Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Schimbările de pe scena politică din Alba, în 2012. Cine a câştigat, schimbat, pierdut sau a vrut funcţii în politică și administraţie


Publicat

parlament

Anul 2012 a fost unul zbuciumat din punct de vedere politic. Până în ultima lună, politicienii s-au ocupat de reîmprospătarea imaginii lor, pentru a mai convinge încă o dată cetăţenii că merită să-i reprezinte. Unii dintre ei au reuşit, alţii au rămas pe dinafară. După luni în care s-au făcut înţelegeri, s-au rupt „prietenii”, s-au redistribuit interese şi s-au reconstruit imagini de partid, unii politicieni care au considerat că sunt capabili să reprezinte locuitorii din Alba în Parlament ori în administraţia locală au câştigat şi alţii au pierdut.

Vă reamintim ce s-a întâmplat în 2012, pe scena politică şi administrativă din Alba şi principalele schimbări de funcţii.

În Parlament, după o campanie asiduă şi repoziţionare pe harta culorilor politice, Alba a produs unele surprize. Parlamentari vechi, cunoscuţi cu influenţă în colegiile pe care le reprezentau au pierdut locurile din Legislativ, iar alţii au reuşit să se impună şi să câştige, fie prin numărul mare de voturi obţinute, fie prin şansă la calculele de redistribuire. Este cazul deputatului social-democrat Ioan Dîrzu, care a ocupat locul din Parlament „ţinut cald” pe domeniul pădurilor din Apuseni de către democrat-liberalul Corneliu Olar. A fost o adevărată surpriză faptul că Olar nu a mai reuşit să adune preferinţele moţilor şi de această dată. În zona Aiud – Ocna Mureş, deputatul Radu Coclici (PSD) a pierdut în faţa mai tânărului politician albaiulian Cornel Comşa, care a vrut să poarte culoarea violetă a PP-DD din partea judeţului.

Sunt şi cazuri de parlamentari cu „state vechi”, oameni care au reuşit să păstreze oportunitatea de a continua activitatea la Bucureşti, în fotoliile din Legislativ. Alexandru Pereş (PDL), fost vicepreşedinte al Senatului, rămas fidel partidului care l-a propulsat, a mai câştigat patru ani în „sala verde” şi este nominalizat pentru funcţia de secretar general al forului. Tot pe colegiul ce cuprinde zona Sebeş – Blaj, însă la deputaţi, Clement Negruţ urmează modelul senatorului şi continuă activitatea în Parlament pentru un nou mandat. Călin Potor rămâne şi el în Legislativ, după ce a schimbat culoarea politică  portocalie cu cea galbenă a PNL. De aceeaşi situaţie avantajoasă nu s-a bucurat însă Nicolae Dobra, care a părăsit în 2012 PDL şi a trecut în barca UNPR. De data aceasta, nu a mai prins un loc la Bucureşti, pierzând funcţia de senator. A câştigat, în schimb,  fostul ministru de la Apărare, liberalul Teodor Atanasiu.

În administraţia locală, alegerile din iunie au adus veşti proaste pentru unii dintre primari şi bune pentru alţii. Un exemplu este cel de la Sebeş: Mugurel Sârbu (PDL) s-a retras din lupta pentru un nou mandat de primar, înaintea alegerilor locale, după ce, iniţial, comunicase că intenţiona să candideze ca independent. A câştigat funcţia de conducere din administraţie social-democratul Alexandru Dăncilă. O altă schimbare s-a produs la Ocna Mureş, unde Augustin Drăguţ, fost membru PNŢCD, apoi PNL a rămas cu un loc în CL şi a predat primăria democrat-liberalului Silviu Vinţeler, fost edil la Noşlac. La Abrud, Ioan Tiberiu Raţiu (PDL) nu a reuşit să-l depăşească la număr de voturi pe Nicolae Simina (USL – PSD) şi aceeaşi situaţie a fost înregistrată la Baia de Arieş, unde liberalul Traian Pandor l-a devansat pe contracandidatul şi fostul primar PDL, Gheorghe Bora. Alături de primarul de la Cîmpeni, Ioan Călin Andreş (PNL), care şi-a păstrat funcţia, se poate spune că s-a format un pol administrativ USL în Munţii Apuseni. La Teiuş, primăria a fost preluată de social-democratul Vasile Hălălai, în detrimentul reprezentantului PDL, Dorin Mateica, politican care a intrat în componenţa Consiliului Local.

Lucrurile au rămas neschimbate, ca nume care coordonează administraţia locală, la Alba Iulia, Blaj şi Zlatna, unde reprezentanţii PDL au reuşit să rămână în preferinţele locuitorilor şi să mai obţină un mandat: Mircea Hava, Gheorghe Valentin Rotar şi Silviu Ponoran îşi continuă proiectele de dezvoltare locale şi în perioada 2013 – 2016. Cugirul a rămas tot cu acelaşi primar liberal, Adrian Teban, aflat la al doilea  mandat.

Consiliul Judeţean Alba a rămas sub coordonarea democrat-liberalului Ion Dumitrel, secondat de Alin Cucui (care a avut şi anterior funcţia de vicepreşedinte) şi Florin Roman (PNL), care l-a înlocuit în eşalonul doi pe Sorin Bumb. Acesta din urmă a fost numit administrator public al judeţului (county manager), o funcţie nouă în structura instituţiei. O poziţie similară a fost creată şi la nivelul municipiului reşedinţă de judeţ, Alba Iulia, preluată de Nicolaie Moldovan (city manager).

Instituţia Prefectului a fost păstorită de trei nume în 2012, în contextul schimbărilor politice la nivel de Executiv sau alegerea persoanelor respective de a candida pe alte funcţii. Astfel, anul a început cu Ştefan Bardan (PDL) – prefect, care, după instalarea Guvernului Ponta a ales să candideze pentru funcţia de deputat, a continuat cu Dan Coriolan Simedru (PNL), care a preluat funcţia din mai şi a păstrat-o până în octombrie, când a candidat şi ulterior a câştigat funcţia de deputat. Reprezentanţa Guvernului în Alba a fost preluată de Flaviu Cozuc, nominalizat de UNPR, care asigură activitatea Prefecturii alături de social-democratul Cornel Murg (subprefect).

Astfel, la sfârşit de 2012, putem spune că scena politică din Alba a fost restructurată şi reaşezată în oglindă cu schimbările de la nivel central. Cu o excepţie de menţionat şi anume faptul că judeţul rămâne, însă, o zonă de referinţă pentru politicienii PDL.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Grecia și-a redeschis granițele pentru turiști. Ce reguli trebuie respectate

Publicat

Grecia și-a deschis granițele pentru călătoriile neesențiale, în anumite condiții. 

Condiţia prealabilă este ca turiştii să fie vaccinaţi complet, să aibă anticorpi sau să dețină un test PCR actual cu rezultat negativ.

Unii dintre cei sosiţi pot face obiectul testării aleatorii.

Actele medicale trebuie traduse în limba engleză.

Pe lângă condițiile prealabile, mai există câteva reguli care trebuie respectate:

  • purtarea măștii interior / exterior, inclusiv când se deplasează cu automobilul si nu sunt familie;
  • maxim 3 persoane în autoturism, dacă nu sunt familie;
  • maxim 3 persoane în momentul deplasării în aer liber;
  • interval de circulație liberă 05.00 – 21.00;
  • cumpărături în magazine nealimentare numai cu programare și într-un interval de maxim 3 ore;
  • este permisă circulația persoanelor numai cu trimiterea unui SMS la 13033 și numai pentru motive întemeiate (6 coduri);
  • este interzisă circulația între regiunile grecești.

Autoritățile grecești au mai anunțat că restaurantele, cafenelele și alte unități de alimentație publică de pe teritoriul țării nu sunt deschise.

În schimb, pentru mâncare, se pot face comenzi.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO ROMÂNII AU TALENT: Tată și fiu din Scărișoara au făcut spectacol cu o interpretare inedită la taragot

Publicat

Teodor și Ciprian Vîrciu, tată și fiu din Țara Moților, au făcut senzație pe scena emisiunii „Românii au talent”. Interpretarea lor inedită, cântând fiecare la taragotul celuilalt, i-a cucerit pe jurați.

„E prima oară când văd doi bărbați făcând schimb de taragot, cumva (…) Când a început cântecul eu deja eram cu ochii închiși, mă uitam peste munți, peste văi …”, a spus Smiley. 

Cei doi concurenți i-au invitat pe jurați să vină în vizită, în gospodăria lor din Scărișoara, în Munții Apuseni. Florin Călinescu i-a întrebat imediat cu ce se mai ocupă în afară de cântatul la taragot, iar Teodor Vîrciu a răspuns imediat că au foarte multe animale în curte.

„Avem și gospodărie și avem animale: vaci, porci, capre, oi, găini, rațe … tot felul de animale. Ne sunt tare dragi!”, a spus concurentul.

Rețeta de slănină din Munții Apuseni, dezvăluită pe scena Românii au Talent

„Slănină mai este? (…) Cum o faceți?”, a întrebat Florin Călinescu.

„Este, că avem mulți porci. O ținem la saramură o lună de zile. Umedă la saramură. Apoi o spălăm, o punem la uscat, punem niște boia și apoi o punem la afumat, cu tot cu șoric (…) Te îmbie cu ochii să o mănânci”, a răspuns Ciprian Vîrciu.

Muzica, cea mai dragă moștenire a lor

Teodor și Ciprian Vîrciu știu să cânte la instrumente de suflat, taragot și fluier. Cei doi sunt recunoscuți în zonă drept formația „Toiuț”, fiind chemați deseori la nunți și cumetrii.

Bunicul știa să cânte cu vocea, din frunză și la bucium, iar această tradiție s-a transmis din tată în fiu.

Ciprian a terminat Conservatorul în Cluj, secția pedagogie muzicală și se gândește să se facă profesor de muzică în satul natal. Talentatul taragotist din județul Alba, a câștigat peste 100 de diplome și premii la diferite concursuri de muzică populară din țară.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat Sorin Bumb: Efic​iența măsurilor economice liberale confirmată de instituțiile internaționale de audit

Publicat

”Efic​iența măsurilor economice liberale confirmată de instituțiile internaționale de audit: crește ratingul României la nivel internațional!

Efectele măsurilor economice de sprijin luate de guvernarea liberală încep să se vadă și să producă efecte pozitive, care vor aduce României, în acest an, a doua cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană.

Recent, agenția de rating Standard & Poor’s a ridicat perspectiva economiei românești la calificativul „ stabil”, ceea ce reprezintă o recunoaștere internațională a eforturilor guvernului liberal și o confirmare că măsurile de consolidare fiscal-bugetară și de ajutorare a economiei au fost corecte.

După ce, anul trecut, Guvernul PNL a realizat cele mai mari investiții în economia românească, din ultima decadă, anul acesta, în lunile ianuarie și februarie,  se constată deja o creștere cu 27,5% a investițiilor față de perioada similară a anului trecut.

Este vorba de circa 4,08 miliarde de lei care au intrat în plus, în economie, susținând dezvoltarea țării. În aceiași perioadă, veniturile bugetare au crescut și ele cu 4,1%, în ciuda crizei economice și sanitare.

În trimestrul IV al anului trecut România a avut cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, înregistrând un plus de 4,8%. Situația este ușor de cuantificat și dacă ne uităm la un indicator foarte sensibil al economiei reale, respectiv numărul de autorizații de construcție emise pentru clădiri rezidențiale.

Astfel, în luna februarie 2021 s-a înregistrat o creștere de 24,9% față de ianuarie 2021 și o creștere de 3,1% față de luna februarie a anului trecut, ceea ce confirmă că economia românească își revine și se află pe creștere.

În 2021 România va avea cel mai mare nivel de investiții din istoria sa, raportat la PIB: peste 60 de miliarde de lei, reprezentând 5,5% din PIB.

O creștere cu 8,8 miliarde față de 2020 și cu 9,5 miliarde față de anul 2019. În comparație cu guvernarea PSD din 2017, acest lucru înseamnă chiar o creștere de 2,3 ori mai mare, pentru că guralivul Sorin Grindeanu, cel atât de vocal la TV, nu alocase decât 26 de miliarde de lei pentru investiții.

Comparativ cu perioada PSD, investițiile din fonduri europene au crescut cu 64,6 % în timpul guvernării PNL. Anul trecut, 46% din investiții au fost făcute cu bani europeni, iar anul acesta peste jumătate vor beneficia de banii de la Bruxelles.

Recentul audit internațional estimează o creștere economică de 5% pentru acest an, pentru economia națională, ceea ce, coroborat cu ratingul pozitiv obținut de țara noastră,  va atrage și mai mulți investitori străini, România devenind o oportunitate de investiții atrăgătoare și mult mai sigură decât alte țări europene.

A contat aici și faptul că, în ciuda restricțiilor sanitare și a dificultăților de tot felul, România a plătit mereu la timp și integral salarii și pensii și a reușit să mențină o rată a șomajului mult mai redusă decât în restul Europei, de doar 4,9% în România, față de 7,5% media europeană, tocmai pentru că guvernul PNL s-a preocupat de ajutoarea mediului de afaceri și păstrarea locurilor de muncă.

Cei mai importanți indicatorii economici sunt în creștere: producția industrială, volumul comercial, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piață, toate înregistrează creșteri și arată că România este tot mai aproape de redeschiderea tuturor sectoarelor din economie și de revenirea la normal.

Este important însă ca toți să sprijin acest efort și cel mai simplu, mai puțin costisitor și mai responsabil mod în care o putem face este vaccinându-ne. Soluția pentru ieșirea din criză și pentru depășirea pandemiei este vaccinarea!”, a declarat într-un comunicat de presă, Sorin Ioan Bumb, senator PNL de Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Cine este pilotul care s-a catapultat din MIG-ul prăbușit pe o pășune din județul Mureș

Publicat

Pilotul care s-a catapultat și a supraviețuit, după ce un MIG s-a prăbușit marți, în județul Mureș, este Andrei Criste, născut la Dej, în județul Cluj, și potrivit cluj24.ro a absolvit Liceul Militar de la Câmpulung Moldovenesc.

 În perioada liceului și-a dorit să devină aviator și urma să dea examen şi să studieze la Academia „Henry Coandă” de la Braşov.

Între timp a aflat că există o poziție similară în Academia Forţelor Aeriene de la Atena și a decis să dea acolo examen de admitere. A fost admis și studiat aviația în limba greacă și engleză.

În 2008 a absolvit școala de aviație din Grecia și a revenit în țară, unde a început să lucreze pentru Ministerul Apărării Naționale.

Reamintim că un avion militar de luptă de tip MIG 21 s-a prăbușit marți după-amiaza, în județul Mureș. Potrivit unui comunicat MApN, pilotul a reușit să execute manevra de catapultare și este în stare stabilă, conștient și cooperant cu echipele de intervenție ajunse la fața locului.

Aeronava MiG 21 LanceR din cadrul Bazei 71 Aeriană Câmpia Turzii, efectua un zbor de instrucție, și s-a prăbușit în jurul orei 14:30, în apropierea localității Dedrad, județul Mureș, într-o zonă nelocuită.

CITEȘTE ȘI: VIDEO UPDATE: Avion militar MIG 21 LanceR, PRĂBUȘIT în județul Mureș, în apropiere de Reghin. Pilotul s-a catapultat

Conducerea bazei aeriene a pus în aplicare de urgență planul de intervenție în astfel de situații, iar o comisie numită la nivelul Statului Major al Forțelor Aeriene se va deplasa de urgență la locul prăbușirii pentru investigarea evenimentului.

Potrivit Inspectoratului General de Aviație, pilotul a fost preluat de elicopterul SMURD, care se află în aceste momente în zbor către un spital din municipiul Târgu Mureș.

Ancheta a fost preluată de Parchetul Militar Cluj-Napoca.

Avionul a fost dat la zbor fără restricții

Pilotul Cezar Osiceanu a declarat pentru DC News că avionul în cauză „a fost dat la zbor fără restricții”.

„Timpul pentru catapultarea controlată este de 3-5 secunde și se pare că pilotul a luat decizia după ce a fost sigur că avionul nu va cădea asupra unei zone populate.”, ne-a spus Osiceanu.

De asemenea, el a atras atenția asupra faptului că „șocul traumatic post-catapultare se resimte în special la coloană și la cap”, motiv pentru care „majoritatea piloților care s-au catapultat nu au mai putut zbura apoi cu avioane supersonice.”

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate