Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministerul Mediului: Catalogul Pădurilor Virgine din România va fi gata în cel mult șase luni și va fi disponibil online

Publicat

padureMinisterul Mediului va elabora în următoarele șase luni Catalogul Național al Pădurilor Virgine din România, după ce ministrul Cristiana Pașca Palmer a dat ordinul care face posibil acest lucru. Catalogul va inventaria toate pădurile virgine din România, iar după ce sunt trecute într-o bază de date transparentă, care va putea fi consultată de oricine, acestea se vor bucura de protecție, fiind interzisă exploatarea forestieră. În pădurile virgine, singurele activități permise vor fi drumețiile și cercetarea științifică.

Pe teritoriul țării noastre se găsește cea mai mare suprafață de păduri virgine din Europa, spune ministrul Mediului, estimându-se că ar fi circa 230.000 de hectare dintr-un total de 6,9 milioane hectare de pădure.

„În perioada mandatului meu, am cerut departamentului de Păduri din Ministerul Mediului să propună soluții concrete pentru punerea sub protecție strictă a tuturor pădurilor care mai există încă virgine în România. În  acest fel a fost elaborat acest Ordin de ministru prin care instituim obligativitatea creării acestui Catalog Național al Pădurilor Virgine. Tot ce se va identifica în teren, va trebui să fie în acest catalog care este o bază de date transparentă pe care o poate consulta oricine. Dacă o pădure virgină intra în acest catalog, practic nu mai poate fi retrasă, iar orice fel de activitate de tip economic, exploatare forestiră, este complet interzisă.

Noi ne așteptăm ca acest catalog să fie gata în aproximativ 6 luni. El va fi accesibil în mediul online și va fi revizuit anual. Pădurile care sunt confirmate ca și păduri virgine, cele incluse într-un studiu din 2003, vor intra automat în acest catalog, dar se vor revizui studiile să vedem dacă ele corespund și azi cu criteriile necesare. Structurile noastre teritoriale au la dispoziție trei luni pentru transmiterea datelor despre pădurile virgine la nivel național conform cu amenajamentele silvice”, a declarat ministru Mediului, Cristiana Pașca – Palmer, într-o conferință de presă.

Pe teritoriul României se găseste cea mai mare suprafață de păduri virgine din Europa, spune ministrul Mediului, estimându-se că ar fi circa 230.000 de hectare dintr-un total de 6,9 milioane hectare de pădure. Suprafața exacta va fi cunoscută după inventariere.

„Pe teritoriul României se regaseste cea mai mare suprafață de paduri virgine din Europa. Deși la nivel national avem o serie de date obținute încă din anul 2003, în cadrul unui proiect finanțat prin programul Pin-Matra, de guvernul olandez, acestea nu credem ca mai sunt conforme cu realitatea. Ultimul inventar, din 2003, ne arată că România are o suprafață de 230.000 ha de pădure virgină. Cele mai multe dintre ele sunt în zone montane, în parcuri naționale, în Caraș-Severin, Hunedoara, Munții Făgăraș. Parte din aceste păduri au fost deja propuse spre includere în catalogul UNESCO, ca și patrimoniu mondial. Este vorba despre niște păduri de fag în suprafață de 23.000 ha și chiar săptămâna aceasta, miercuri și joi (n.r. 20 și 21 iulie), avem delegația de la UNESCO în vizită, în țară, să facă analiza în teren. Este foarte posibil însă ca în lipsa unor măsuri corespunzătoare de protecție în ultimii ani, situația să se fi schimbat și să nu mai avem atât de multa suprafață de pădure virgină. Până în anul 2012, din legislația românească a lipsit cu totul ideea de păduri virgine, practic nu am avut niciun fel de criterii de identificare a acestor păduri, nu s-a explicat ce anume trebuie făcut ca să fie puse sub protecție”, a explicat ministrul.

Cum stabilim dacă o pădure este virgină?

„Avem două criterii esențiale: naturalitatea și mărimea. Prin naturalitate ne referim la câțiva indicatori care includ biodiversitatea accentuată, lipsa intervențiilor silvice, practic o pădure virgină este o pădure care este complet naturală, unde fenomenele naturale se desfășoară conform ciclului și legilor naturii, nu conform legilor umane. Cel de-al doilea indicator, referitor la mărime, practic o pădure virgină trebuie să aibă o suprafață minimă de cel puțin 20 de hectare, să fie o dispunere continuă, compactă a pădurii, și să aibă limite naturale”, a explicat ministrul Mediului.

Administratorii de păduri, ONG-urile, cetățenii și organismele de cercetare pot propune un studiu de identificare a unei păduri virgine, iar Gărzile Forestire  vor verifica în teren informațiile legate de existența unei păduri virgine, după care, dacă se confirmă, ea va fi introdusă în Catalog și protejată.

După identificarea pădurilor virgine, acestea vor fi semnalizate prin panouri, iar cei care taie arbori, aprind focul sau campează în aceste păduri vor fi sancționați.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax