Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Schimbările de pe scena politică din Alba, în 2012. Cine a câştigat, schimbat, pierdut sau a vrut funcţii în politică și administraţie


Publicat

parlament

Anul 2012 a fost unul zbuciumat din punct de vedere politic. Până în ultima lună, politicienii s-au ocupat de reîmprospătarea imaginii lor, pentru a mai convinge încă o dată cetăţenii că merită să-i reprezinte. Unii dintre ei au reuşit, alţii au rămas pe dinafară. După luni în care s-au făcut înţelegeri, s-au rupt „prietenii”, s-au redistribuit interese şi s-au reconstruit imagini de partid, unii politicieni care au considerat că sunt capabili să reprezinte locuitorii din Alba în Parlament ori în administraţia locală au câştigat şi alţii au pierdut.

Vă reamintim ce s-a întâmplat în 2012, pe scena politică şi administrativă din Alba şi principalele schimbări de funcţii.

În Parlament, după o campanie asiduă şi repoziţionare pe harta culorilor politice, Alba a produs unele surprize. Parlamentari vechi, cunoscuţi cu influenţă în colegiile pe care le reprezentau au pierdut locurile din Legislativ, iar alţii au reuşit să se impună şi să câştige, fie prin numărul mare de voturi obţinute, fie prin şansă la calculele de redistribuire. Este cazul deputatului social-democrat Ioan Dîrzu, care a ocupat locul din Parlament „ţinut cald” pe domeniul pădurilor din Apuseni de către democrat-liberalul Corneliu Olar. A fost o adevărată surpriză faptul că Olar nu a mai reuşit să adune preferinţele moţilor şi de această dată. În zona Aiud – Ocna Mureş, deputatul Radu Coclici (PSD) a pierdut în faţa mai tânărului politician albaiulian Cornel Comşa, care a vrut să poarte culoarea violetă a PP-DD din partea judeţului.

Sunt şi cazuri de parlamentari cu „state vechi”, oameni care au reuşit să păstreze oportunitatea de a continua activitatea la Bucureşti, în fotoliile din Legislativ. Alexandru Pereş (PDL), fost vicepreşedinte al Senatului, rămas fidel partidului care l-a propulsat, a mai câştigat patru ani în „sala verde” şi este nominalizat pentru funcţia de secretar general al forului. Tot pe colegiul ce cuprinde zona Sebeş – Blaj, însă la deputaţi, Clement Negruţ urmează modelul senatorului şi continuă activitatea în Parlament pentru un nou mandat. Călin Potor rămâne şi el în Legislativ, după ce a schimbat culoarea politică  portocalie cu cea galbenă a PNL. De aceeaşi situaţie avantajoasă nu s-a bucurat însă Nicolae Dobra, care a părăsit în 2012 PDL şi a trecut în barca UNPR. De data aceasta, nu a mai prins un loc la Bucureşti, pierzând funcţia de senator. A câştigat, în schimb,  fostul ministru de la Apărare, liberalul Teodor Atanasiu.

În administraţia locală, alegerile din iunie au adus veşti proaste pentru unii dintre primari şi bune pentru alţii. Un exemplu este cel de la Sebeş: Mugurel Sârbu (PDL) s-a retras din lupta pentru un nou mandat de primar, înaintea alegerilor locale, după ce, iniţial, comunicase că intenţiona să candideze ca independent. A câştigat funcţia de conducere din administraţie social-democratul Alexandru Dăncilă. O altă schimbare s-a produs la Ocna Mureş, unde Augustin Drăguţ, fost membru PNŢCD, apoi PNL a rămas cu un loc în CL şi a predat primăria democrat-liberalului Silviu Vinţeler, fost edil la Noşlac. La Abrud, Ioan Tiberiu Raţiu (PDL) nu a reuşit să-l depăşească la număr de voturi pe Nicolae Simina (USL – PSD) şi aceeaşi situaţie a fost înregistrată la Baia de Arieş, unde liberalul Traian Pandor l-a devansat pe contracandidatul şi fostul primar PDL, Gheorghe Bora. Alături de primarul de la Cîmpeni, Ioan Călin Andreş (PNL), care şi-a păstrat funcţia, se poate spune că s-a format un pol administrativ USL în Munţii Apuseni. La Teiuş, primăria a fost preluată de social-democratul Vasile Hălălai, în detrimentul reprezentantului PDL, Dorin Mateica, politican care a intrat în componenţa Consiliului Local.

Lucrurile au rămas neschimbate, ca nume care coordonează administraţia locală, la Alba Iulia, Blaj şi Zlatna, unde reprezentanţii PDL au reuşit să rămână în preferinţele locuitorilor şi să mai obţină un mandat: Mircea Hava, Gheorghe Valentin Rotar şi Silviu Ponoran îşi continuă proiectele de dezvoltare locale şi în perioada 2013 – 2016. Cugirul a rămas tot cu acelaşi primar liberal, Adrian Teban, aflat la al doilea  mandat.

Consiliul Judeţean Alba a rămas sub coordonarea democrat-liberalului Ion Dumitrel, secondat de Alin Cucui (care a avut şi anterior funcţia de vicepreşedinte) şi Florin Roman (PNL), care l-a înlocuit în eşalonul doi pe Sorin Bumb. Acesta din urmă a fost numit administrator public al judeţului (county manager), o funcţie nouă în structura instituţiei. O poziţie similară a fost creată şi la nivelul municipiului reşedinţă de judeţ, Alba Iulia, preluată de Nicolaie Moldovan (city manager).

Instituţia Prefectului a fost păstorită de trei nume în 2012, în contextul schimbărilor politice la nivel de Executiv sau alegerea persoanelor respective de a candida pe alte funcţii. Astfel, anul a început cu Ştefan Bardan (PDL) – prefect, care, după instalarea Guvernului Ponta a ales să candideze pentru funcţia de deputat, a continuat cu Dan Coriolan Simedru (PNL), care a preluat funcţia din mai şi a păstrat-o până în octombrie, când a candidat şi ulterior a câştigat funcţia de deputat. Reprezentanţa Guvernului în Alba a fost preluată de Flaviu Cozuc, nominalizat de UNPR, care asigură activitatea Prefecturii alături de social-democratul Cornel Murg (subprefect).

Astfel, la sfârşit de 2012, putem spune că scena politică din Alba a fost restructurată şi reaşezată în oglindă cu schimbările de la nivel central. Cu o excepţie de menţionat şi anume faptul că judeţul rămâne, însă, o zonă de referinţă pentru politicienii PDL.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Cuplurile de cetățeni din Teiuș care au împlinit 50 de ani de căsătorie, premiate de primărie și consiliul local

Publicat

Primăria din Teiuș a fost alături de cuplurile de cetățeni care au împlinit 50 de ani de căsătorie neîntreruptă. 

Chiar dacă de obicei toți sărbătoriții petreceau împreună momentul fericit, anul acesta, din cauza pandemiei de coronavirus, petrecerea nu a mai fost posibilă. 

Totuși, administrația locală i-a celebrat pe cei care în 2020 au împlinit 50 de ani de căsătorie. Mai exact, primarul din Teiuș, Mirel Hălălai s-a deplasat la locuințele acestora și le-a oferit un cadou din partea primăriei.

”De cațiva ani a devenit o tradiție să fim alături de cei care împlinesc 50 de ani de căsatorie neîntreruptă, respectiv cele mai longevive cupluri.

Primaria Teiuș si Consiliul Local au venit în întâmpinarea acestui frumos moment, susținând material un eveniment deosebit din viața acestor familii teiușene, modele de urmat în viață pentru fiecare dintre noi.

În acest an din cauza condițiilor nu a fost posibilă o întalnire a tuturor așa cum eram obișnuiți, Primaria a venit, prin reprezentanții săi în casele familiilor ce sărbătoresc aceste fericit eveniment”, au transmis reprezentanții primăriei Teiuș într-un comunicat de presă.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Consiliul Județean Alba a făcut un site pentru sprijinirea producătorilor locali. Poți să vezi, dar nu poți cumpara online

Publicat

Produse lactate, preparate din carne, pește, uleiuri, produse de panificație, legume, fructe, băuturi și răsaduri, toate produse în județul Alba: asta pot găsi cei care accesează platforma madeinalba.ro.

Totuși, site-ul promovat de Ion Dumitrel pe pagina sa de Facebook are o singură utilitate: cea de vizualizare a produselor. 

Cei care accesează o categorie de produse și mai apoi un preparat anume nu îl pot comanda, pot doar să vadă de cine este produs și au la dispoziție un număr de telefon și o adresă de contact.

Restul intercațiunii se face clasic, clientul sună și îl întrebă pe producător dacă mai are produsul disponibil sau nu. 

De asemenea, în timp ce în alte județe, platforme asemănătoare au fost puse în funcțiune încă de la începutul pandemiei de coronavirus, la Alba, aceasta a apărut după aproape trei luni.

Ce spun reprezentanții Consiliului Județean Alba despre site

”Platforma www.madeinalba.ro promovează produsele autentice locale, iar Consiliul Județean Alba își propune, pe această cale, să creeze legătura dintre micii fermieri, agricultori sau întreprinzători locali și cei interesați atât o alimentație sănătoasă, cât și de o experiență culinară inedită.

Vizitarea acestui site de prezentare este și un prilej de a cunoaște nu doar produsele – autentice, gustoase și sănătoase, ci și poveștile din spatele efortului și pasiunii unor oameni care respectă și perpetuează tradițiile, promovând gastronomia și specificul zonei.

Proiectul a fost realizat cu sprijinul Grupurilor de acţiune locală din judeţul Alba: „Pe Mureş şi pe Târnave”, Valea Ampoiului – Valea Mureşului” se arată într-un comunicat de presă.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Provocările pentru ”pitici și tătici” ale unui tânăr din Alba Iulia. Un mod inedit de a petrece timpul liber cu cei mici

Publicat

Un tânăr din Alba Iulia, cu multă imaginație și talent la ”meșterit”, și-a transformat pasiunea într-o provocare pentru ”tătici și pitici”, din dorința de a petrece cât mai mult timp alături de băiatul său și a-l implica în cât mai multe activități creative. 

Radu Oprița, alături de Patrick, băiatul și ajutorul său de nădejde, au creat în sufrageria casei, din toate jucăriile celui mic ”o reacție în lanț” pe care au postat-o pe YouTube.

Deloc surprinzător, video-ul de pe YouTube chiar a generat o reacție în lanț și a fost vizualizat de peste 1.000 de persoane.

Atunci, Radu s-a gândit să facă mai multe activități alături de cel mic și să le filmeze, pentru a le da idei și altor tătici.

Radu a povestit, pentru Alba24.ro, cum i-a venit ideea.

Potrivit acestuia, totul a început în perioada sărbătorilor de Crăciun din 2019, când cel mic a primit foarte multe cadouri, iar Radu s-a gândit cum poate să le folosească pe toate odată.

În prima filmare de pe YouTube, cei doi au folosit peste 50 de jucării, iar după 70 de încercări eșuate și șase ore de distracție, sistemul de reacție în lanț ”a mers ca uns”.

Radu a dat provocarea mai departe și prietenilor tătici, dar s-a hotărât să continue activitățile și să le filmeze.

Așa a apărut mini-seria ”Provocări pentru pitici și tătici”. O altă activitate a fost construirea unei ”plăci de activități”, cu mai multe elemente, cu care cel mic se poate juca și interacționa.

Dar, poate cel mai ambițios proiect de până acum și în urma căruia Radu a fost contactat și de alți părinți, pentru detalii și instrucțiuni, este un turnuleț cu tobogan, construit în aer liber.

Construit din lemn și vopsit în culori vii, turnulețul s-a dovedit a fi un element de joacă interactiv pentru cel mic, dar și un prilej de a petrece cât mai mult timp cu acesta.

Tânărul tătic din Alba Iulia nu se oprește doar la videoclipurile postate până acum și ne-a declarat că următoarele două proiecte vor fi cu siguranță tot în aer liber.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

VIDEO REPORTAJ: Cum s-a pregătit Colegiul HCC din Alba Iulia pentru reluarea orelor cu elevii claselor a XII-a. Măsurile luate

Publicat

Elevii de clasa a XII-a și a VIII-a se întorc din 2 iunie la școală pentru aproape două săptămâni de pregătire înaintea examenelor de Bacalaureat și Evaluare Națională. 

Pentru ca orele de pregătire să se desfășoare în condiții de siguranță, în ceea ce privește limitarea răspândirii noului coronavirus, autoritățile au impus unităților de învățământ o serie de reguli stricte. 

Marți, 26 mai, alături de Valeriu Cerbu, directorul Colegiului „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, reporterii Alba24.ro au luat la pas curtea și clădirea colegiului pentru a vedea cum au fost puse în practică regulile impuse de autorități. 

De la marcaje vopsite pe asfalt în curte, la scanarea temperaturii, asigurarea de măști de protecție și până la circuite diferite pentru intrarea și ieșirea elevilor din clădire, conducerea celui mai prestigios liceu din Alba s-a asigurat că a bifat toate regulile impuse de autorități.

Intrarea în curtea unității de învățământ și așteptarea pentru luarea temperaturii

Intrarea elevilor în Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” se va realiza pe două circuite: un circuit pentru intrarea laterală și unul pentru intrarea de la sala de sport.

În curtea unității de învățământ, circuitul pentru intrarea laterală este marcat cu săgeți și linii vopsite pe asfalt din doi în doi metri, pentru ca elevii să păstreze distanța între ei. La fel este marcat și cel de-al doilea circuit, cu intrarea în zona sălii de sport sala de sport.

În curtea colegiului vor fi prezenți profesori care îi vor direcționa pe elevi spre cele două intrări și se vor asigura că aceștia păstrează distanțarea fizică.

Măsurile de siguranță și de prevenire a îmbolnăvirii cu COVID-19 sunt afișate încă de la intrare, la avizierul din curtea liceului. De asemenea, pe panou este afișată și oglinda fiecărei clase – respectiv locul elevilor în bănci, distanța dintre acestea și spațiul, în metri pătrați, care îi revine fiecărui elev.

La intrările în clădirea colegiului încep și marcajele prin care li se reamintește elevilor să păstreze distanța. De asemenea sunt amplasate covoare cu material dezinfectant pe care elevii își vor putea șterge tălpile încălțărilor.

Procedura de la intrarea în clădirea colegiului 

După ce au pășit în clădire, elevii vor fi întâmpinați de un cadru medical care le va lua temperatura prin termoscanare. După termoscanare aceștia își vor dezinfecta mâinile, iar apoi se vor îndrepta către clasele la care sunt repartizați.

„La intrarea în școală elevul se dezinfectează pe mâini, îi facem un examen sumar, îl întrebăm: aveți dureri în gât, tușiți, aveți dureri de cap?

Dacă copilul neagă, îi măsurăm temperatura. Dacă temperatura este mai mică de 37,3 grade, îi înmânăm o mască și îl îndrumăm spre sala de clasă.

În cazul în care se întâmplă ca temperatura să fie 37,3 – 37,4 grade, deci peste 37,3, îl ținem deoparte 5 minute, după care repetăm măsurarea temperaturii.

Dacă după cele 5 minute temperatura persistă, îi recomandăm să meargă la medicul de familie, deci copilul acela nu va intra în școală”, a precizat unul dintre cadrele medicale prezente în unitatea de învățământ.

Lângă fiecare clasă de curs există o masă pe care se află dezinfectant și cutii cu măști de protecție, măști pe care elevii sunt obligați să le poarte pe tot parcursul orelor.

Salile de clasă

Pe ușa fiecărei săli de clasă sunt afișate regulile care trebuie respectate de elevi și o reprezentare grafică a repartiției adolescenților în bănci.

„În fiecare sală de curs, mobilierul este pozitiționat în așa fel încât să se păstreze distanța de doi metri, deci cei patru metri pătrați pentru fiecare elev, scaunele au fost eliminate și  a rămas doar scaunul pentru elevul din bancă.

Mai mult, fiecare loc al elevilor din bănci este marcat de un set de reguli lipit pe bancă. 

Intrarea în sălile de curs se va face în ordinea sosirii, iar aceștia se vor așeza în bănci, începând cu ultima bancă și până la prima. În acest fel elevii nu vor trece unii pe lângă alții când își vor ocupa locurile în bănci”, a declarat Valer Cerbu, în timp ce inspecta o sală de clasă.

Pauzele

În pauză profesorul care lucrează cu elevii va rămâne alături de ei în sala de clasă, iar la sfârșitul programului, profesorul va fi acela care îi va conduce pe elevi la ieșire.

Elevii vor ieși din colegiu pe o ușă diferită față de cea pe care au intrat, a mai menționat Valeriu Cerbu.

La finalul turului prin Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan”, Valeriu Cerbu a spus că profesorii dar și personalul auxiliar al unității de învățământ sunt pregătiți pentru ai primi pe elevi în condiții de siguranță.

Un reportaj realizat de Cristian Panu și Raul Baciu – Alba24.ro.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate