Connect with us
Advertisement

Actualitate

Ministerul Sănătății: testele pentru elevi pot fi făcute la domiciliu. Ce spune ministrul Educației

Publicat

Ministerul Sănătății a făcut, miercuri, precizări despre testele pe bază de salivă pentru elevi. Oficialii din Sănătate spun că acestea pot fi făcute la domiciliu și că decizia revine sistemului educațional.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a răspuns că va analiza materialul primit și va discuta cu reprezentanții Ministerului Sănătății, apoi va anunța o decizie finală, potrivit edupedu.ro.

Comunicatul Ministerului Sănătății:

”În data de 11 noiembrie 2021, Comitetul Național pentru Situații de Urgență, prin Hotărârea CNSU nr.102/2021, a abilitat Ministerul Sănătății să elaboreze o procedură de administrare a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă, care urmează a fi utilizate în unitățile de învățământ.

În data de 12 noiembrie 2021, după consultarea cu specialiștii din sănătate publică, Ministerul Sănătății a elaborat și transmis Ministerului Educației metodologia solicitată.

Precizăm că testele rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă pot fi utilizate în scop preventiv, pentru încercarea de depistare timpurie a unor cazuri de infecție asimptomatice în rândul elevilor. Rezultatul pozitiv al unui test de salivă ridică suspiciunea de posibilă infecție (caz suspect) și trebuie urmat de diagnostic prin metoda RT-PCR sau de un test antigen rapid. Pentru folosirea testelor nu este necesară pregătire medicală sau condiții speciale de lucru.

Ca urmare, legislația în vigoare nu exclude utilizarea acestor teste la domiciliu.

În acest context, decizia utilizării la domiciliu a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă revine sistemului educațional.

La nivelul sistemului educațional, unități de învățământ sau Ministerul Educației, după caz, se vor putea stabili fluxurile pentru preluarea-predarea testelor, corectitudinea prelucrării/interpretării acestora, corectitudinea raportării și către cine se va face raportarea, în funcție de numărul de utilizatori, personalul didactic și nedidactic existent disponibil, numărul de cadre medicale de la nivelul unităților de învățământ etc.

Reamintim că, introducerea testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă a fost solicitată de către Ministerul Educației încă din luna februarie a acestui an și tot această instituție a solicitat specialiștilor din Sănătate o instrucțiune de utilizare.

Ministerul Sănătății asigură cadrele didactice, dar și pe părinți de întreaga considerație și înțelegere privind situația creată, dar reamintim că, testarea cu teste rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă nu reprezintă un act medical. Aceasta este o măsură de prevenție ce poate fi aplicată în scopul identificării rapide a unor posibile cazuri de infectare cu SARS-COV-2. În toate situațiile, teste din salivă trebuie validate prin testare RT-PCR sau testare rapidă.

Ca urmare, domeniul educațional care a solicitat utilizarea acestui tip de teste este îndreptățit să decidă și cu privire la modul de utilizare. Ministerul Sănătății va sprijini acest demers.

Mai mult, procedura de management a cazului cu infectare va fi reglementată la nivelul unui Ordin comun al celor două ministere.

În aceste zile, reprezentanții Ministerului Sănătății și ai Ministerului Educației se vor întâlni pentru a elabora actul normativ”.

Raed Arafat: nu au fost încă livrate teste de salivă în școli

Întrebat de Edupedu.ro dacă a început distribuirea testelor în școli, Raed Arafat a răspuns: „Nu încă, pentru că trebuie să se livreze prima dată, sunt semnate contractele cu trei dintre furnizori și urmează să se distribuie la sfârșitul acestei săptămâni – începutul celeilalte”.

Procedura de testare a elevilor în școli „nu poate fi implementată real în școli”, susține ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Acesta a explicat că „procedura este inaplicabilă” dacă în școală există doar un cadru medical sau nu există niciun cadru medical.

„Eu sunt dator să le spun celor care au emis această instrucțiune că acest lucru nu poate fi implementat real în școli.

Atunci când ai 50 de clase, când ai un singur cadru medical sau niciun cadru medical, procedura este inaplicabilă.

Și asta este datoria Ministerul Educației să aducă la cunoștința celor care au emis această instrucțiune”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Antena3.

Ministrul a amintit si de un scenariu care să nu blocheze activitatea didactică.

„Eu sunt convins că există foarte mulți colegi, cei mai mulți colegi sunt de acord să sprijine procesul de testare în interesul elevilor. Sunt și alții care nu vor fi de acord, cu siguranță.

Dar ideea principală este să avem o procedură care să contribuie la starea de sănătate în școli, în interesul elevilor și profesorilor și care să nu blocheze, dacă se poate, procesul didactic”, a spus ministrul.

Sindicaliștii din învățământ cer ca testele din salivă să fie făcute elevilor de către părinți

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) cere ca testarea elevilor cu teste antigen din salivă să fie făcută de părinți. Sindicaliștii au lansat o petiție în acest sens.

FSLI a lansat o petiție prin care protestează față de aplicarea instrucțiunii privind procedura de lucru privind realizarea testării cu teste rapide antigen din salivă a elevilor în școli.

Sindicaliștii susțin că având în vedere numărul mare de elevi dintr-o clasă, dar și de la nivelul unității, testarea nu se poate realiza într-un interval timp scurt, ceea ce va afecta semnificativ desfășurarea procesului de predare-învățare-evaluare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement