ABRUD
Mica Românie din America. Un director al companiei miniere din Abrud a înfiinţat primul sat românesc din SUA
Gheorghe Chindriș, directorul tehnic al companiei Cupru Min Abrud, este cel care a pus bazele primului sat românesc pe teritoriul american. Pasionat de folclor, s-a implicat în promovarea tradiţiilor româneşti peste hotare, iar ideea de întemeiere a ”Satului românesc din America” a concretizat-o acum 10 ani.
Este un proiect unic prin care i-a adus pe românii de acolo mai aproape de originile lor, scrie elitaromaniei.ro.
Gheorghe Chindriș s-a născut în Ieud (Maramureș) în 1960 şi a urmat studii la Cluj-Napoca (liceul) şi Petroşani (Institutul de Mine). Apoi a lucrat 13 ani la mina (judeţul Cluj), devenind directorul acestei unităţi, la vârsta de 31 de ani. După alţi şapte ani, a devenit director adjunct la compania minieră din Deva.
În 2001, a aplicat la Loteria Vizelor şi un an mai târziu a plecat în SUA. Acolo a început de la zero, ca muncitor într-o companie producătoare de roboți industriali în domeniul auto. A urcat ierarhic în această companie, fiind într-o echipă de service. S-a întors acasă abia în 2012, după 13 ani, iar de atunci merge în SUA mai mult în concedii.
Cât timp a fost în America, a înfiinţat, alături de câțiva prieteni, Societatea Culturală Româno-Americană Avram Iancu, prin intermediul căreia au fost organizate evenimentele de Ziua României pentru comunitatea română de acolo.
Ideea de întemeiere a “Satului românesc din America” a fost concretizată în 2009. Într-o locaţie la 150 km de Detroit, Biserica “Sfânta Treime” a achiziționat un teren de 25 de hectare. În 2013, au adus din Bârsana (Maramureș) trei porți și o toacă, apoi a fost construită o mănăstire, făcută în România și transportată în 2015 în SUA. Acum e ridicată, acoperită, și se fac finisajele interioare. Ultimul pas e să se construiască câteva căsuțe cu material de acolo, deoarece e mai ușor. Șindrila însă este adusă din România.
Anul viitor se estimează să apară primele căsuțe. Prima ar fi o reproducere a casei lui Avram Iancu. Acestea urmează a fi expuse sub forma unui muzeu, deoarece în SUA legile sunt foarte stricte și este greu să se obțină autorizațiile pentru a putea fi locuite. Totuși, cei interesați să viziteze acest sat românesc au la dispoziție 60 de locuri de cazare pe acest domeniu.
Acum, Gheorghe Chindriş este director tehnic la Cupru Min Abrud SA, cea mai profitabilă firmă de stat din județul Alba.
sursa: elitaromaniei.ro
foto: Facebook – Gheorghe Chindriş
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.