Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ministerul Sănătății vrea să dezvolte medicina comunitară. Anunță construirea a peste 200 de centre integrate de sănătate

Publicat

Peste 200 de centre comunitare integrate vor fi construite prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, susține că este nevie de medicină comunitară, în condiţiile în care medicii de familie au responsabilitate doar pentru listele lor de pacienţi.

„Noi am pierdut această noţiune a medicinii comunitare în momentul în care medicina de familie din România a fost schimbată ca şi concept. Un medic de familie nu are responsabilitate decât pentru lista lui de pacienţi. (…)

Deci, există această nevoie pe care încercăm să o dezvoltăm şi să o readucem, nu ştiu dacă neapărat acolo unde a fost, dar să o aducem la o zonă funcţională, să dezvoltăm medicina comunitară.

Acum, prin PNRR, se fac peste 200 de centre integrate comunitare, unde medicii de familie, asistenţii medicali, moaşa, asistenţii comunitari ar trebui să lucreze pentru sănătatea comunităţii”, a explicat ministrul.

Importanța resurselor umane calificate

El a subliniat importanţa resurselor umane calificate.

„2.500 de cabinete de medicină de familie se dotează. Avem foarte, foarte multe ambulatorii de specialitate care sunt renovate şi dotate.

Însă uităm un lucru important şi încercăm şi aici să compensăm cât se poate, dar ăsta e un proces – partea de resurse umană calificată.

Transformarea unui medic din dispecer în investigator – sfătuitor, investigator – prescriptor şi cel care rezolvă până la urmă marea majoritate a unei probleme medicale (…) este cea care poate să dea încredere şi în sistemul de sănătate şi să-l facă sustenabil”, a afirmat Alexandru Rafila.

Proiectul educaţia pentru sănătate în școli

Ministrul a reiterat, totodată, că şi-ar dori ca anul viitor să demareze în şcoli proiectul privind educaţia pentru sănătate măcar la ciclul primar.

„Am discutat cu doamna ministru Deca, aş vrea, măcar etapizat să începem, poate anul viitor, primul modul la ciclul primar, peste încă un an să-l facem la ciclul gimnazial.

Poate nu o să putem să le pornim toate odată. Dar să ştim că educaţia pentru sănătate este cea care va guverna viaţa mai bună a generaţiilor următoare. Toate aceste consecinţe ale lipsei de informare şi educaţie înseamnă, de fapt, comportamente la risc, sarcini precoce, neurmărirea sarcinii, pentru că oamenii nu ştiu, nu cunosc aceste lucruri”, a transmis Rafila, potrivit Agerpres.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. pilu

    marți, 21.11.2023 at 11:42

    Mai taci mă din gură, că nu eşti în stare de nimic.Tot timpul ieşi pe sticlă şi anunţi nişte lucruri care nu s-au făcut niciodată. Dute de ubd te-au adus PSD-iştii şi lasă pe unul mai destupat la minte. Tu ca Johannis, cu deplasările şi bătutul din gură. Măcar ăla e mut.

  2. X

    marți, 21.11.2023 at 17:50

    Tot PSD ridica vreo 2000 de școli , nu de mult!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax