței Domnului.
Însă, orice act de apropiere pretinde curajul de a recunoaște propriile greșeli, condiție esențială pentru a înainta pe un drum al adevărului, al dialogului frățesc și al împăcării.
Consider că în acest an, în care îl omagiem pe Fericitul Cardinal Iuliu Hossu, deopotrivă păstor de suflete și inspirator de conștiințe, este necesară mai mult ca oricând o apropiere între Biserici, urmându-i exemplul iubirii frățești, manifestat la 1 Decembrie 1918 și pe parcursul întregii sale vieți.
Nu în ultimul rând, Marele Jubileu din anul 2025 și celebrarea a 1700 de ani de la Conciliul de la Niceea, vor reprezenta noi oportunități de reînnoire spirituală pentru toți ucenicii lui Cristos și pentru toate Bisericile noastre.
Vom fi reconciliați în Isus Cristos în măsura în care ne lăsăm atinși de Mesia, El care este Învierea și Viața (In. 11, 25).
Motiv pentru care, este nevoie de convertirea autentică a noastră a tuturor, de trăirea în conformitate cu Cuvântul Evangheliei și mai ales de multă rugăciune fierbinte, pentru ca dorul inimii Mântuitorului în sfârșit să se împlinească: „toți să fie una (In. 17, 21)”.
Cardinal Lucian
Arhiepiscop și Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș
Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News