Connect with us
Advertisement

Actualitate

Ministerul Finanţelor: Persoanele fizice vor putea plăti „cash” în limita a 10.000 de lei la tranzacțiile de imobile şi maşini. Modificări în proiectul de lege

portofel bani

Publicat

Ministerul Finanţelor a eliminat din proiectul de lege privind plăţile în numerar interdicţia de tranzacţionare a imobilelor şi autovehiculelor cu banii jos. Au introdus un plafon de 10.000 de lei la fiecare cumpărare, la fel ca în cazul tranzacţiilor generale între persoane fizice. Nivelul prevăzut al amenzilor în cazul nerespectării plafoanelor a fost crescut în noul proiect cu cinci puncte procentuale, de la 20% la 25% din suma încasată sau plătită care depăşeşte plafonul pentru fiecare tip de operaţiune, dar nu mai puţin de 100 lei.

La finele lunii februarie, în urma unei dezbateri la sediul MFP pe marginea proiectului de act normativ, secretarul de stat Dan Manolescu a declarat că vor lua în calcul posibilitatea impunerii unui plafon la tranzacţiile cu imobile şi autovehicule plătite în numerar, de 10.000 lei, ca în cazul tranzacţiilor generale între persoane fizice sau chiar mai ridicat, de 50.000 de lei pentru bunuri imobile.

„O modificare notabilă adusă de noul proiect de lege o reprezintă eliminarea prevederii potrivit căreia contravaloarea achiziţiilor de bunuri imobile şi autovehicule se achită numai prin instrumente de plată fără numerar, indiferent de valoarea acestora. În acest sens, potrivit noului proiect de lege, aceste tranzacţii urmează să se efectueze cu încadrarea în limita generală privind tranzacţiile efectuate între persoanele fizice, respectiv în limita plafonului zilnic de 10.000 lei/tranzacţie. În cazul operatorilor economici, aceste tranzacţii se vor efectua în limita plafonului de 10.000 lei pe zi”, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

Ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, a reafirmat marţi că plafonarea plăţilor în numerar este o măsură „foarte bună” pe care intenţioneză să o ducă până la capăt. „Se ştie că plafonarea plăţilor în numerar reduce evaziunea, reduce spălarea banilor şi toate operaţiunile negative corelate”, a explicat noul ministru.

În prezent, plafoanele zilnice pentru plăţile în numerar între firme sunt de 10.000 de lei pe zi, respectiv de 5.000 de lei către acelaşi furnizor şi de 10.000 de lei în cazul plăţilor către reţelele de magazine de tipul Cash&Carry, nivel care va fi păstrat.

Proiectul de lege publicat miercuri de Ministerul Finanțelor prevede păstrarea plafoanelor din prezent, fără a le reduce la 2.000 de lei.

Totodată, a fost extinsă limitarea plăţilor în numerar, în cadrul plafonului de 5.000 lei/persoană şi 10.000 lei pe zi, şi la alţi operatori economici decât persoane juridice, precum persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesionişti, persoane fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, asocieri şi alte entităţi cu sau fără personalitate juridică.

Noul proiect prevede, ca o noutate, exceptarea de la aplicarea plafonului de încasări în numerar stabilit de lege de către firme persoanelor fizice, respectiv de la interdicţia de fragmentare a încasărilor şi a livrărilor/prestărilor de servicii, în cazul livrărilor de bunuri şi prestărilor de servicii care se efectuează cu plata în rate, cu condiţia să existe contractele de vânzare-cumpărare care prevăd o astfel de modalitate de vânzare, respectiv de încasare a sumelor.

Firmele vor avea posibilitatea să restituie persoanelor fizice sumele în numerar, indiferent de nivelul acestora, în cazul returnării de bunuri de către persoanele fizice sau neprestării de servicii către acestea, în condiţiile în care la data restituirii persoanele declară pe propria răspundere că nu mai deţin cont bancar.

„În ceea ce priveşte relaţia operatori economici – persoane fizice, în actuala formă a proiectului de lege, plafonul de încasări în numerar efectuate de operatorii economici de la persoane fizice, reprezentând cesiuni de creanţe, primirea de împrumuturi sau alte finanţări, a fost majorat la 5.000 lei/persoană/zi, faţă de 2.000 lei/persoană/zi propus în varianta anterioară a proiectului de lege. Şi în cazul plăţilor în numerar efectuate de operatorii economici către persoanele fizice reprezentând contravaloarea unor achiziţii de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanţe sau alte drepturi şi restituiri de împrumuturi sau alte finanţări, a fost propus un plafon zilnic de 5.000 lei/persoană, faţă de 2.000 lei/persoană cât era în varianta anterioară”, se arată în comunicatul MFP.

La capitolul amenzi au fost păstrate nivelurile amenzilor pentru acordarea de către operatorii economici a unor avantaje clienţilor la efectuarea de plăţi în numerar, fiind cuprinse între 3.000 de lei şi 4.500 de lei.

sursa: mediafax.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement