Actualitate
Ministerul Economiei a retras proiectul privind disponibilizările de la „Cupru Min” şi alte companii. Vezi declaraţiile lui Varujan Vosganian
Ministerul Economiei a scos de pe site proiectul de ordonanţă de urgenţă referitor la protecţia socială a persoanelor care urmau să fie disponibilizate de la „Cupru Min” şi alte companii din domeniul energetic. Premierul Victor Ponta i-a cerut lui Varujan Vosganian să retragă proiectul, să clarifice acest subiect şi să identifice persoanele care au avansat un asemenea document fără aprobarea Guvernului.
Guvernul a transmis în comunicat de presă că documentul nu a fost discutat şi nici aprobat de Executiv, iar singurul proiect susţinut de Guvern este unul referitor la prelungirea unor termene prevăzute în OUG 116 din 2006. De altfel, ministrul Economiei declarase anterior că proiectul era doar în dezbatere şi urma să se ia p decizie privind acesta.
„Proiectul afişat pe site-ul Ministerului Economiei nu a fost prezentat Guvernului şi nu este susţinut de acesta”, se arată în comunicat.
UPDATE: Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat în conferinţă de presă, joi, că „proiectul a fost inclus în programul de guvernare, fiind transmis ministrului pentru relaţia cu Parlamentul şi, pentru consultare Ministerului Muncii şi Ministerului Justiţiei, care a emis aviz. Ordonanţa preia textul OG 116/2006, ce a suferit modificări succesive. Acest proiect cuprinde elemente noi privind modificări legislative şi drepturi ale salariaţilor. Sectorul economic este un organism viu, presupune şi disponibilizări şi angajări. Statul oferă un sistem de protecţie în caz de disponibilizare. Nu este un semnal de alarmă. un avertisment, ci prelungirea şi diversificarea unor drepturi salariale pentru persoanele disponibilizate”. Proiectul a fost acceptat de sindicat, potrivit ministrului. „Vom avea o nouă discuţie cu sindicatele. De aceea am convenit cu primul ministru să retragem proiectul de pe site şi să-l repunem în discuţie. Acolo unde sunt neclarităţi, să putem să le clarificăm, să reformulăm””, a mai spus Vosganian.
Din declaraţiile date de ministrul Economiei, Varujan Vosganian, miercuri, concluziile sunt că Executivul prelungeşte o serie de termene şi nu va efectua „disponibilizări ample” de personal în companii de stat, însă că de 22 de ani au existat concedieri anuale. Proiectul prelungea termene aprobate în 2006 şi extinse ulterior, în 2009, pentru protecţia socială a angajaţilor disponibilizaţi. „Dacă eu vin în faţa dumneavoastră, având un patrimoniu salarial de sute de mii de persoane, să vă spun că nu dorim să concediem pe nimeni până în 2018, m-aţi crede ? Dacă eu am să vă răspund că nu am de gând, din punct de vedere logic m-aţi crede ? Eu spun că viaţa economică este într-o continuă evoluţie şi că avem câteva exemple concrete, care ţin de restructurarea domeniului minier, unde există câteva mine care urmează să disponibilizeze”, a declarat Vosganian.
A precizat că 15 companii din anexa ordonanţei (SN Cărbunelui Ploieşti a fost exclusă) sunt implicate într-un proces de restructurare care, în unele cazuri, va conduce la disponibilizări.
În nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă se arată că prin Strategia energetică a României pentru perioada 2007-2020 şi acordurile de înţelegere cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeanã din anul 2011- 2012, Guvernul s-a obligat să rezolve deficienţele constatate la unele întreprinderi de stat prin măsuri care să conducă la restructurarea economico-financiară a acestora şi la eliminarea pierderilor şi eficientizarea pe termen lung a activităţii, în baza cărora se derulează sau se vor derula programe de restructurare a companiilor de stat aflate sub autoritatea Ministerului Economiei.
Sursa: Mediafax
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Pingback: Ordonanţa privind disponibilizările de la companiile de stat: Guvernul aprobă doar sumele pentru plăţi compensatorii | Alba24