Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Schimbările de pe scena politică din Alba, în 2012. Cine a câştigat, schimbat, pierdut sau a vrut funcţii în politică și administraţie

Publicat


parlament

Anul 2012 a fost unul zbuciumat din punct de vedere politic. Până în ultima lună, politicienii s-au ocupat de reîmprospătarea imaginii lor, pentru a mai convinge încă o dată cetăţenii că merită să-i reprezinte. Unii dintre ei au reuşit, alţii au rămas pe dinafară. După luni în care s-au făcut înţelegeri, s-au rupt „prietenii”, s-au redistribuit interese şi s-au reconstruit imagini de partid, unii politicieni care au considerat că sunt capabili să reprezinte locuitorii din Alba în Parlament ori în administraţia locală au câştigat şi alţii au pierdut.

Vă reamintim ce s-a întâmplat în 2012, pe scena politică şi administrativă din Alba şi principalele schimbări de funcţii.

În Parlament, după o campanie asiduă şi repoziţionare pe harta culorilor politice, Alba a produs unele surprize. Parlamentari vechi, cunoscuţi cu influenţă în colegiile pe care le reprezentau au pierdut locurile din Legislativ, iar alţii au reuşit să se impună şi să câştige, fie prin numărul mare de voturi obţinute, fie prin şansă la calculele de redistribuire. Este cazul deputatului social-democrat Ioan Dîrzu, care a ocupat locul din Parlament „ţinut cald” pe domeniul pădurilor din Apuseni de către democrat-liberalul Corneliu Olar. A fost o adevărată surpriză faptul că Olar nu a mai reuşit să adune preferinţele moţilor şi de această dată. În zona Aiud – Ocna Mureş, deputatul Radu Coclici (PSD) a pierdut în faţa mai tânărului politician albaiulian Cornel Comşa, care a vrut să poarte culoarea violetă a PP-DD din partea judeţului.

Sunt şi cazuri de parlamentari cu „state vechi”, oameni care au reuşit să păstreze oportunitatea de a continua activitatea la Bucureşti, în fotoliile din Legislativ. Alexandru Pereş (PDL), fost vicepreşedinte al Senatului, rămas fidel partidului care l-a propulsat, a mai câştigat patru ani în „sala verde” şi este nominalizat pentru funcţia de secretar general al forului. Tot pe colegiul ce cuprinde zona Sebeş – Blaj, însă la deputaţi, Clement Negruţ urmează modelul senatorului şi continuă activitatea în Parlament pentru un nou mandat. Călin Potor rămâne şi el în Legislativ, după ce a schimbat culoarea politică  portocalie cu cea galbenă a PNL. De aceeaşi situaţie avantajoasă nu s-a bucurat însă Nicolae Dobra, care a părăsit în 2012 PDL şi a trecut în barca UNPR. De data aceasta, nu a mai prins un loc la Bucureşti, pierzând funcţia de senator. A câştigat, în schimb,  fostul ministru de la Apărare, liberalul Teodor Atanasiu.

În administraţia locală, alegerile din iunie au adus veşti proaste pentru unii dintre primari şi bune pentru alţii. Un exemplu este cel de la Sebeş: Mugurel Sârbu (PDL) s-a retras din lupta pentru un nou mandat de primar, înaintea alegerilor locale, după ce, iniţial, comunicase că intenţiona să candideze ca independent. A câştigat funcţia de conducere din administraţie social-democratul Alexandru Dăncilă. O altă schimbare s-a produs la Ocna Mureş, unde Augustin Drăguţ, fost membru PNŢCD, apoi PNL a rămas cu un loc în CL şi a predat primăria democrat-liberalului Silviu Vinţeler, fost edil la Noşlac. La Abrud, Ioan Tiberiu Raţiu (PDL) nu a reuşit să-l depăşească la număr de voturi pe Nicolae Simina (USL – PSD) şi aceeaşi situaţie a fost înregistrată la Baia de Arieş, unde liberalul Traian Pandor l-a devansat pe contracandidatul şi fostul primar PDL, Gheorghe Bora. Alături de primarul de la Cîmpeni, Ioan Călin Andreş (PNL), care şi-a păstrat funcţia, se poate spune că s-a format un pol administrativ USL în Munţii Apuseni. La Teiuş, primăria a fost preluată de social-democratul Vasile Hălălai, în detrimentul reprezentantului PDL, Dorin Mateica, politican care a intrat în componenţa Consiliului Local.

Lucrurile au rămas neschimbate, ca nume care coordonează administraţia locală, la Alba Iulia, Blaj şi Zlatna, unde reprezentanţii PDL au reuşit să rămână în preferinţele locuitorilor şi să mai obţină un mandat: Mircea Hava, Gheorghe Valentin Rotar şi Silviu Ponoran îşi continuă proiectele de dezvoltare locale şi în perioada 2013 – 2016. Cugirul a rămas tot cu acelaşi primar liberal, Adrian Teban, aflat la al doilea  mandat.

Consiliul Judeţean Alba a rămas sub coordonarea democrat-liberalului Ion Dumitrel, secondat de Alin Cucui (care a avut şi anterior funcţia de vicepreşedinte) şi Florin Roman (PNL), care l-a înlocuit în eşalonul doi pe Sorin Bumb. Acesta din urmă a fost numit administrator public al judeţului (county manager), o funcţie nouă în structura instituţiei. O poziţie similară a fost creată şi la nivelul municipiului reşedinţă de judeţ, Alba Iulia, preluată de Nicolaie Moldovan (city manager).

Instituţia Prefectului a fost păstorită de trei nume în 2012, în contextul schimbărilor politice la nivel de Executiv sau alegerea persoanelor respective de a candida pe alte funcţii. Astfel, anul a început cu Ştefan Bardan (PDL) – prefect, care, după instalarea Guvernului Ponta a ales să candideze pentru funcţia de deputat, a continuat cu Dan Coriolan Simedru (PNL), care a preluat funcţia din mai şi a păstrat-o până în octombrie, când a candidat şi ulterior a câştigat funcţia de deputat. Reprezentanţa Guvernului în Alba a fost preluată de Flaviu Cozuc, nominalizat de UNPR, care asigură activitatea Prefecturii alături de social-democratul Cornel Murg (subprefect).

Astfel, la sfârşit de 2012, putem spune că scena politică din Alba a fost restructurată şi reaşezată în oglindă cu schimbările de la nivel central. Cu o excepţie de menţionat şi anume faptul că judeţul rămâne, însă, o zonă de referinţă pentru politicienii PDL.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Celula care ar putea sta la baza unui tratament universal împotriva cancerului a fost descoperită din întâmplare

Publicat

laborator

Un nou tip de celulă a sistemului imunitar care ucide cele mai multe tipuri de cancer a fost descoperită din întâmplare de oamenii de știință britanici. Ar putea fi o descoperire istorică, relatează The Telegraph. Cercetătorii de la Universitatea Cardiff au analizat sângele de la o bancă din Țara Galilor, în căutarea de celule imunitare […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Care sunt simptomele coronavirusului din China, care îngrijorează toată Europa. Este asemănător cu gripa

Publicat

gripa pneumonie

Boala provocată de noul coronavirus care a ucis 17 oameni în China se aseamănă foarte mult cu gripa, principalele simptome fiind febra, tusea seacă, starea generală proastă, durerea de cap și tulburările respiratorii, a explicat profesorul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș. Adrian Streinu Cercel a declarat pentru HotNews.ro că „tratament […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

MOST WANTED de ALBA 2020: 100 de persoane condamnate, date în urmărire generală. LISTA

Publicat

Peste 100 de persoane, condamnaţi penal sau dispăruţi de la domiciliu, erau în evidenţele IPJ Alba, ca date în urmărire naţională sau internaţională, la începutul anului 2020. Dintre acestea, 65 sunt căutate și peste hotare. La începutul anului 2019, în evidenţa Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba se aflau 110 persoane urmărite naţional: 66 persoane urmărite […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Bărbatul din Roșia de Secaș, acuzat că a violat o femeie de 86 de ani, ARESTAT pentru 30 de zile. Decizie a Judecătoriei Blaj

Publicat

arestat catuse

Barbatul din Rosia de Secaș, reținut pentru viol și violare de domiciliu, va fi cercetat în stare de arest preventiv. Judecătoria Blaj a emis pe numele său un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile, au transmis reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Alba. Reamintim că marți dimineață, polițiștii Postului de Poliție Roșia de Secaș […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate